• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

  Περισσότερα

   
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Δανειστικές Βιβλιοθήκες

Κάποια κοσμήματα αξίζει να δανείζονται…

Πολύτιμο κόσμημα το βιβλίο! Πραγματικός θησαυρός, πλούτος, γοητεία, ομορφιά, πυξίδα πνεύματος και πολιτισμού. Αξία που λάμπει στο χρόνο και αξίζει να διαδίδεται.

 

  

34 χρόνια στεγάζουμε τη γνώση σε δανειστικές βιβλιοθήκες

Έχοντας στα χέρια μας πάντα εξαιρετικά υλικά, τα ποιοτικά βιβλία, προσθέτοντας πάθος, αγάπη και ενδιαφέρον, ετοιμάζουμε μια σπουδαία "τροφή" για το μυαλό και την καρδιά. Τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες.

34 ολόκληρα χρόνια η δημιουργία και ο εμπλουτισμός τους, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου και μια γερή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το πολιτιστικό μας οικοδόμημα.

Η ίδρυση δανειστικών βιβλιοθηκών γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, συλλόγους, πνευματικά κέντρα, ενορίες, ιδιαίτερα όμως σε απομονωμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας.

Στις περιοχές αυτές το έργο της δανειστικής βιβλιοθήκης πιάνει πραγματικά τόπο. Δίνει κίνητρα, ενισχύει το έργο του δασκάλου, το ζήλο του μαθητή, εμπνέει αγάπη για το διάβασμα, ανοίγει δρόμο προς τη γνώση στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά.

Το 3πτυχο της επιτυχίας

 • Καινοτομία
  μοναδικό σύστημα αξιολόγησης
  από αναγνώστες σε αναγνώστες
  8.500 επιλογές κάνουν τη διαφορά

  Πριν φτάσουν τα βιβλία στις δανειστικές βιβλιοθήκες, "φιλτράρονται" από το μοναδικό στο χώρο, σύστημα αξιολόγησης της Λέσχης. Τα βιβλία για να αξιολογηθούν, διαβάζονται από απλούς ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, έχουν πηγαίο κριτήριο κι ευαισθησίες.
  Έτσι η αξιολόγηση γίνεται από αναγνώστες, απευθύνεται σε αναγνώστες και εκφράζεται μέσα στον ευρύ χώρο "Βιβλίο και Ζωή" καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.
  Μέσα από αυτό το σύστημα η Λέσχη αξιολογεί, επιλέγει και προτείνει 8.500 βιβλία - 430 είδη για κάθε αναγνώστη - από 560 εκδότες.
 • Ουκ εν τω πολλώ το ευ
  Η ποιότητα δεν ταυτίζεται με την ποσότητα. Μακριά από τα συστήματα εμπορευματοποίησης, διαχωρίζοντας τη θέση της από την εκδοτική παραγωγή της σειράς, η Λέσχη δημιουργεί δανειστικές ιβλιοθήκες με βιβλία που διακρίνονται με αστέρια ποιότητας πάνω στο λογότυπό της.
  http://www.elbi.gr/userfiles/star_circle.jpg εμπνευσμένα http://www.elbi.gr/userfiles/star.jpgάριστα  http://www.elbi.gr/userfiles/poly_kala.jpgπολύ καλά
  Τα διακριτικά αυτά σύμβολα είναι η εγγύηση ότι τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια του αναγνώστη, ανήκουν στα καλύτερα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.
 • Σύνδεση του βιβλίου με τη ζωή
  Το βιβλίο παίρνει τη θέση που του αξίζει στη ζωή. Συνδέεται μαζί της, γίνεται βίωμα, ψυχαγωγεί, μορφώνει, ανεβάζει. Βιβλίο και ζωή, λόγος και πράξη γίνονται ένα.

Δημιουργία – Αναβάθμιση Δανειστικών Βιβλιοθηκών
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος

Η Λέσχη έχει δημιουργήσει - εμπλουτίσει 660 δανειστικές βιβλιοθήκες υψηλής αναγνωσιμότητας κυρίως σε ακριτικά - απομονωμένα χωριά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό με σημαντικά πλεονεκτήματα.

 • Οι δανειστικές βιβλιοθήκες της, εμπνέουν αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο ποιότητας.
 • Ανοίγουν στο μέλλον δημιουργικά φτερά, στηρίζοντας τη νέα γενιά, τα γράμματα, τον πολιτισμό.
 • Καλλιεργούν την κοινωνική ευαισθησία.
 • Προάγουν το ελεύθερο διάβασμα, αυτό που πηγάζει από προσωπική επιθυμία όχι από υποχρέωση.
 • Πείθουν, επιβεβαιώνουν, διδάσκουν ότι μόρφωση σημαίνει διαβάζω, βιώνω, επικοινωνώ, συνδυάζω γνώσεις, εμπειρίες, αγωγή.
 • Γίνεται η γνώση ευκολότερα προσιτή γιατί είναι ταξινομημένη.
 • Ότι δανειστική βιβλιοθήκη σημαίνει τάξη, οργάνωση, σημαίνει αγαπώ, φροντίζω τα βιβλία. Αυτά με κάνουν πλουσιότερο.

Μια ζωντανή δανειστική βιβλιοθήκη γεννιέται

 • Αξιολόγηση-εκτίμηση των ιδιαίτερων αναγκών ανάλογα με το πού απευθύνεται η δανειστική βιβλιοθήκη
 • Πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στη δανειστική βιβλιοθήκη: εβδομάδα βιβλίου, έκθεση βιβλίου
 • Χορηγίες
 • Επιλογή βιβλίων ποιότητας από όλο τον κόσμο της γνώσης
 • Κατάταξη βιβλίων κατά ηλικίες, βαθμίδες και είδη
 • Ψηφιακή ταξινόμηση σε σειρές κατάλληλης σύνθεσης, με βάση την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη
 • Αποστολή βιβλίων
 • Επιλογή υπεύθυνων βιβλιοθήκης
 • Προετοιμασία βιβλίων
 • Λειτουργία - Δανεισμός

Ήρθαν οι ενισχύσεις…

Η Λέσχη αναλαμβάνει επίσης τη μελέτη του εμπλουτισμού και οργάνωσης της βιβλιοθήκης σας με ποιοτικά βιβλία. Έτσι συνεχώς τροφοδοτεί υπεύθυνα το πνεύμα και τις απαιτήσεις σας.

Το παν μέτρον άριστον ισχύει και στο χώρο της λογοτεχνίας. Περιορίζοντάς την όπως πρέπει την κάνουμε πιο έντονη. "Μια ζωή μπορεί να είναι ένα ποίημα".
Ουναμούνο

"Ντρέπομαι γιατί είμαι έτσι αδειανός", είπε ο Λόγος στην Πράξη.
"Καταλαβαίνω πόσο είμαι φτωχή όταν βλέπω εσένα", είπε η Πράξη στον Λόγο.

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ


Τα διαμάντια είναι παντοτινά!

Βοήθησε να τα αποκτήσουν περισσότερα χωριά μας!
Συνεργάσου με τη Λέσχη.

Συσχέτισε το όνομα σου με αξίες κοινωνικής ευαισθησίας.
Γίνε κι εσύ χορηγός βιβλίων ποιότητας στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας.
Στα παραμελημένα χωριά που διψάνε για ενδιαφέρον και ανθρωπιά. Δημιούργησε εκεί μια δανειστική βιβλιοθήκη. Έναν χώρο αγωγής κι ελευθερίας. Άνοιξε νέες σελίδες χαράς. Φώτισε τα παιδικά χαμόγελα.
Πρόσφερε το δώρο της γνώσης εκεί που αληθινά το στερούνται. Χάρισε βιβλία - διαμάντια, εκεί που το μόνο που λάμπει είναι τα σχολικά βιβλία. Σπείρε γενναιόδωρα στα ορφανά από ερεθίσματα παιδιά, σπείρε στο μέλλον τους, σπόρους ποιότητας και πολιτισμού. Σίγουρα κάποιοι θ’ αδράξουν τους καρπούς!

