• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

  Περισσότερα

   
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Ψυχαγωγία

Α. Ψυχαγωγία για παιδιά 8-11

'Ενα χαμόγελο = 1000 λέξεις
βιβλίο, παιχνίδι, χαρά, πάνε μαζί!


Η αγωγή της ψυχής καθήκον μας!

Όλο το χρόνο σε πνευματικά κέντρα, πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολεία, σπίτια, κατασκηνώσεις και όπου αλλού υπάρχουν παιδιά αλλά και κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα, η Λέσχη οργανώνει επιτυχημένες ψυχαγωγίες για παιδιά. Αγωγή με ανθρώπινο πρόσωπο. Η σταθερή της αξία στο χρηματιστήριο των ανθρώπινων αξιών, δεν πέφτει ποτέ. Είναι αυτή που πλάθει άρτιες -ελεύθερες, υπεύθυνες, συνειδητές- προσωπικότητες. Το πρόγραμμα των ψυχαγωγιών  για παιδιά, δημιουργήθηκε για να καλύπτει θεμελιώδεις ανάγκες τους όπως κινητικότητα, έκφραση, εξατομίκευση, επικοινωνία, πρωτοβουλία, συμμετοχή, χαρά, παιχνίδια. Παιχνίδια γνωριμίας, εγρήγορσης, ομαδικότητας, συναγωνισμού, τραγούδια, σκετς, διηγήματα ή παραμύθια και πολλή  φαντασία! Ό,τι χρειάζεται ένα παιδί, χωρίς να το ξέρει, μαζί με όλη μας την αγάπη! Κι αυτό που θέλει ένα παιδί, όταν το μάθει, με όλη του την καρδιά!

Τα έχουν όλα δικά τους.

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες, κάθε μια με δικό της ομαδάρχη, δική της φλοκάτη, δικό της όνομα, δική της κραυγή, όλα δικά τους! Από την αρχή γνωρίζονται μεταξύ τους, εξοικειώνονται  και παίζουν, τραγουδούν, γελούν, σκέφτονται, συνεργάζονται, αυτοσχεδιάζουν, υποδύονται ρόλους, χαίρονται με την καρδιά τους. Κάθε ομάδα αποκτά κοινή ταυτότητα κάτω από την οποία κρύβονται 10 διαφορετικές προσωπικότητες, ταγμένες σ’ ένα κοινό σκοπό. Τη χαρά! Μέσα στη μεγάλη αγκαλιά της Λέσχης, που με κέντρο το καλό βιβλίο και περιφέρεια όλο τον πολιτισμό, οξύνει το πνεύμα των παιδιών για να γίνουν ενήλικες με αισθητική και περιεχόμενο. Γιατί τα όμορφα χρόνια της αθωότητας κανείς ποτέ δεν τα ξεχνά. Έχουν ανεξίτηλα χρώματα, σκούρα ή χαρωπά και γίνονται καταφύγιο για όλη μας τη ζωή.

Απαραίτητα: ενθουσιασμός και 60 παιδιά 8-11
Ομαδάρχες: 6 μαθητές γ' γυμνασίου, λυκείου ή φοιτητές
Βοηθοί: 6 μαθητές α' ή β' γυμνασίου
Διάρκεια: 11/2 - 2 ώρες

Τρέλα κι αγάπη πάνε στη... φλοκάτη!

Κάθε ομάδα έχει το δικό της σημείο αναφοράς. Μια φλοκάτη διαφορετικού χρώματος! Μέσα στη ζεστασιά της φλοκάτης παίζονται όλα. Παιχνίδια που ξεπερνούν κάθε όριο φαντασίας καιπολιτισμού! Που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που “καρφώνουν” τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη και τα αποχαυνώνουν. Αυτά που τους κλέβουν την πολύτιμη παιδικότητα και τον αυθορμητισμό.
Ζήστε την αξέχαστη εμπειρία της φλοκάτης, χαρίστε στα παιδιά πνευματικά κι όχι μόνο καταναλωτικά δώρα και θα μας θυμηθείτε:
«Η πίστη χωρίς την αγάπη δε δημιουργεί, καταστρέφει. Η αγάπη χωρίς την πίστη κουράζεται. Με 2 κουπιά προχωράει πάντα η βάρκα!»
Α. Ν. Τσιριντάνης

Από πού κρατά η σκούφια τους;

Οι ψυχαγωγίες για παιδιά κατάγονται από τους “Φάρους” και παιδικούς συνεταιρισμούς του «Ελληνικού Φωτός» (1955-1960).
Η ψυχοπαιδαγωγική που εφάρμοζαν, κατά τα σεμινάρια του Ελληνικού Κέντρου Αγωγής - Ε.Κ.Α δρ. Αρ. Ασπιώτης και Χρήστος Κακούρης- καλλιεργούσε νου και καρδιά  σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιαστικής αγάπης και αγωγής με αξιώσεις. Το 1961, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου κ. Παναγιώτης Ροζάκης, πρότεινε την εξέλιξη στη μορφή κυρίως, των ψυχαγωγιών που έγινε δεκτή και εφαρμόστηκε  με μεγάλο ενθουσιασμό την ίδια χρονιά στην αίθουσα του «Ελληνικού Φωτός».

