• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μάθημα ζωής

Tι δουλειά έχουν μερικά μπαλάκια τένις και όχι μόνο...
σ' ένα βάζο του γλυκού;

Όταν η καθημερινότητα "τρέχει" τόσο γεμάτη που χρειαζόμαστε παραπάνω από 24 ώρες για να τα προλάβουμε όλα, εσείς να θυμάστε... το βάζο του γλυκού!
Με αυτά τα λόγια έβαλε τον προβληματισμό στους φοιτητές του, καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής που ήξερε καλά πώς να κερδίζει το ενδιαφέρον τους και πώς να παραδίδει “μαθήματα ζωής”.

Mπροστά του είχε κάποια αντικείμενα. Οι φοιτητές κοιτούσαν με προσοχή. Πήρε ένα βάζο του γλυκού και άρχισε να το γεμίζει με μπαλάκια του τένις! Όταν πια δε χωρούσαν άλλα, ρώτησε τους φοιτητές του:

"Πώς το βλέπετε, γέμισε το βάζο";
"Ναι", του απάντησαν με περιέργεια.

Εκείνος συνέχισε. Πήρε χαλίκια κι άρχισε να τα ρίχνει στο βάζο, κουνώντας το. Αυτά τρύπωσαν στα κενά ανάμεσα στα μπαλάκια του τένις. Δε χωρούσαν άλλα. Τότε τους ρώτησε:

"Τι λέτε, είναι τώρα γεμάτο το βάζο";
"Ναι", του απάντησαν ενώ το ενδιαφέρον τους μεγάλωνε.

Ο καθηγητής που συνέχιζε να μιλάει με τις πράξεις του, πήρε αυτή τη φορά άμμο, την έριξε μέσα στα χαλίκια και ξαναρώτησε:

"Τώρα πώς σας φαίνεται το βάζο, είναι ακόμα πιο γεμάτο";
"Ναι", είπαν όλοι με μια φωνή, ενώ έδειχναν ευχάριστα απορημένοι.

Το μάθημα έφτανε στο αποκορύφωμα! Ο καθηγητής έσκυψε κάτω από το γραφείο, πήρε 2 κούπες καφέ και τις έχυσε στο γεμάτο βάζο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των φοιτητών του.
Ο καφές έπεσε, βρήκε άνετα τη θέση του. Όλα οδηγούσαν σε ένα ρεαλιστικό συμπέρασμα...

"Το βάζο του γλυκού συμβολίζει τη ζωή μας", είπε με έμφαση ο καθηγητής.
"Τα μπαλάκια του τένις είναι το α και το ω! Τα πιο μεγάλα και ιερά πράγματα στη ζωή. Ό,τι πολυτιμότερο έχουμε: Θεό, πατρίδα, οικογένεια, η υγεία, τα παιδιά μας, οι φίλοι, οι αγαπημένες μας ασχολίες. Πράγματα που, ακόμα κι αν όλα τ' άλλα χαθούν, αυτά από μόνα τους γεμίζουν τη ζωή μας. Τα χαλίκια συμβολίζουν πράγματα σημαντικά όπως η δουλειά, το σπίτι μας, τα υλικά αγαθά, οι ανέσεις μας. Η άμμος είναι άλλα μικρότερα πράγματα, λιγότερο επουσιώδη που μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Αν γεμίζουμε το βάζο πρώτα με άμμο, δε θα μένει χώρος για τα χαλίκια και τις μπάλες του τένις. Το ίδιο ισχύει και στη ζωή. Αν σπαταλάμε την ώρα και την ενέργειά μας στα μικρά και επουσιώδη, δε θα έχουμε χρόνο, ούτε δύναμη για τα σημαντικότερα. Βάλτε προτεραιότητες! Φροντίστε πρώτα τα μπαλάκια του τένις και μετά τα χαλίκια. Τα υπόλοιπα είναι... άμμος και χωράνε!"

Ένας φοιτητής σήκωσε το χέρι του και ρώτησε:
"Ο καφές τι θέλει να μας πει;"

Γελώντας ο καθηγητής του απάντησε:
"Όσο γεμάτη κι αν είναι η ζωή μας, πάντα υπάρχει χώρος να πιούμε έναν καφέ με τον φίλο μας!"
 

Μάθημα ζωής στα Αγγλικά

Μάθημα ζωής στα Ισπανικά