34 χρόνια στεγάζουμε το πνεύμα σε δανειστικές βιβλιοθήκες

Έχοντας στα χέρια μας πάντα εξαιρετικά υλικά, τα ποιοτικά βιβλία, προσθέτοντας αγάπη και ενδιαφέρον, ετοιμάζουμε μια σπουδαία “τροφή” για το μυαλό και την καρδιά. Τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες. 34 ολόκληρα χρόνια η δημιουργία και ο εμπλουτισμός τους, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της Λέσχης και μια γερή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το πολιτιστικό μας οικοδόμημα.
Η ίδρυση δανειστικών βιβλιοθηκών γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, συλλόγους, πνευματικά κέντρα, ενορίες, ιδιαίτερα όμως σε απομονωμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας.
Στις περιοχές αυτές το έργο της δανειστικής βιβλιοθήκης πιάνει πραγματικά τόπο. Δίνει κίνητρα, ενισχύει το έργο του δασκάλου, το ζήλο του μαθητή, εμπνέει αγάπη για το διάβασμα, ανοίγει δρόμο προς τη γνώση στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά και τους νέους.

Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε διακρίσεις!
Επιλέγουμε την κορυφή του παγκόσμιου συγγραφικού πλούτου για δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο.

Εκείνο που γίνεται συνήθως είναι να αδιαφορούμε για την επιλογή ή να ασχολούμαστε παρεμπιπτόντως μαζί της, βάζοντας στη δανειστική βιβλιοθήκη ό,τι τύχει.
Συχνά αγοράζεται ένα ακριβό έπιπλο και πάνω του αναπτύσσεται “το κόμπλεξ των άδειων ραφιών” που πρέπει το γρηγορότερο να γεμίσουν βιβλία, για τα μάτια του κόσμου και μόνο. Η ποσότητα της καταναλωτικής κοινωνίας μας, παραμερίζει την ποιότητα. Έτσι στα ράφια της δανειστικής βιβλιοθήκης καταλήγουν συνήθως μέτρια βιβλία. Τα γνωστά βιβλία της ελληνικής επιπολαιότητας. Πού είναι το πνεύμα που θ’ ασχοληθεί σοβαρά με την Επιλογή;

Το καμάρι μας!
660 δανειστικές βιβλιοθήκες 95% αναγνωσιμότητας
μάς κάνουν περήφανους.

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες μας, εμπνέουν αγάπη για το διάβασμα, δημιουργώντας σε μικρούς- μεγάλους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς που με λαχτάρα διαβάζουν τα νέα βιβλία, ένα δυνατό αισθητήριο ποιότητας.

Ανοίγουν στο μέλλον δημιουργικά φτερά, στηρίζοντας τη νέα γενιά, τα γράμματα, τον πολιτισμό.

Καλλιεργούν κοινωνική ευαισθησία.

Προάγουν το ελεύθερο διάβασμα, αυτό που πηγάζει από προσωπική επιθυμία όχι από υποχρέωση.

Επιβεβαιώνουν ότι μόρφωση σημαίνει βιώνω, επικοινωνώ, συνδυάζω γνώσεις, εμπειρίες, αγωγή.

Κάνουν τη γνώση ευκολότερα προσιτή.

Εννοούν ότι δανειστική βιβλιοθήκη σημαίνει τάξη, οργάνωση, σημαίνει επίσης αγαπώ, φροντίζω τα βιβλία γιατί αυτά με κάνουν πλουσιότερο.

Τα μυστικά της επιτυχίας!

Σωστή διερεύνηση

Αξιολόγηση-εκτίμηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε τόπου.
Το “πού” παίζει σπουδαίο ρόλο. Να το ανακαλύψουμε λοιπόν. Μαζί και τους δασκάλους, καθηγητές, κοινοτάρχες, κοινωνικούς λειτουργούς, ιερείς ή τους απλούς πολίτες που θα βοηθήσουν υπεύθυνα το έργο μας.
Πού θα δημιουργηθεί μια ακόμα δανειστική βιβλιοθήκη; Ποιά θα είναι η επόμενη εστία πολιτισμού; Επικρατεί καλό κλίμα; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει αποδοτικά ακόμα και χωρίς βιβλιοθηκάριο;
Ο τόπος θ’ αρπάξει την ευκαιρία; Είναι ζωντανή η σπίθα του πνεύματος;
Η φωνή του Σωκράτη μάς θυμίζει: “Δεν είναι δύσκολο να ξυπνήσετε τις ψυχές των ανθρώπων. Έχει κάτι θεϊκό η ψυχή και αποζητάει τη λύτρωσή της”.

Καινοτομία.
Μοναδικό σύστημα αξιολόγησης
από αναγνώστες σε αναγνώστες
8.500 επιλογές κάνουν τη διαφορά

Πριν φτάσουν τα βιβλία στις δανειστικές βιβλιοθήκες, “φιλτράρονται” από το μοναδικό σύστημα αξιολόγησης της Λέσχης μας. Τα βιβλία για να αξιολογηθούν, διαβάζονται από απλούς ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, έχουν πηγαίο κριτήριο κι ευαισθησίες.
Έτσι η αξιολόγηση γίνεται από αναγνώστες, απευθύνεται σε αναγνώστες και εκφράζεται μέσα στον ευρύ χώρο «Βιβλίο και Ζωή» καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.
Μέσα από αυτό το σύστημα αξιολογούμε, επιλέγουμε και προτείνουμε 8.500 βιβλία - 430 είδη για κάθε αναγνώστη - από 560 εκδότες.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Το παν μέτρον άριστον ισχύει και στο χώρο της λογοτεχνίας. Περιορίζοντάς την όπως πρέπει την κάνουμε πιο έντονη. “Μια ζωή μπορεί να είναι ένα ποίημα”.
Ουναμούνο

Η ποιότητα δεν ταυτίζεται με την ποσότητα. Μακριά από τα συστήματα εμπορευματοποίησης, διαχωρίζοντας τη θέση μας από την εκδοτική παραγωγή της σειράς, δημιουργούμε ή εμπλουτίζουμε δανειστικές βιβλιοθήκες με βιβλία που μορφώνουν, ψυχαγωγούν, ανεβάζουν. Βιβλία που διακρίνονται με αστέρια ποιότητας πάνω στο λογότυπό μας.

http://www.elbi.gr/userfiles/star_circle.jpg εμπνευσμένα    http://www.elbi.gr/userfiles/star.jpgάριστα    http://www.elbi.gr/userfiles/poly_kala.jpg πολύ καλά

Τα διακριτικά αυτά σύμβολα είναι η εγγύηση ότι τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια κάθε ηλικίας, ανήκουν στα καλύτερα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. “Το πνεύμα όπου θέλει πνέει”. Ούτε όλοι οι συγγραφείς, ούτε όλες οι δημιουργίες τους έχουν τη δωρεά του πνεύματος!

Σύνδεση του βιβλίου με τη ζωή

Το βιβλίο παίρνει τη θέση που του αξίζει στη ζωή. Συνδέεται μαζί της, γίνεται βίωμα, ψυχαγωγεί, μορφώνει, ανεβάζει. Όχι το βιβλίο για το βιβλίο, ούτε το βιβλίο-αυτοσκοπός.  Βιβλίο και ζωή, λόγος και πράξη γίνονται ένα.

Τέτοιο ευχαριστώ αξίζει!

Tο χρωματιστό Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω έκανε το γύρο της Ελλάδας μαζί με την
Έκθεση φωτογραφίας Εθελοντισμού του Anthropos.gr

Η λαχτάρα με την οποία υποδέχονται τις βιβλιοθήκες μας μικροί και μεγάλοι, η δίψα τους για διάβασμα, το «ευχαριστώ» στα μάτια τους, δίνει δύναμη και προοπτική στο έργο μας που εμπνέεται και οδηγείται από την αξιολόγηση του Σωκράτη: «έπραξε κανείς πολλά, όσο δούλεψε για τους κατοπινούς αιώνες».

Με τη σειρά μας, σάς ευχαριστούμε με κάθε τρόπο:

Ιδιαίτερη αναφορά σας στα εγκαίνια της δανειστικής βιβλιοθήκης και μόνιμη προβολή σας σε τοπικό επίπεδο.