Μια σύγχρονη εφαρμογή του «άφετε τα παιδία ελθείν προς με», με σύνθημα από το 1978, «βιβλίο, παιχνίδι, χαρά... πάνε μαζί». Αυτή ήταν η σπίθα για ν’ ανάψει στη συνέχεια ένα από τα πιο ανθρώπινα, χαρούμενα και δημιουργικά προγράμματα της Λέσχης, η Ψυχαγωγία για παιδιά. Από τότε οργανώθηκαν πάνω από 300 τέτοιες ψυχαγωγίες με αμείωτο ενθουσιασμό κι αγάπη που τρέφει μικρούς και μεγάλους. Παρά τις κοινωνικές αλλαγές που έφερε το πέρασμα των χρόνων, διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η αγωγή με ανθρώπινο πρόσωπο έχει πέραση στη σύγχρονη εποχή όπως και τότε που ήταν αυτονόητη.

ΚΑΝΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! ΚΑΝΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! ΚΑΝΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Η ψυχαγωγία ξεκινά, καθώς κάθε ομαδάρχης συγκεντρώνει τα 10 παιδιά της ομάδας του στην αντίστοιχη φλοκάτη. Σε αυτό το ημίωρο δένει η ομάδα, αποκτά υπόσταση, δική της ζωή και όνομα. Η γκάμα των παιχνιδιών μας είναι χρόνια δοκιμασμένη, αποτελεσματική, ευέλικτη, προσαρμόσιμη σε διαφορετικές συνθήκες καθώς και συναισθηματικές -πρακτικές, ανάγκες.

©Το ημίωρο του ομαδάρχη.
Κουμ-σκου-ρου-μου-γκουμ.
Ό, τι πρέπει για αρχή. Ξεκουμπώνει, ξεσηκώνει, ενθουσιάζει.

©Παιχνίδι γνωριμίας. 2 πλατς, 2 πλιτς, φλικ-όνομα, φλοκ-όνομα!
Αέρας-γη-θάλασσα-φωτιά! Πέταξε το μαντήλι και... να πουλιά, να ελέφαντες, να μπαρμπούνια!
Ποιός είναι ο μαέστρος; Και όλα τα όργανα επί σκηνής... Avanti!
Τα ’μαθες κουμπάρα; Ήταν ένα τρελό καράβι... που φέρνει τι; Ένα συριτίρι!

©Γενικό πρόγραμμα-ομαδικά παιχνίδια.

 • Ιππόδρομος. Ξεκινάμε με το μπαμ του αφέτη και τρέχουμε σαν άλογα ράτσας!
 • Ο Γιάννης λέει...” κι αλήθεια κάθε ομαδάρχης γίνεται… ψείρας!
 • Μπισκοτοσκυταλοδρομία.* Δάγκωσε και... σφύρα μου!
 • Καραμελο-φαγία με... καρεκλο-ακροβασία! Τα δύο «κάπα» που σε κάνουν... γλύκα!
 • Δεν μπορείς, δεν μπορείς να τ‘ ανάψεις δεν μπορείς! Η εφημερίδα φταίει που βάζει... φιτιλιές!
 • Τραγούδι: Οι νότες μας παρασύρουν, από… το μπάνιο του γαϊδάρου μέχρι το αστεράκι κι από τον ψύλο στο βουνό μέχρι τις χρυσαφένιες ηλιαχτίδες στους γαλάζιους μας ουρανούς. Γιατί χωρίς τραγούδια η ψυχή τρέφεται, μα δεν πετάει...
 • Ο μπάρμπα Μπρίλιος, που ’χει ένα γάλο... 40 τρόποι έκφρασης φωνής, προσώπου, χεριών, σώματος που όλοι μαζί μιμούμαστε.
 • Διήγημα: «άνθρωπος προς ανθρώπους» της Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη.  Δυνατός λόγος, αξέχαστα μηνύματα, που γεφυρώνουν τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, για την ψυχή, το πνεύμα, την τεχνολογία - όχι τεχνοκρατία.
 • Το διαβολάκι...* τρέχα βρες το! Διαβόλου κάλτσα που λέμε... κι ακόμα χειρότερα!
 • Οι τρομοκράτες.* Έσκασε βόμβα! Φυλαχτείτε!

©Σκετς-σκερτς!