Ευχαριστήριο γράμμα παιδιών και σχολείου προς εσάς. Δελτίο τύπου στα sites των εθελοντικών οργανώσεων και στο περιοδικό της Λέσχης «Βιβλίο&Ζωή». Link στο site σας από το site της Λέσχης.

Internet banner με προβολή λογοτύπου και μηνυμάτων σας. Ιδιαίτερο αφιέρωμα στη συμβολή σας, σε εμφανές σημείο του site και στα δελτία τύπου που αποστέλλονται μέσω mailing lists.

Προβολή του ονόματός σας στο έντυπο υλικό των εκδηλώσεων μας που σχετίζονται με τη χορηγία σας:

Εκθέσεις βιβλίων, Εβδομάδες βιβλίου, Δανειστικές βιβλιοθήκες της Λέσχης καθώς και στον ετήσιο χορό μας.

Σε περιπτώσεις χρηματικών δωρεών για αγορά βιβλίων, λαμβάνετε ευχαριστήρια επιστολή.

Βιβλία 24 καρατίων!

Προικίζουμε τα χωριά μας με Δανειστικές Βιβλιοθήκες που περιλαμβάνουν βιβλία εξαιρετικά, που αντανακλούν σα διαμάντια το φως κι όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου! Βιβλία που φιλτράρονται από το σύστημα Επιλογής της Λέσχης και χωρίζονται σε βαθμίδες κατά ενδεικτικές ηλικίες αναγνωστών.

Παιδικά βιβλία:
α ~ 8 ετών, β ~ 9, γ ~ 10-11, δ ~ 12, ε ~ 13

για νέους και μεγάλους:
Α = για νέους πάνω από 14άρων
Β = για το μέσο αναγνώστη
Γ = για ώριμους αναγνώστες

η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
βιβλία - διαμάντια για δημοτικό

καλή συνέχεια!
βιβλία - διαμάντια για γυμνάσιο

γυρίζω σελίδα!
βιβλία - διαμάντια για λύκειο

Γίνε χορηγός δανειστικών βιβλιοθηκών στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας. Πάτα εδώ.

Μια δανειστική βιβλιοθήκη γεννιέται!

Ζωγραφιά μαθήτριας από το Δημοτικό Πετρούσας αφιερωμένη στη νέα Δανειστική Βιβλιοθήκη τους!

"Πνευματικότητα σημαίνει ποιότητα" - και άρα Επιλογή!
Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος

"Μόνο το πνεύμα, αν φυσήξει πάνω στη λάσπη, μπορεί να πλάσει τον άνθρωπο"- ή να τον αναπλάσει!
Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ


Κάθε γέννηση προϋποθέτει Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη. Αξίες που συνενώνουν προσδοκίες, εξασφαλίζουν συνεργασίες, επιστρατεύουν δυνάμεις ατομικές και συλλογικές, εμπνέουν ενθουσιασμό για τη Νέα Δημιουργία.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη είναι κέντρο πνευματικής τροφοδοσίας. Κέντρο πολιτιστικής ακτινοβολίας. Το θέμα είναι... θα παραμείνει ζωντανή ή σύντομα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό του ξεκινήματος, θα μαραζώσει; Το ερώτημα θα υπάρχει όσο υπάρχουν πολλές βιβλιοθήκες κλειστές για να μας το θυμίζουν! Κι εδώ ούτε οι προϋπολογισμοί ούτε οι εντυπωσιακοί χώροι, ούτε οι εντυπωσιακές αίθουσες ούτε τα χιλιάδες βιβλία σώζουν την κατάσταση.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη χρειάζεται π ν ε υ μ α τ ι κ ό τ η τ α.
Το πλέον απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη, δημιουργική βιβλιοθήκη προϋπόθεση επιβίωσης, έμπνευσης, ακτινοβολίας της.

Η Έννοια του Πνεύματος

Τι θα πει πνεύμα; Μήπως θα πει βιβλίο;
Πολλοί συγχέουν το πνεύμα με την πέννα και ξεχνούν ότι υπάρχουν και βιβλία αντιπνευματικά. Ξεχνούν ότι το πνεύμα προϋπήρξε του βιβλίου. Ότι πάντα υπήρχαν τα βιβλία της Φύσης και της Ζωής όπου είναι διάχυτο το πνεύμα... Για όσους ξέρουν και αγαπούν να τα διαβάζουν φυσικά. Νομίζετε πως είναι οι πολλοί αυτοί;!
"Για τους τυφλούς όσο κι αν λάμπει ο ήλιος, δεν φωτίζει...".
Οι υπερφίαλοι, οι εγωκεντρικοί, οι ημιμαθείς, οι φανατικοί, οι υλιστές, οι αδιάφοροι δεν είναι τυφλοί;
"Οι άνθρωποι στις πρωτεύουσες, θαμπωμένοι από τις τεχνικές επιτεύξεις, πανηγύρισαν τη χαραυγή του αιώνα με μιαν αυταρέσκεια που έμοιαζε με πρόκληση και άγγιζε τη βλασφημία", διαπιστώνει ο Π. Κανελλόπουλος στο βιβλίο του "Ο 20ος αιώνας - η πάλη μεταξύ ανθρωπισμού κι απανθρωπίας".
Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έγιναν με πρωταγωνιστή τον πιο μορφωμένο ίσως λαό της γης, τον γερμανικό. Έναν λαό γεμάτο ποίηση, φιλοσοφία, μουσική, ζωγραφική, τεχνική, μελέτη των αρχαίων! ΄Ολα αυτά δεν είναι εκδηλώσεις του πνεύματος;
Μα τότε, πώς επέτρεψαν να δημιουργηθεί ο "άνθρωπος - κτήνος" που έκανε τον άνθρωπο σαπούνι;! Αλλά και οι σύγχρονες δικτατορίες και οι ολοκληρωτισμοί με τις ποικίλες απανθρωπίες τους; Ακόμη ο σύγχρονος άνθρωπος - μηχανή, ο ορθολογιστής, μαζάνθρωπος, μονοδιάστατος, καταναλωτής, πλεονέκτης, ο αγχώδης άνθρωπος και το υποβαθμισμένο ή κατεστραμμένο οικολογικά περιβάλλον του δεν είναι οικτρά δημιουργήματα μιας εποχής, όπου αφθονούν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα βιβλία; Και που λείπουν ή όσο πάνε και σπανίζουν οι άνθρωποι της καρδιάς και της θυσίας.

Δωρεές του Πνεύματος

Το πνεύμα ορίζεται έμμεσα από τις δωρεές του. Δίνει ζωή, δίνει ψυχή. Καρποί του πνεύματος είναι η Πίστη, η Ελπίδα, η Αγάπη. Η Ελευθερία, η Ειλικρίνεια,η Αγωνιστικότητα. Η Αντικειμενικότητα, η Συνέπεια, η Γνώση. Η Ομορφιά, η Δικαιοσύνη, η Ηθική. Η Επικοινωνία κι η Συνεργασία, η Ενότητα κι η Ειρήνη. Η Δημιουργία, η Πρόοδος, η Ευτυχία. Το Πνεύμα εμπνέει τον Α γ ω ν ι σ τ ι κ ό Α ν θ ρ ω π ι σ μ ό και σημαδεύει την πορεία προς το Ιδεώδες, το Υπερχρονικό, το Αιώνιο.

"Η υπερβατικότητα είναι φυσική για τον άνθρωπο"
Γιάσπερς
"Το διαρκές και το αιώνιο ενυπάρχουν στον άνθρωπο"
Γιουρσενάρ

Φορείς του Πνεύματος

Ένα βιβλίο συγκλονιστικής πνευματικής αξίας για τη νεότερη Ελλάδα, μάς χάρισε μια αγράμματη πέννα! Πρόκειται για "Τα απομνημονεύματα" του Μακρυγιάννη, του "αμαθούς" αυτού μεν, λεβέντη δε εκπρόσωπου του αγωνιστικού ανθρωπισμού.

"Ιδού επιτέλους μεταφρασμένο στα γαλλικά ένα από τα ωραιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας"
(Le Monde, Mεσημβρινή 6.5.87).
"Έλληνες πού είχατε κρυμμένο αυτό το αριστούργημα;"
(Ed. Gallimard,Paris).

Παρόμοιος χαρισματικός αγωνιστής, ασπούδαστος κι όμως πνευματικότατος, πιστός στο κέντρο του ανθοφορούντος τότε, περί το 1860 κινήματος της νεοορθοδοξίας, υπήρξε ο ιερομόναχος Παπουλάκος, κατατρεγμένος από το τότε κατεστημένο της εκκλησίας, βιογραφημένος υπέροχα από τον Κωστή Μπαστιά.
Τον "Παπαλάνγκι", ένα βιβλίο ανάλογης αξίας για την οικολογία και τον πολιτισμό, μάς έδωσε ο φύλαρχος Τουϊάβιι σε εμπνευσμένους λόγους του προς τους ιθαγενείς των νησιών της Πολυνησίας, το 1915. Η σημασία και αξία του κειμένου, αν και γράφτηκε κατά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο, ανακαλύφθηκε μόλις την δεκαετία του 1980, οπότε έγινε βιβλίο με διεθνή κυκλοφορία.
Σχετικό αριστούργημα του πνεύματος είναι και το γράμμα του αρχηγού των Ινδιάνων Σιάτλ προς τον Πρόεδρο της Αμερικής Φραγκλίνο Πηρς, το 1855. "Πού είναι ο αετός; Χαιρετισμός στη γη". Αν ο δυτικός άνθρωπος είχε την ταπεινοφροσύνη ν’ ακούσει έγκαιρα αυτές τις προφητικές φωνές των "αγρίων" πόσα δεινά θα απέφευγε!

"Το πνεύμα όπου θέλει πνέει" στο κατά Ιωάννη γ΄8
Δεν προδιαγράφεται και δεν εξασφαλίζεται. Απλώς το έδαφος όπου θ’ ανθίσει, καλλιεργείται από την παιδεία κι από τα βιβλία - αν και όσο υπηρετούν το πνεύμα.

Βιβλιοθηκάριος με αγάπη και βιβλία ποιότητας

Η δανειστική βιβλιοθήκη σαν πνευματικό δημιούργημα θέλει φροντίδα, συνέπεια, αγωνιστικότητα.
Ένας βιβλιοθηκάριος που αγαπά το βιβλίο και τον άνθρωπο είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της και ιδιαίτερα για τη συγκρότηση και το περιεχόμενό της. Γιατί η Επιλογή βιβλίων είναι ένα ποιοτικό πρόβλημα πολύ πιο σοβαρό και δύσκολο από το ποσοτικό πρόβλημα της προμήθειας ή ανεύρεσής τους.1
Εκείνο όμως που γίνεται συνήθως είναι να αδιαφορούμε για την Επιλογή ή να ασχολούμαστε παρεμπιπτόντως μαζί της, βάζοντας στη δανειστική βιβλιοθήκη ό,τι τύχει.
Συχνά αγοράζεται ένα ακριβό έπιπλο και πάνω του αναπτύσσεται "το κόμπλεξ των άδειων ραφιών" που πρέπει το γρηγορότερο να γεμίσουν βιβλία, για τα μάτια του κόσμου και μόνο.
Η ποσότητα που διέπει όλες τις εκδηλώσεις της καταναλωτικής κοινωνίας, παραμερίζει την ποιότητα. Έτσι στα ράφια της δανειστικής βιβλιοθήκης καταλήγουν συνήθως μέτρια βιβλία.
Τα γνωστά βιβλία της ελληνικής επιπολαιότητας και "οικονομίας".
Πού είναι το Πνεύμα που θ’ ασχοληθεί σοβαρά με την Επιλογή; Θα θυσιάσει κάποιες υλικές απολαύσεις; Θα διατηρήσει τον πρώτο ενθουσιασμό; Θα απλώσει την πρώτη φλόγα;

Πρόοδος στην ποσότητα, στην αυθαιρεσία, στον υποκειμενισμό

Η ποιότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ποσότητα.
Η πληθώρα των βιβλίων που κυκλοφορούν δημιουργούν την εντύπωση πως αξίζει και να διαβαστούν για να μείνουμε... συντονισμένοι στο ρυθμό της εποχής. Μιας εποχής που μαστίζεται από τον πλουραλισμό, την υπερκατανάλωση, την αβεβαιότητα, το άγχος.
"Ο άνθρωπος που άπληστα δοκιμάζει τα πάντα χάνει και το χρόνο του και τη θαυμαστή ισορροπία της ψυχής του. Το ίδιο με το πνεύμα των καιρών συμβαδίζει και η κάθε υποκειμενική αυθαιρεσία συγγραφέων και αναγνωστών με αποτέλεσμα την αρνητική και άγονη σχέση μεταξύ βιβλίων και αναγνωστών. Αν ανυψωνόταν κανείς λίγο, πάνω και έξω απ’ τον κόσμο, θα παρακολουθούσε, έκπληκτος, ένα σύμπλεγμα παραφωνίας και κακοσμίας που θα του έδινε την αίσθηση της γενικευμένης παράκρουσης".

Σ. Γουνελάς

Γνώση και επίγνωση

Υπάρχει η υποσυνείδητη τάση που θεωρεί καλό και πρόσφορο για διάβασμα, ό,τι τυπώνεται! Αυτό συγχέει την πνευματική δημιουργία με την κατανάλωση τυπογραφικής μελάνης και συνδέεται με μια νεοαποκτηθείσα ελευθερία χωρίς επίγνωση κι ευθύνη.2
Τα πολλά μέτρια βιβλία πνίγουν έτσι τα λίγα, καλά, διαχρονικής αξίας βιβλία.
Τα εξαφανίζουν ή τα περιορίζουν κυκλοφοριακά, αποδυναμώνουν την επίδρασή τους.
Πολιτισμός χωρίς συνεχή αναζήτηση της ποιότητας και της ανόδου είναι ουτοπικός.

1 3ο Συνέδριο βιβλίου-Ζάππειο: Γιάννης Ντεγιάννης: "Περιορίζει τους αναγνώστες η βιομηχανική παραγωγή του βιβλίου,με πλήθος συγγραφέων και τίτλων. Δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις. Δεν μπορείς να υποπτευθείς το περιεχόμενο, την αξία του, από τoν τίτλο του, από τ’ όνομα του άγνωστου συχνά συγγραφέα. Δεν υπάρχει ενημέρωση αλλά οργανωμένη διαφήμιση όπως σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Έτσι το καλό βιβλίο δεν φθάνει στις επαρχίες, στα βιβλιοπωλεία, στις βιβλιοθήκες..."

2 "Λογοθεραπεία", Tζ. Φαμπρύ, "Για μια πορεία με επίγνωση", Α. Τσιριντάνη

Το σιωπηλό κοντσέρτο

Έχετε ακουστά για το "σιωπηλό κοντσέρτο";
Σε κατάμεστη αίθουσα συναυλιών του Λονδίνου, γνωστός πιανίστας "έπαιζε" επί δυό ώρες με όλες τις εκφράσεις και κινήσεις χεριών, ποδιών, σώματος και προσώπου, χωρίς ν' ακούγεται απολύτως κανένας ήχος!
Μερικοί απ’ τα πρώτα καθίσματα ανησύχησαν, είδαν όμως τους γύρω τους συνεπαρμένους και καθηλώθηκαν! Τελικά ο σιωπηλός πιανίστας καταχειροκροτήθηκε! Την άλλη μέρα, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και εξήγησε: "Ήθελα να δω σε ποιό σημείο φτάνει η μωρία του σύγχρονου ανθρώπου. Δεν έχει όρια!"
Μια λογοτεχνία επίπεδη που δε στοχάζεται και δεν οραματίζεται είναι σαν ένα... σιωπηλό κοντσέρτο! Που όμως διαδίδεται κι επιβάλλεται με την κατάλληλη προβολή βιβλίων και συγγραφέων, λογοτεχνικά ανύπαρκτων.3
Απόδειξη το τι κυκλοφορεί και μάλιστα σ' επαναλαμβανόμενες εκδόσεις! Βιβλία προχειρογραμμένα, με έλλειψη τέχνης λόγου, λογικής, γνώσεων, ανθρώπινης ή κοινωνικής εμπειρίας. Βιβλία άψυχα κατευθυνόμενα από το marketing, τα σύγχρονα,τα "eye catching" εξώφυλλα, τα ΜΜΕ ή την πλύση εγκεφάλου που ασκούν οι πλασιέ.