 • Οι ευγενείς γιαουρτοφάγοι. Αυτό θα πει... πέφτεις με τα μούτρα στο γιαούρτωμα!
 • Οι βιαστικοί ταξιδιώτες. Στο πολυτελές ξενοδοχείο της Βιέννης, όποιος βιάζεται... Σαρλώ γίνεται!

* Συναγωνιστικά παιχνίδια μεταξύ των ομάδων.

Γίνε Ομαδάρχης κι η ομάδα σου πετάει!

Είναι τόση η χαρά που ξεχειλίζει από τις παιδικές καρδούλες όταν δέχονται γνήσια αγάπη που πραγματικά αξίζει τον κόπο να εμπνεύσεις, να ενθαρρύνεις, να ξεσηκώσεις, να χειροκροτήσεις  τους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά!
Αυτός είναι ο ρόλος σου. Να είσαι ομαδάρχης και μαζί με τα παιδιά να φέρεις τη νίκη! Την πνευματική, ανιδιοτελή, εσωτερική νίκη. Αυτή που σε κάνει πραγματικά πλούσιο. Η επιτυχία της ομάδας σου εξαρτάται και από σένα. Έχε λοιπόν μαζί τον καλύτερό σου εαυτό, επικοινώνησε με τα παιδιά αυθόρμητα,  με ενθουσιασμό κι αγάπη. Κέρδισέ τα. Μοίρασε ρόλους. Μίλα στη γλώσσα και στην καρδιά τους. Ξεσήκωσε τα. Παίξε, γέλασε, πείραξε, φώναξε μαζί τους. Γίνε μέσο αγωγής, επικοινωνίας, πολιτισμού. Σκοπός να περάσουμε όλοι αξέχαστα!

Ομαδάρχης δε γεννιέσαι γίνεσαι!

Ακόμα κι αν δεν έχεις ξαναγίνει ομαδάρχης, δοκίμασε το. Είναι συναρπαστική εμπειρία. Διαδραστική, ενθουσιώδης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Είσαι εμψυχωτής της ομάδας και στο ημίωρο και σε όλη τη διάρκεια της ψυχαγωγίας. Εμπνέεις με τη συνεχή και ολόψυχη συμμετοχή σου σε κάθε φάση και καθοδηγείς διακριτικά όπου χρειάζεται.

Γιατί να συνεργαστείς με την Λέσχη μας;

 • Εμπνέει και οργανώνει αξέχαστες ψυχαγωγίες. Έχει οργανώσει πάνω από 300.
 • Είναι Πολιτιστικός Οργανισμός, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός. Η φιλοσοφία της στηρίζεται αποκλειστικά στην ποιότητα, τον άρτιο άνθρωπο, τον νέο -ανθρωποκεντρικό- πολιτισμό.
 • Αγαπά τα παιδιά και τους το δείχνει. Στις ψυχαγωγίες νιώθουν την έμπρακτη αγάπη του παιχνιδιού και της χαράς που “τρέφει”, γι’ αυτό και συνήθως τη θυμούνται όταν μεγαλώσουν. Επίσης 660 δανειστικές βιβλιοθήκες της Λέσχης, 95% αναγνωσιμότητας, έχουν προικίσει με βιβλία, αμέτρητα παιδιά σε ακριτικά και απομονωμένα χωριά της χώρας μας αλλά και στο εξωτερικό.
 • Ξέρει πώς να προσελκύει επισκέπτες σε κάθε της εκδήλωση. Από στόμα σε στόμα, με ενέργειες προβολής και δημοσιότητας, με προσεγμένο και αξιόπιστο επικοινωνιακό υλικό, κυρίως όμως με το πάθος της για το ποιοτικό βιβλίο. Ο ενθουσιασμός και ο γιορταστικός χαρακτήρας των ψυχαγωγιών για παιδιά, κερδίζουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.
 • Η αγάπη σε όποια μορφή της ποτέ δεν εκπίπτει!

Β. Ψυχαγωγία Χριστουγέννων για παιδιά 8-11
Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει στις καρδιές τους!

Το ’χουμε έθιμο.

Μια ονειρεμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή οργανώνει κάθε χρόνο η Λέσχη μαζί με πολλά παιδιά, πολλή χαρά, πολλή αγάπη. Σκοπός, να δώσουμε στους μικρούς μας φίλους την αίσθηση της πνευματικής ανάτασης, μέσω της χαράς, όταν η σημερινή καταναλωτική κοινωνία  αδυνατεί.

 


Οι μάγοι με τα δώρα.

Σήμερα που τα αληθινά δώρα απουσιάζουν, είναι πολυτιμότερο από ποτέ να προσφέρεις αμεσότητα, επικοινωνία, ανθρώπινη ζεστασιά, αγάπη, ποιότητα. Αγαθά που μας κάνουν πλουσιότερους. Αυτό προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και... σαν μικροί μάγοι, δώρα φέροντες, ανοίγουμε την αγκαλιά μας στα παιδιά, με μια λαχτάρα: Αυτά τα Χριστούγεννα να τα θυμούνται για πάντα!

Παιχνίδια να δουν τα μάτια σου και να παίξει η καρδιά σου.

Πάντα με τον ομαδάρχη τους, τα παιδιά παίρνουν μέρος σε ομαδικά, δημιουργικά παιχνίδια, ακολουθώντας το ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Λέσχης και ανταποκρίνεται σε θεμελιώδεις ανάγκες τους: κινητικότητα, έκφραση, εξατομίκευση, επικοινωνία, πρωτοβουλία, συμμετοχή, χαρά.

Λέσχη χωρίς βιβλία-δώρα είναι σαν... Χριστούγεννα χωρίς παιδιά.

Ο Αη Βασίλης της Λέσχης, χρόνια τώρα σε κάθε χριστουγεννιάτικη γιορτή, χαρίζει σε όλα τα παιδιά υπέροχα βιβλία επιλογής από τον πλούτο της ελληνικής και παγκόσμιας πνευματικής κατάθεσης. Κάθε βιβλίο απευθύνεται στην ηλικία του παιδιού κι έχει χειρόγραφη αποκλειστική αφιέρωση. Υπήρξαν παιδιά που ενθουσιάστηκαν από ένα τέτοιο βιβλίο κι αγάπησαν για πάντα το διάβασμα. Αν αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αν μπορούμε να σπείρουμε σπόρους γνώσης και αγωγής στα παιδιά μας σ’αυτή την τόσο καθοριστική ηλικία, είμαστε περήφανοι για το έργο που επιτελούμε. Εξάλλου όχι μόνο το συναισθηματικό μέλλον των παιδιών μας, αλλά και το μέλλον της απασχόλησης, της οικονομίας, περνά αναγκαστικά από το χώρο της γνώσης,  της παιδείας, του πολιτισμού. Kαι άρα από το χώρο του βιβλίου.

Λαχνούλη τον λαχνούλη γεμίζει το σακούλι! Προαιρετική, συμβολική συμμετοχή στο πνεύμα αγάπης των ημερών.

Απαραίτητα: ενθουσιασμός και 60 παιδιά 8-11
Ομαδάρχες: 6 μαθητές γ' γυμνασίου, λυκείου ή φοιτητές
Βοηθοί: 6 μαθητές α' ή β' γυμνασίου
Διάρκεια: 21/2 ώρες

Για να δεις πιο ζωντανά την παιδική ψυχαγωγία, Πάτα εδώ

Entertainment for children. English version

Διάβασε το φωτορεπορτάζ "Ψυχαγωγία Εβδομάδας Βιβλίου για παιδιά 8-11". Πάτα εδώ


Διάβασε το φωτορεπορτάζ "Ψυχαγωγία Χριστουγέννων για παιδιά 8-11". Πάτα εδώ

Ψυχαγωγία Μεγάλων
Χορός 2008

Η Λέσχη χαρίζει το χορό της στο ελληνικό πνεύμα της Κάτω Ιταλίας!

Η Λέσχη αφιέρωσε το φετινό χορό της στη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Bova Marina στην Καλαβρία της Κάτω Ιταλίας.

Η Λέσχη έχει οργανώσει μέχρι τώρα 23 χορούς, από τους οποίους δημιουργήθηκαν 120 Δανειστικές Βιβλιοθήκες σε σχολεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, συλλόγους, πνευματικά κέντρα, ενορίες, με έμφαση τα απομονωμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Με το σύνθημα “Έξω από το χορό μένουν μόνο όσοι… δεν ξέρουν πολλά τραγούδια!” και προσκαλώντας τον καθένα ξεχωριστά να χαρίσει αυτόν το χορό στους Έλληνες συμπατριώτες της Καλαβρίας, η Λέσχη διοργάνωσε μια εκδήλωση αγάπης.

Εκατό περίπου άτομα τίμησαν με την παρουσία τους το χορό της Λέσχης, που  πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 20 Ιουνίου, στο roof garden του Ξενοδοχείου Αμαλία στο Σύνταγμα, συνεισφέροντας σε ένα έργο σημαντικών κοινωνικών και πολιτιστικών διαστάσεων. Χάρη στα έσοδα από τη λοταρία που πλαισίωσε την εκδήλωση, το κέρδος ήταν διπλό: οι μεν προσκεκλημένοι έφυγαν με μια αγκαλιά δώρα, ο δε ελληνόφωνος πληθυσμός της Καλαβρίας θα λάβει μια μεγάλη αγκαλιά ποιοτικών και εξαιρετικών βιβλίων με πολύ αγάπη! Με ένα συμβολικό ποσό από τη μεριά των παρευρισκομένων και την ευγενική κίνηση όσων εταιρειών και μεμονωμένων ατόμων και οργανισμών προσέφεραν δώρα, η Λέσχη θα δημιουργήσει υπεύθυνα μια ακόμη εστία πολιτισμού, ώστε να προαγάγει το πνεύμα. Έργο δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το ελληνικό πνεύμα, που αγωνιά και καταβάλλει προσπάθειες να διατηρηθεί αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά, σε περιοχές μακρινές από την κοιτίδα του.