Επικίνδυνο το μέτριο βιβλίο!

"...Δε διαβάζεται, απογοητεύει, παραπλανά. Εμφανίζει σαν πρόοδο τον αμοραλισμό, την αβουλία, το νόμο της ζούγκλας, την άμορφη τέχνη. Αλλά αυτό είναι ο πιο ρηχός κομφορμισμός. Και ο πιο επικίνδυνος μια και σαν θεωρία προσφέρει την τεχνοκρατία, σαν λογοτεχνική σχολή την τεχνική της γλώσσας, σαν πνευματική αναγέννηση την ψυχανάλυση και τον ορθολογισμό, σαν μυστικισμό το παράλογο, σαν ευτυχία την άνεση".
Αντρέ Μωρουά

"O πραγματικός εχθρός της μεγάλης λογοτεχνίας είναι η μέτρια λογοτεχνία, η οποία με σύμμαχο την αγορά και τα Μ.Μ.Ε μάχεται σκληρά την πρώτη".
Iσμαήλ Κανταρέ

Πάνω από 3000 βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο. Πολλά απ΄αυτά είναι μέτρια ή ανόητα, αγχώδη και φλύαρα, κοινότοπα και ρηχά, κουλτουριάρικα και απωθητικά. Πικρή είναι η γεύση που αφήνουν στο διάβασμά τους. Ο νέος αναγνώστης δεν αποφασίζει εύκολα να ξανανοίξει βιβλίο, όταν μάλιστα το ακριβοπληρώνει! Του εμπνέουν την απογοήτευση και όχι τον αγώνα, την παραίτηση και όχι την εκπλήρωση ενός νοήματος και μιας αποστολής στη ζωή του.

Το βιβλίο το άξιο του ονόματός του

Χωρίς δέντρο υπάρχουν καρποί; Χωρίς πνεύμα υπάρχει βιβλίο;
Το βιβλίο πρέπει να υπηρετεί το πνεύμα. Όταν το πνεύμα θάβεται κάτω απ΄ την υλιστική τεχνοκρατία είναι φυσικό να ξεχνιούνται τα βιβλία στα ράφια αδιάβαστα.
Το βιβλίο που είναι άξιο του ονόματός του, γεμίζει τον αναγνώστη με εσωτερική μαρτυρία. Πλουτίζει με ιστορική εμπειρία. Προσφέρει τον πλούτο και την έμπνευση της παράδοσης. Ανοίγει ορίζοντες. Ενθουσιάζει, εξανθρωπίζει, δίνει φτερά. Η ολοκλήρωση της προσωπικότητας, η πραγματική ψυχαγωγία και μόρφωση είναι αποτέλεσμα της επαφής με αληθινά βιβλία. Και υπάρχουν τέτοια βιβλία. Αλήθεια, ποιά είναι;

3 "Ανατομία της Δημοκρατίας" Alexis de Tqueville, "Η κουλτούρα των Μέσων ", Kraus, Adorno, Williams, Morin κ.α

Βιβλίο και Μόρφωση - Λόγος και Πράξη - Αγάπη και Δύναμη

Ποιά είναι τα αληθινά βιβλία;
Η Λέσχη δίνει απάντηση στο ερώτημα. Απάντηση που βγαίνει από τη λαχτάρα του σύγχρονου αναγνώστη να γλιτώσει από τον ωκεανό των βιβλίων και να συναναστραφεί το βιβλίο ποιότητας.
Τα μέλη της Λέσχης δεν πιστεύουν ότι από μόνο του οποιοδήποτε βιβλίο, έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον άνθρωπο. Γι αυτό αναζητούν το δημιουργικό βιβλίο. Αυτό που μας θέτει αντιμέτωπους με τις αξίες του πολιτισμού, αυτό που μας προβληματίζει πάνω στα σύγχρονα θέματα και μας εμπνέει καινούργιες προοπτικές.
Τα μέλη της Λέσχης δε διαβάζουν μόνο αλλά κρίνουν και συζητούν τέτοια βιβλία γιατί πιστεύουν πως η μόρφωση δεν είναι πολυτέλεια αλλά ουσία και ύφος ζωής.

Μορφωμένος δεν είναι ο άνθρωπος των πολλών βιβλίων αλλά εκείνος που ξέρει να εμβαθύνει σε λίγους αλλά αξιόλογους συγγραφείς. Ξέρει να κρίνει, να διακρίνει, να αξιολογεί, να επιλέγει. Ξέρει να συνδιαλέγεται ελεύθερα, υπεύθυνα και συνειδητά με τη ζωή:
"Ντρέπομαι που είμαι έτσι αδειανός" είπε ο Λόγος στην Πράξη.
"Καταλαβαίνω πόσο είμαι φτωχή, όταν βλέπω εσένα" είπε η Πράξη στον Λόγο.

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Όσο προχωράμε στην αληθινή μόρφωση, τόσο πιο πολύ πραγματώνομε αυτή τη βαθιά σκέψη του Ινδού ποιητή.
Δημιουργικό διάβασμα και δράση, λόγος και πράξη, αγάπη και δύναμη, αρμονικά δεμένα στον σύγχρονο μορφωμένο, για το κτίσιμο ενός πολιτισμού που δεν θα παραχωρεί τα πρωτεία στις υλικές ανέσεις αλλά στην αξία άνθρωπος σαν ψυχοσωματική και πνευματική ύπαρξη.

Σκοπός σκέψεις οδηγίες

Δανειστικές βιβλιοθήκες
Το δεύτερο σπίτι μας

Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι κάτι ζωντανό.
Ο φυσικός χώρος του αναγνώστη. Κάτι σαν... δεύτερο σπίτι του.
Για να δώσει τον καλύτερο εαυτό της χρειάζεται αγάπη, πίστη, φροντίδα.
Στο χώρο της χτυπά η καρδιά του βιβλίου, φιλοξενείται ο πλούτος του κόσμου, τα ταξίδια του νου, το μεγαλείο της καρδιάς, οι σελίδες κάποιων που τους αξίζει να λέγονται... τα βιβλία - οι φίλοι μας.
Οι Δανειστικές Βιβλιοθήκες της Λέσχης στοχεύουν στην προβολή και διάδοση του βιβλίου ποιότητας σαν μέσου για την επίτευξη του τρίπτυχου: ποιότητα, άρτιος άνθρωπος, νέος πολιτισμός.

Σελίδες ζωής δεμένες με αγάπη
Προϊστορία δανειστικών βιβλιοθηκών

Οι πρώτες δανειστικές βιβλιοθήκες της Λέσχης (1963-1967), ήταν οι βιβλιοθήκες της γειτονιάς με τίτλο «οι φίλοι του βιβλίου». Λειτουργούσαν σε σπίτια κι ήταν αρχικά για παιδιά. Της Καλογρέζας, ξεκίνησε με 6 παιδιά και 15 βιβλία και έφτασε τους 500 τακτικούς αναγνώστες και 700 βιβλία επιλογής για παιδιά, νέους και μεγάλους.
Τα παιδιά, παρέσυραν το ένα το άλλο και διάβαζαν συνήθως το χειμώνα ένα και το καλοκαίρι δύο-τρία βιβλία την εβδομάδα. Μερικά έφτιαχναν παράλληλα τη δική τους βιβλιοθήκη, αγοράζοντας τα βιβλία που τους άρεσαν πιο πολύ. Άλλα πάλι, κάθε βράδυ, διάβαζαν βιβλία στην οικογένειά τους κι αυτό αποτελούσε πνευματικό γεγονός της μέρας για όλους, από τη γιαγιά μέχρι τον Βενιαμίν της οικογένειας! Την πνευματική αυτή δίψα πραγματικά δε μπορεί καμιά τηλεόραση να τη σβήσει.
Γιατί είναι η δίψα της ψυχής για επικοινωνία. Είναι όπως λέει ο καθηγητής Τσιριντάνης “η πορεία της ψυχής προς το ανώτερο, το ιδεώδες, το υπερχρονικό’’. Μια πορεία προς την οποία αξίζει ν’ ανοίξουμε το δρόμο από τα ποικίλα εμπόδια για τους μικρούς μας αναγνώστες!