Η Ανθή Κουϊρίνη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Λέσχης, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους: “Απόψε ο καθένας μας και όλοι μαζί, είμαστε χορηγοί πολιτισμού. Χορηγοί καθαρής αγάπης, ατόφιου ενδιαφέροντος, αστείρευτου συγγραφικού πλούτου προς τα ελληνόφωνα ή αλλιώς γκρεκόφωνα χωριά, με κέντρο την όμορφη Bova Marina!” και έδωσε με γλαφυρότητα το στίγμα της εκδήλωσης: “Πώς θα ταξιδέψουν τα βιβλία ως εκεί; Ακολουθώντας τον ήλιο! Όπως είπε ένας σπουδαίος δημοσιογράφος από τη B. Marina που λάτρευε την ελληνική κοινότητα και της αφιέρωσε τη ζωή του. Έτσι φτάνει κανείς στη Μεγάλη Ελλάδα… ”
Παράλληλα, μοιράστηκε υλικό που είχε ετοιμάσει η Λέσχη: Φωτογραφία από τη Bova Marina και ενδεικτική επιλογή λεξιλογίου των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας (γκρεκάνικα), καθώς και λίστα με όλους τους χορηγούς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα εγκάρδιας και απλόχερης προσφοράς, η βραδιά εξελίχθηκε όμορφα. Κάτω από τα αστέρια του αττικού ουρανού, με θέα την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν σε συντροφιές φαγητό και γλυκό από το μπουφέ του ξενοδοχείου Αμαλία, τραγούδησαν και χόρεψαν χάρη σ’ ένα επιμελημένο ρεπερτόριο ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Μια “παραφωνία” στη μόνιμη βοή της πόλης, μια διαφορετική νότα στη ζωή των συμπατριωτών μας στην Κάτω Ιταλία. Ο μουσικός Γιάννης Καραμάνος και η Έφη Γιακαννίκη, συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης, επένδυσαν πολλά στην ηχητική υπόκρουση της εκδήλωσης, άλλοτε σε ρομαντικούς, άλλοτε σε ρυθμούς κεφάτους και χορευτικούς. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο μουσικό συγκρότημα Encardia, τα μέλη του οποίου αυθόρμητα και μέσα από την καρδιά τους δέχτηκαν την πρόσκληση της Λέσχης να παρευρεθούν στο χορό και να φέρουν όλους ακόμη πιο κοντά στον ιταλικό νότο, με μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένα από την πλούσια παράδοση της περιοχής. Παρά το γεγονός πως μπόρεσαν να έρθουν μόνο τρία μέλη από το συγκρότημα, η παρουσία τους προσέδωσε ζωντάνια και χρώμα.

Φυσικά, σε μια εκδήλωση της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου, δεν θα μπορούσε να λείψει το βασικό συστατικό: το βιβλίο. Ο κ. Παπαδαντωνάκης, μέλος της Λέσχης και δημιουργός του πρώτου λογοτύπου της, έκανε μια σύντομη παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του “Ίχνος στην άμμο”, προτρέποντας όλους να συγγράψουν ή να διασώσουν με άλλους τρόπους τις ιστορίες τους, τον “καιρό” τους, προσθέτοντας εμπειρία στους νεότερους και μνήμη, σε μια εποχή που οι αλλαγές είναι ραγδαίες.

Η Λέσχη ευχαριστεί τους ευγενικούς δωρητές, χάρη στους οποίους πραγματοποιήθηκε η λοταρία. Το μουσικό συγκρότημα Encardia. Τις εταιρείες: Σκλαβενίτης, Friday’s, Ερμής Α.Ε. Βιομηχανία Κρεάτων, Hondos Center, Bianca, Κτήμα Γεωργακόπουλου, Φάρμα Αταλάντης, Cava Vinifera, Κουρτάκης, L’oreal,Yellow Rose, Oriflame, Diorfil, Luna, Atrrativo, Paranoia, Perla Fashion, Domus, Toi Moi, Αχιλλέας Accessories, 3Guys,Agrino, 3E, Χαρτοποιία Θράκης, Βίου Αγαθά, Minoan Lines, Strintzis Ferries, Ventouris Ferries, ANEK Lines. Το in.gr (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη). Τα ξενοδοχεία Makryammos Bungalows Hotel, Malakonda Beach, BW Zante Park Hotel, Plaza Hotel, Samaina Inn, Γκραντ Νεφέλη, Αϊβαλί, Οικίες Αλεξάνδρου, Hyatt, Crystal Mountain Hotel. Tους εκδοτικούς οίκους: Εκδοτική Δομική, Εστία, Χατζηνικολή, Πύρινος Κόσμος, Ψυχογιός, Φιλιππότης, Χαρλένικ-Μπελλ, Ατλαντίς, Αστήρ, Παπαδόπουλος, Στρατίκης. Επίσης, το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας - «Γέφυρες Ελπίδας», τις κυρίες Μαρία Λεγάκη, Φάνη Βογιατζή, Τένη Βαλεριάνου, τον κύριο Βαρθολομαίο Παπαδαντωνάκη και όλους τους φίλους της Λέσχης που συνεισέφεραν κάτι από την ψυχή τους.


Χορός 2009

Κάνε το καλό και ρίξτο στο χορό!

Ο καθιερωμένος χορός της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρονιά, στις 8 Μαΐου στο ξενοδοχείο Αμαλία στο Σύνταγμα. Οι παρευρισκόμενοι και οι χορηγοί δεν μπήκαν τυχαιά σ’ αυτόν το χορό. Μοιράζονταν εξαρχής το όραμα της δημιουργίας όχι μιας, αλλά πέντε δανειστικών βιβλιοθηκών σε σχολεία των νομών Δράμας και Ιωαννίνων! Συγκεκριμένα, στα Δημοτικά Σχολεία Βώλακα, Κυργίων και Αδριανής- Νικηφόρου, καθώς και στο Γυμνάσιο Περιθωρίου Δράμας και στο Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας Ιωαννίνων.

Η Ανθή Κουΐρίνη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Λέσχης, μας καλωσόρισε στο χορό: «Κάθε χορός και βήματα, βήματα μπροστά, βήματα κοινωνικής ευαισθησίας. Η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σε αυτές τις περιοχές δίνει κίνητρα, ενισχύει το έργο του δάσκαλου, το ζήλο του μαθητή, εμπνέει αγάπη για το διάβασμα, ανοίγει δρόμο προς τη γνώση στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου, τα παιδιά». Ακόμη ενημέρωσε τους φίλους της Λέσχης για την πορεία της αναβάθμισής της: «Πρώτα απ’ όλα το site μας. Δυναμικό, δημιουργικό και χρηστικό θ’ ανέβει σύντομα στο διαδίκτυο. Επίσης διανύουμε φάση διερεύνησης και σχεδιασμού για υποβολή πρότασης στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

Χορός, όμως, χωρίς μουσική και τραγούδι δεν γίνεται! Τρία από τα μέλη του συγκροτήματος «Αστούριας»   -Προκόπης Κοτάκης πλήκτρα, Εβίτα Αντωνέλου τραγούδι, Δεφίγκος Βασίλης σαξόφωνο, καθώς και η λογοτέχνις και μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης, κυρία Έφη Γιακαννίκη, μερίμνησαν για τη μουσική υπόκρουση της βραδιάς αυτής, συνοδεύοντας το νόστιμο δείπνο και δίνοντας ρυθμό στα λικνίσματα όλων όσων γέμισαν με τη χαρούμενη παρουσία τους την πίστα.

Η μουσική ποικιλία κάλυψε όλα τα γούστα όλων των ηλικιών. Αλησμόνητες μπαλάντες, swing και rock ‘n roll, νησιώτικα και πολλά άλλα είδη μουσικής βρήκαν απήχηση σε καθέναν από τους καλεσμένους οδηγώντας τα βήματά των περισσότερων από αυτούς σε ατέλειωτες στροφές, ενώ παρατηρήθηκε και μικρή ρυθμική κίνηση, ακόμη και σε αυτούς που επέλεξαν να απολαύσουν από το τραπέζι τους το χορό των φίλων τους! Σίγουρα θα  ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί σε αυτό το ρεπορτάζ η γενική γραμματέας της Λέσχης, κυρία Ήβη Σταυροπούλου, που διακρίθηκε για το πολύτιμο κέφι και τις ασύγκριτες φιγούρες της!