Το σωστό βιβλίο στη σωστή στιγμή!
Δανειστική βιβλιοθήκη και παιδί

Η αγάπη για την ανάγνωση κερδίζεται ή χάνεται κυρίως κατά την παιδική ηλικία. Με τη βαθιά αυτή πεποίθηση η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου πιστεύει ότι ένα από τα καλύτερα μέσα για να εμπνεύσουμε στο παιδί το ενδιαφέρον για το βιβλίο, είναι η δανειστική βιβλιοθήκη.
Διαθέτει μεγάλη ποικιλία βιβλίων, δίνει τη δυνατότητα στο ίδιο το παιδί να επιλέξει, του τονώνει το αίσθημα της υπευθυνότητας και της συμμετοχής, το φέρνει κοντά μ’ έναν πλούσιο κόσμο επικοινωνίας-ιδεών, αξιών, χαρακτήρων, συναισθημάτων. Με σωστή επιλογή βιβλίων, κατάταξή τους σε ενδεικτικές ηλικίες και υπεύθυνο βιβλιοθηκάριο, η δανειστική βιβλιοθήκη είναι ένα υπέροχο δώρο για τα παιδιά μας!
Χρήσιμος είναι ένας κατάλογος που ενημερώνει υπεύθυνα γονείς και δασκάλους για τα αξιόλογα βιβλία και τη σωστή σειρά που θα ακολουθήσει το παιδί στο ελεύθερο διάβασμά του από τη μικρή ηλικία μέχρι την εφηβεία.

Πάντα υπάρχει το καλύτερο!
Επιλογή βιβλίων ποιότητας

Διαχωρίζοντας τη θέση της από την εκδοτική παραγωγή της σειράς, με πυξίδα αποκλειστικά την ποιότητα, η Λέσχη εφοδιάζει τη δανειστική σας βιβλιοθήκη με βιβλία που μορφώνουν, ψυχαγωγούν, ανεβάζουν και διακρίνονται με αστέρια ποιότητας πάνω στο λογότυπό της.
http://www.elbi.gr/userfiles/star_circle.jpg εμπνευσμένα    http://www.elbi.gr/userfiles/star.jpgάριστα    http://www.elbi.gr/userfiles/poly_kala.jpg πολύ καλά

Τα διακριτικά αυτά σύμβολα είναι η εγγύηση ότι τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια κάθε ηλικίας, είναι διαχρονικά και ανήκουν στην κορυφή της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.
Γιατί... "το πνεύμα όπου θέλει πνέει". Ούτε όλοι οι συγγραφείς, ούτε όλες οι δημιουργίες τους έχουν τη δωρεά του πνεύματος!

Το βιβλίο χάνει έδαφος;
Ποιοί οι ανταγωνιστές του;

Η αλόγιστη, ανεξέλεγκτη χρήση της τηλεόρασης, ο κυβερνοχώρος, το εκτός ορίων σερφάρισμα, οι αμέτρητες εκδόσεις περιοδικών αλλά και μέτριων βιβλίων, τα internet cafe, τα video games, η μόδα και οι επιβολές της, ο μιμητισμός των νέων και η μαζικότητα στη συμπεριφορά που τους καλλιεργεί η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία, είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους εχθρούς του βιβλίου.
Τι κάνουμε; Καθήκον μας είναι να καλλιεργούμε στα παιδιά από την πολύ μικρή ηλικία την αγάπη για το βιβλίο, να ενισχύουμε τη διαφορετικότητα, να πολεμάμε την πνευματική φτώχια, προτείνοντας στη θέση της, τον αστείρευτο πλούτο του αληθινού βιβλίου.

Βιβλία που μας... έρχονται γάντι!
Βαθμίδες - Ενδεικτικές Ηλικίες

Σκόπιμο είναι τα παιδικά βιβλία να έχουν τη δική τους βιβλιοθήκη ή τουλάχιστον τα δικά τους ξεχωριστά ράφια. Στα ράφια τα βιβλία να χωρίζονται κατά ενδεικτικές ηλικίες αναγνωστών. Γι’ αυτό και τα βιβλία επιλογής της Λέσχης χωρίζονται σε βαθμίδες που αντιστοιχούν στις παρακάτω ενδεικτικές ηλικίες:

Παιδικά βιβλία:
α ~ 8 ετών, β ~ 9, γ ~ 10-11, δ ~ 12, ε ~ 13

Βιβλία για νέους και μεγάλους:
Α = για νέους πάνω από 14άρων
Β = για το μέσο αναγνώστη
Γ = για ώριμους αναγνώστες

Έτσι κυρίως οι μικροί-νεαροί αναγνώστες τοποθετούνται, ανάλογα με την ηλικία τους, σε μια βαθμίδα και ακολουθούν μια σειρά στα βιβλία που δανείζονται. Δεν αποκλείεται να νοσταλγήσουν και βιβλία προηγούμενης βαθμίδας. Συχνά τα παιδιά 11-12 χρονών επιθυμούν τα παραμύθια που διάβαζαν πριν χρόνια.
Προσοχή στα... άλματα! Ας μη βιαζόμαστε να δώσουμε στο έξυπνο παιδί, βιβλία για μεγαλύτερη ηλικία. Μπορεί να παρεξηγήσει και να παρερμηνεύσει το περιεχόμενό τους, Πιθανόν και να χαραμιστούν βιβλία με νοήματα κι συναισθήματα που το παιδί δεν είναι ώριμο να τα αφομοιώσει.

Το Α και το Ω!
Συναισθηματική και πρακτική νοημοσύνη

Ξεχνούν συνήθως οι γονείς ότι δε πρέπει να καλλιεργείται μόνο η  θεωρητική νοημοσύνη που συλλαμβάνει νοήματα αλλά και η πρακτική νοημοσύνη που πραγματώνει σκοπούς.  Ώστε η συναισθηματική και εμπειρική ωρίμανση να συμβαδίσουν με τη διανοητική.
Λάθος των γονιών να δίνουν πολλά βιβλία στα παιδιά τους και μάλιστα πολύ πιο προχωρημένα από την ηλικία τους. Είναι αναγκαίο για την ψυχή ν’ αγωνιστεί, ν’ αγαπήσει, να πονέσει, να ζήσει, να νιώθει δέος και να κατέχεται απ’ αυτό.
«Από το απέραντο άγνωστο που φανερώνεται πίσω από κάθε γνώση. Από το πλήθος των στοχασμών που ξεπετάγονται πίσω από κάθε στοχασμό. Από το ξεκίνημα του μακρινού δρόμου που αρχίζει απ’ το τέρμα του προηγούμενου».
Ας μη βιαστούμε λοιπόν να δίνουμε στα παιδιά βιβλία για μεγαλύτερη ηλικία, εκβιάζοντας και με το βιβλίο μια εξέλιξη που καλύτερα να έρθει στην ώρα της σε συνάρτηση με τις βιολογικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, πνευματικές μεταβολές και εμπειρίες.

Mια βασική αρχή
Ελευθερία αναγνώστη!

Ελεύθερα, αν θέλει, όποτε θέλει, όποιο βιβλίο θέλει από τη βαθμίδα του, δανείζεται ο μικρός αναγνώστης χωρίς να υποχρεώνεται παρά μόνο στην επιστροφή του, σε καλή κατάσταση. Μια σχολική βιβλιοθήκη δε θα πετύχαινε το σκοπό της αν υποχρέωνε τα παιδιά να διαβάσουν κάποιο συγκεκριμένο βιβλίο, να ετοιμάσουν εργασία πάνω σ’ αυτό ή να ερωτηθούν για το τι κατάλαβαν. Αρκεί μια ελεύθερη, εποικοδομητική συζήτηση έμπνευσης με το δάσκαλό τους  ως αναγνώστη.
Η λογοτεχνία πρέπει να παραμείνει μια ευκαιρία ελεύθερου διαβάσματος.
Ένα ταξίδι σε συναρπαστικούς κόσμους με συνταξιδιώτες περιπέτειες, χαρά, ηρωισμούς. Ένα καταφύγιο όπου η μάθηση συναντά την ψυχαγωγία και η φαντασία τη γνώση.

Όλα τα μάτια πάνω στις ιδέες
Διακοσμημένα Θέματα

Oι Δανειστικές Βιβλιοθήκες της Λέσχης συνοδεύονται από Διακοσμημένα Θέματα. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημιουργικά προγράμματά μας. Επιδιώκει τη σύνδεση του βιβλίου με την ίδια τη ζωή. Το πετυχαίνει, φέρνοντας σε άμεση επικοινωνία τον άνθρωπο  με θέματα - ιδέες, βιβλία, συγγραφείς. Τα Διακοσμημένα Θέματα είναι εικαστικά ταμπλό  που υπηρετούν ιδέες και λόγο. Προβάλλονται σε τοίχους, πλαίσια, τρίποδα ή πίνακες ανακοινώσεων: βιβλιοθηκών, πνευματικών κέντρων, σχολείων, επιχειρήσεων, κατοικιών.
Παντρεύουν τη σύγχρονη αισθητική με τη διαχρονικότητα και έχοντας πάντα κάτι καινούργιο να μας πουν, ανταποκρίνονται στη δίψα μας για σοφία και γνώση, κριτικό ρεαλισμό και έμπνευση, νόημα και δύναμη ζωής.

Έκαστος στο είδος του!
Είδη Βιβλίων

Τα βιβλία μας, από όλο τον κόσμο της γνώσης, χωρίζονται σε 10 μεγάλες κατηγορίες. Διακρίνονται με τους αριθμούς από 0-9:

 1. Παραμύθια ή Γενικά, Λογοτεχνία,
 2. Εγκυκλοπαίδειες, Βιβλία περί Βιβλίων
 3. Μυθιστορήματα – ΔιηγήματαΙστορία, Μυθολογία, Βιογραφία, Αρχαιολογία, Λαογραφία
 4. Ταξίδια, Γεωγραφία, Εξερευνήσεις, Διάστημα
 5. Ποίηση, Θέατρο
 6. Καλές Τέχνες
 7. Εγκυκλοπαιδικά ή Τεχνικές και Φυσικές Επιστήμες
 8. Κοινωνικές και Ανθρωπολογικές επιστήμες
 9. Φιλοσοφία, Θρησκεία, Κοσμοθεωρία, Πολιτισμός, Βιοθεωρία
 10. Διάφορα: Δοκίμια, Σκέψεις, Χιούμορ, Mαγειρική, Κηπουρική, Σπορ, Αθλητισμός, Xόμπυ, Φυσιολατρεία

Το γοργό και χάρη έχει!
Είδη βιβλίων-Συμβολισμοί

Oι γενικές κατηγορίες βιβλίων αναγράφονται στους καταλόγους ή στα μητρώα βιβλίων ή στις καρτέλες δανεισμού με συμβολισμούς (διεθνώς memorial symbols):
ΜΘΣ.ΚΝΝ: ΜυΘιΣτόρημα ΚοιΝωΝικό
ΜΘΣ.ΒΓΡ.ΑΙΣ: ΜυθιΣτοριματική ΒιοΓΡαφία ΑΙΣθηματική
ΜΘΣ.ΕΠΧ.ΟΙΚ.Ζ: ΜυΘιΣτόρημα ΕΠοΧής ΟΙΚογενειακής Ζωής
ΜΘΣ.ΚΤΧ: ΜυθιΣτόρημα ΚαΤοΧής
ΒΓΡ.ΔΓΣ: ΒιοΓΡαφικές ΔιηΓήΣεις
ΠΡΜ.ΛΑΚ: ΠαΡαΜύθια ΛΑϊΚά

Έχουμε και “αντιπρόσωπους”!
Κωδικοί αριθμοί βιβλίων

Για συντομία και ακρίβεια, τα βιβλία αντιπροσωπεύονται από Κωδικό Αριθμό (Κ.Α.) που περιλαμβάνει:
βαθμίδα αναγνώστη: α, β, γ, δ, ε  –  Α, Β, Γ
είδος βιβλίου: 0 – 9
αύξοντα αριθμό: Aντιστοιχεί σε: τίτλο, συγγραφέα, μεταφραστή ή διασκευαστή, εκδότη, έκδοση, μέγεθος, αριθμό σελίδων, αριθμό ποιότητας.

Παράδειγμα: γ1 101 σημαίνει:
γ: παιδικό για ηλικία 10-11
1: μυθιστόρημα
101: “Πολυάννα, το παιχνίδι της χαράς’’ της Πόρτερ, εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, κλπ.
http://www.elbi.gr/userfiles/star_circle.jpg: βιβλίο-διπλό αστέρι

Βήμα-βήμα
Δανεισμός βιβλίων

 1. Σημειώστε το όνομα του αναγνώστη και την ημερομηνία που θα επιστραφεί το βιβλίο στις δύο καρτέλες δανεισμού.
 2. Σημειώστε τον Κ.Α. του βιβλίου και την ημερομηνία που θα επιστραφεί στην ταυτότητα του αναγνώστη.
 3. Αφαιρέστε την κινητή καρτέλα από το βιβλίο μέχρι αυτό να επιστραφεί.
 4. Όταν επιστραφεί σημειώστε στις δύο καρτέλες και στην ταυτότητα του αναγνώστη την πραγματική ημερομηνία επιστροφής του βιβλίου.
 5. Τοποθετήστε την κινητή καρτέλα στη θήκη του οπισθόφυλλου, μαζί με την ακίνητη καρτέλα. Και οι δύο αντιπροσωπεύουν το συγκεκριμένο βιβλίο, με τον τίτλο, τον συγγραφέα και τον Κ.Α του. Kαι οι δύο αντιπροσωπεύουν το συγκεκριμένο βιβλίο, με τον τίτλο, τον συγγραφέα και τον Κ.Α του.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες
Ενίσχυση ευθύνης

 • Χρήσιμος είναι ένας κανονισμός για τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης που μπορεί άνετα να συντάξει ο βιβλιοθηκάριος σε συνεργασία με τους νεαρούς αναγνώστες δίνοντάς τους τη χαρά της συμμετοχής σε κοινούς στόχους.
 • Εξίσου χρήσιμος είναι ένας κουμπαράς στο δημοτικό ή κοινός λογαριασμός στο γυμνάσιο, για την ανανέωση-εμπλουτισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης.

Η... ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία αυξάνει το ενδιαφέρον και την ευθύνη κυρίως των νέων αναγνωστών. Για τον ίδιο λόγο καλό είναι να ενθαρρύνονται με κάθε τρόπο παρόμοιες συμμετοχές-ευθύνες όπως συντήρηση βιβλίων, λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης,  διάδοσή της στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, οργάνωση λοταρίας για τον εμπλουτισμό της, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής, συλλογών, προβολή κατάλληλων εγκυκλοπαιδικών DVD ή κινηματογραφικού έργου με ενδιάμεσες παρεμβολές-σχολιασμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας για τον εμπλουτισμό της δανειστικής σας βιβλιοθήκης.
Πάντα κοντά σας με διαχρονικά βιβλία από την κορυφή του παγκόσμιου συγγραφικού πλούτου.

Ανοίγω την αγκαλιά μου στα καινούργια βιβλία!

Οδηγίες αγάπης + προετοιμασίας
για τη δανειστική σας βιβλιοθήκη!

Δανειστική βιβλιοθήκη καλωσόρισες!
Η στιγμή που με λαχτάρα περιμένατε έφτασε.
Εσείς μια ανάσα από τη δημιουργία ή τον εμπλουτισμό της δανειστικής σας βιβλιοθήκης κι εμείς κοντά σας, με λίγες αλλά πολύ σημαντικές “Οδηγίες Αγάπης” που θα διατηρήσουν τα βιβλία σας πάντα νέα, για να διαβάζονται και να ξαναδιαβάζονται από πολλά πολλά μάτια!
Στο χώρο της δανειστικής σας βιβλιοθήκης χτυπά η καρδιά του βιβλίου, φιλοξενείται ο πλούτος του κόσμου, τα ταξίδια του νου, το μεγαλείο της καρδιάς, οι σελίδες κάποιων που τους αξίζει να λέγονται: τα βιβλία – οι φίλοι μας.