Χορέψαμε, γελάσαμε, δειπνήσαμε, γνωριστήκαμε με άλλους ανθρώπους, συσφίξαμε τις σχέσεις μας με όσους ήδη γνωρίζαμε. Κερδίσαμε και δώρα! 435 δώρα κληρώθηκαν στη λοταρία που πλαισίωσε το χορό και επεφύλαξαν εκπλήξεις στους τυχερούς. Μαγευτικά ταξίδια, καλά ξενοδοχεία, επιταγές, διάφορα δώρα αξίας, βιβλία-αστέρια, τρόφιμα, κρασιά, αναψυκτικά, είδη υγιεινής, καλλυντικά, ρούχα κι αξεσουάρ, χειροποίητα κοσμήματα, προσκλήσεις από Village cinemas και θέατρα. Μα πάνω απ’ όλα ήρθαμε λίγο πιο κοντά στην ανθρώπινη διάστασή  μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία των πέντε Δανειστικών Βιβλιοθηκων στα χωριά, στα οποία αφιερώθηκε ο φετινός χορός.

Στόχος λοιπόν επετεύχθη! Σύντομα οι ανυπόμονες φατσούλες των μαθητών όλων των παραπάνω σχολείων θα φωτιστούν από χαμόγελο ικανοποίησης και ευχαρίστησης για το ανέλπιστο δώρο: Βιβλία για την ηλικία τους, που μπορούν να τα δανειστούν και να ξαναδανειστούν, που θα αγαπούν σαν να ήτανε παιδιά τους, μιας και θα δώσουν τα ίδια πνοή στη νέα δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου τους. Μαζί με τα βιβλία θα παραλάβουν και Διακοσμημένα Θέματα, καθώς και οδηγίες πρακτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα για την εύρρυθμη λειτουργία της.

Ανυπόμονοι... οι μαθητές του Δημοτικού Αμφιθέας Ιωαννίνων περιμένουν να παραλάβουν τα βιβλία τους!

Η Λέσχη ευχαριστεί θερμά όλους τους χορηγούς, τους μουσικούς και τους φίλους της Λέσχης, που εθελοντικά συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία και ο 24ος χορός της, ένας θεσμός πολιτιστικός που σίγουρα συνδυάζει επιτυχώς το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Πολιτιστικές Εκδρομές Λέσχης
Βιβλία, Θέατρο και Φύση

Η Λέσχη στο Θέατρο “Νίκος Παπακωνσταντίνου”

Με κινητή έκθεση, παρουσίαση βιβλίων, ποίηση και Σκόρπια Πουλιά ομορφαίνει το πνεύμα και τη διαδρομή προς το θέατρο “Νίκος Παπακωνσταντίνου”, στην κατάφυτη Άνω Σέττα Ευβοίας, η Λέσχη.

Καλοκαίρι. Κατεξοχήν περίοδος ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, φεστιβάλ. Μέσα σε αυτή τη ζεστή ατμόσφαιρα, η Λέσχη συνεργάστηκε με το γραφείο ταξιδιών “Syrigos Travel”, ώστε να “κινήσει” το Σάββατο, 2 Αυγούστου, το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων σε μια διαδρομή υψηλών δόσεων πολιτισμού. Μονοήμερη εκδρομή στη μεγαλόνησο, θέατρο και ποίηση!

Το έργο της Ματίνας Παπαγεωργίου σε σκηνοθεσία Δ. Παπακωνσταντίνου, “Ο Οδυσσέας στην Ιθάκη”, με το θίασο Κασταλία ήταν πράγματι πολλά υποσχόμενο. Η επιλογή του έγινε με βάση την ποιότητα και την πρόσφατη θετική εμπειρία: Όσοι παρακολούθησαν την περσινή παράσταση “Ο Αλή μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες” της ιδίας, έμειναν κατευχαριστημένοι. Το γνωστό παραμύθι με τον ποιητικό λόγο της Μ. Παπαγεωργίου ξεπέρασε τα όριά του και απέκτησε οικουμενικό χαρακτήρα ποίησης, ανθρώπινου βάθους, δραματικότητας και χιούμορ, αφού άλλοτε θύμιζε σαιξπηρική κωμωδία κι άλλοτε αρχαία τραγωδία.

Έτσι και φέτος, το έργο ήταν εμπνευσμένο και συγκινητικό, λυρικό και ονειρικό. Μας απογείωσε παρά τις ρεαλιστικές σκηνές των αναιδών μνηστήρων και της σκληρής, αλλά δίκαιης τιμωρίας τους. Συμπορευτήκαμε με την Πηνελόπη, την αναγνώριση του Οδυσσέα από τον πιστό του φίλο και βοσκό, την παραμάνα και το γιο του. Αλλά και η θεά της σοφίας, Αθηνά, ως από “μηχανής θεά”, έδρασε ευεργετικά για τον Οδυσσέα. Εξαιρετική και η απόδοση του Τηλέμαχου, του νεαρού νέο-ανερχόμενου ηθοποιού Αλέξανδρου Κοντογιάννη, που συμπλήρωνε επάξια τους έμπειρους ηθοποιούς, την Πηνελόπη (Ματίνα Παπαγεωργίου), τον Οδυσσέα (Δημήτρη Παπακωνσταντίνου), την παραμάνα (Άννα Πολυτίμου) και του βοσκού Εύμαιου (Θεόδωρου Τζαβάρα).

“Ποθούσα να γράψω αυτό το Γυρισμό”, γράφει η συγγραφέας. “Τη νοσταλγία, τον καημό, τα πάθη, τους αγώνες του Οδυσσέα... Ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη... Όσο πιο δυνατό είναι το Πνεύμα τους, όσο πιο ζεστή και μεγαλόπρεπη η καρδιά τους και όσο μεγαλύτερη η Αγάπη τους, όσο γεμάτη Όνειρο η ψυχή τους, τόσο αλύγιστο το σθένος τους, τόσο ακούραστη, αισιόδοξη, σαρωτική η αγωνιστικότητά τους. Τόσο ακριβή η περηφάνια τους και τόσο τρυφερή η σεμνότητά τους...”
Ματίνα Παπαγεωργίου

Η Λέσχη, θέλοντας να ανοίξει το δρόμο και τους ορίζοντες λίγο πριν την παράσταση, δημιούργησε μια κινητή έκθεση βιβλίου, που στόλισε λίγη από την ώρα του ταξιδιού με ενδιαφέροντα και επιλεγμένα βιβλία και εξέπληξε ευχάριστα τους ταξιδιώτες, μέλη και μη της Λέσχης. Ο πρόεδρος, κ. Παναγιώτης Ροζάκης, παρουσίασε ενδεικτικά κάποια βιβλία (Σωκράτης, Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη, Της νύχτας κόρη Αυγή, Όπου σε πάει η καρδιά, κ.ά.) που έχουν διακριθεί μέσα από το σημαντικότατο πρόγραμμα της Επιλογής. Τα βιβλία πέρασαν από χέρι σε χέρι μεταξύ των επιβατών για να τα ξεφυλλίσουν.

Τα Σκόρπια Πουλιά και τα ποιήματα που απήγγειλαν η κ. Ήβη Σταυροπούλου, γενική γραμματέας, και ο Γιάννης Γιούλης, ηθοποιός και μέλος της Λέσχης, κέντρισαν το πνεύμα, προσφέροντας  μια γεύση ιδεών και βιβλίων. Μεταξύ των ποιημάτων και ένα απόσπασμα από την Αετειάδα του Νίκου Παπακωνσταντίνου, τιμής ένεκεν στο γνωστό ηθοποιό, συγγραφέα και δάσκαλο του θεάτρου. Παράλληλα, έγινε μια σύντομη παρουσίαση της Λέσχης, του έργου και του σκοπού της γύρω από τον οποίον εδώ και 34 χρόνια δραστηριοποιείται με μεράκι και αφοσίωση, με πυρήνα την ποιότητα, τον άρτιο άνθρωπο, τον νέο πολιτισμό.

Η έκθεση βιβλίου συνεχίστηκε και πριν την παράσταση, στην είσοδο του θεάτρου. Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους, συνδυάζοντας έτσι την ψυχαγωγία τους με ένα ακόμη στοιχείο πολιτισμού: το καλό βιβλίο.

Το θέατρο “Νίκος Παπακωνσταντίνου”, 750 θέσεων, είναι μικρογραφία του θεάτρου της Επιδαύρου και αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την πνευματική ζωή της περιοχής. Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας το 1922. Σταδιοδρόμησε και καταξιώθηκε στο Εθνικό Θέατρο ως ηθοποιός του κλασσικού ρεπερτορίου, αλλά και ως καθηγητής ορθοφωνίας. Παράλληλα επιδόθηκε και στη μεταφορά στα ελληνικά σπουδαίων ποιητικών έργων ξένων ποιητών, όπως ο Πούσκιν. Σε μεγάλη ηλικία επιθύμησε να προβεί στη δημιουργία μια πηγής πολιτισμού, που θα στέγαζε μια από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της ζωής του: το θέατρο. Με τη γυναίκα του, την ηθοποιό Άννα Πολυτίμου, έχτισαν το ομώνυμο θέατρο σε κτήμα τους, στο χωριό Άνω Σέττα Ευβοίας.

Το θέατρο λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Άννας Πολυτίμου-Παπακωνσταντίνου, η οποία εδώ και χρόνια συνεργάζεται δημιουργικά με τη Λέσχη, ερμηνεύοντας με την εξαιρετική φωνή της θέματα της Λέσχης, όπως είναι οι Βιβλιοφιλικοί Διάλογοι, που μεταδίδονται στο ραδιόφωνο, και συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις, όπου με την ξεχωριστή απαγγελία ποιημάτων και Σκόρπιων Πουλιών μαγεύει το κοινό.

 

Πίσω στα προγράμματα