Για να δεις πιο ζωντανά τις οδηγίες αγάπης + προετοιμασίας για τη δανειστική σας βιβλιοθήκη, πάτα εδώ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ!

Έχει διαπιστωθεί ότι η προετοιμασία των βιβλίων και η εφαρμογή του συστήματος δανεισμού, αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των βιβλίων τουλάχιστον στο 3πλάσιο!
Ξοδεύουμε ας πούμε τώρα περίπου 20% της αξίας των βιβλίων σε εργασία και υλικά; Κερδίζουμε στο μέλλον πάνω από 200%!

βήμα 1ο
Κωδικαρίθμηση.  
Για συντομία και ακρίβεια, τα βιβλία αντιπροσωπεύονται από Κωδικό Αριθμό στη ράχη και
στο μεσόφυλλο, πάνω στο αυτοκόλλητο ΕΠΙΛΟΓΗ της Λέσχης.

βήμα 2ο
Ωραίο ντύσιμο. Η τελευταία λέξη…της φροντίδας.
Θέλετε ωραίο και καθαρό look στα βιβλία σας; Nτύστε τα. Καλοντυμένα βιβλία σημαίνει προστασία από μικροχτυπήματα, γρατζουνίσματα, λερώματα. Το πλαστικό όχι μόνο καθαρίζει εύκολα με βαμβάκι και οινόπνευμα, αλλά και απολυμαίνεται.

βήμα 3ο
Δεν ξεχνώ τον σελιδοδείκτη!
Σε ποια σελίδα σταματήσατε το διάβασμα, θυμάστε; Γι’ αυτό υπάρχει ο σελιδοδείκτης.
Καλό είναι να εξέχει λίγο, στη σελίδα που σταματάμε για να ξέρουμε κάθε στιγμή πού βρισκόμαστε. Ακόμα κι αν το βιβλίο το διαβάσαμε μονορούφι, ο σελιδοδείκτης μένει στη θέση του για τον επόμενο που θα το δανειστεί.
Και ποια είναι η αρχική θέση του σελιδοδείκτη; Είναι η 20στή, όχι η 1η σελίδα, για να μη γλιστράει και πέφτει αλλά και να εξέχει λίγο για να μην τον ψάχνουμε.

βήμα 4ο
Η συνεργασία πάντα βοηθά!
Ξέρω πως ξέρεις, ξέρεις πως ξέρω... που λέει και το τραγούδι. Ωραία λοιπόν να ενώσουμε τα “ξέρω” μας για τη δημιουργία μιας αξιοζήλευτης δανειστικής βιβλιοθήκης!
Η Λέσχη είναι δίπλα σας σε κάθε σας πού, πώς, γιατί. Xαρά μας, κάθε σας ερώτηση, “ένσταση” ή φρέσκια ιδέα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ.

Η λεπτομέρεια συχνά είναι η ουσία. Το... κερασάκι στην τούρτα! Προστιθέμενη αξία, έκφραση φροντίδας και ενδιαφέροντος, ειδοποιός διαφορά σε ό,τι κάνουμε.Για σκεφτείτε:
Αυτός που αγνοεί τη λεπτομέρεια ρέπει στην επιπολαιότητα.
Το “άρπα κόλλα” διευκολύνει το τώρα, αλλά πιθανόν να σταθεί εμπόδιο στο αύριο, στην πρόοδο, στο επόμενο βήμα. Η προχειρότητα μεταδίδεται και πολλαπλασιάζεται, όπως όλα τα εύκολα!...
Αυτός που κολλάει στη λεπτομέρεια λέγεται ή και γίνεται "ψείρας".
Μην το παρακάνουμε όμως γιατί η λεπτομέρεια είναι χρήσιμη, ως μέρος ενός συνόλου, όχι ως αφορμή γκρίνιας και μεμψιμοιρίας ενός τελειομανή!

Το παιχνίδι των κύβων.

Ο μεγάλος παιδαγωγός Φραίμπελ μας έδωσε με το παιχνίδι των κύβων, μερικές απλές φιλοσοφικές αλήθειες. Ευκαιρία να σκεφτούμε πάνω σ' αυτές.
Με πολλά ξυλάκια δημιουργούμε ένα κύβο.
Με πολλές πέτρες κατασκευάζουμε ένα σπίτι.
Από πολλούς ανθρώπους αποτελείται μια κοινωνία.
Από πολλά μέλη συντίθεται το ανθρώπινο σώμα.
Από όλα τα έθνη αποτελείται η ανθρωπότητα.
Από λεπτομέρειες είναι φτιαγμένη η ζωή.
Από πολλά καλά βιβλία δημιουργείται η βιβλιοθήκη σας.

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε!

Οργάνωση θα πει η αρμονική συγκρότηση των μερών ενός συνόλου με σκοπό την αποδοτική λειτουργία του.
Οργανωμένος θα πει αυτός που γίνεται με σύστημα και τάξη, που έχει μελετηθεί λεπτομερώς, που τον χαρακτηρίζει η προετοιμασία, που έχει εσωτερική δομή και στόχους.
Εσείς καλή ώρα... είστε μια ομάδα που συνδέεστε με κοινές πεποιθήσεις, κοινά “θέλω” και αγωνίζεστε για την πραγματοποίηση κοινών στόχων: Συγκεκριμένα για την προετοιμασία των βιβλίων της δανειστικής σας βιβλιοθήκης. Όσο πιο οργανωμένοι και συστηματικοί είστε, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.
Υπόδειγμα τέλειας οργάνωσης οι έμβιοι οργανισμοί, με κορυφαίο το ανθρώπινο σώμα και σκοπό το μεγάλο φαινόμενο της ζωής.
Άλλοι οργανισμοί: ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΜΜΕ, το σπίτι, η οικογένεια, το σχολείο, η δανειστική σας βιβλιοθήκη. Ό,τι αξιώνει να λέγεται επιτυχημένο πρέπει να έχει μέσα του, δύναμη οργάνωσης! Έτσι αποδίδει κανείς τα μέγιστα, πάει το έργο μας μπροστά, έτσι γίνεται πολιτισμός.
Η οργανωμένη εργασία επηρεάζει τη ζωή μας στην ατομική, οικογενειακή, κοινωνική και πολιτιστική της διάσταση!
Η Λέσχη, συνειδητοποιώντας την πραγματικότητα αυτή, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην οργάνωση από κάθε άποψη.

Μπείτε σε τάξη!

Εκτός απ’ την τάξη του σχολείου σας, μπείτε και στης καθημερινότητας, εφαρμόστε τις βασικές αρχές της και βγείτε κερδισμένοι.
αρχή 1: Κάθε τι έχει τη θέση του.
αρχή 2: Κάθε τι τοποθετείται  στη θέση του.

Αναζητείστε τις εφαρμογές αυτών των δύο αρχών σε μια κουζίνα, ή στο δωμάτιό σας, στην τάξη σας, στο κινητό, στη βιβλιοθήκη σας, όπου κι αν γυρίσετε θα δείτε τις 2 αυτές αρχές να έχουν θέση.

Επιστημονική Οργάνωση

Η Επιστημονική Οργάνωση γεννήθηκε στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι πρώτοι που συνέβαλαν στη δημιουργία της νέας επιστήμης και με βιβλία τους ήταν οι μηχανικοί Ταίηλορ (U.S.A.), Φεϊόλ και Λε Σατελιέ (Γαλλία) που βασίστηκαν στον ορθολογισμό και στη "Φυσιολογία του ανθρώπου" του Κλώντ Μπερνάρ (1855). Αργότερα η ατομική και ομαδική ψυχολογία, τα τεστ ικανοτήτων, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, τα μαθηματικά, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ολοκλήρωσαν τη νέα επιστήμη.

Βασικές αρχές Οργάνωσης

 • Πρόβλεψη
 • Προετοιμασία
 • Εκτέλεση
 • Έλεγχος

Από τις πρώτες εφαρμογές της οργάνωσης υπήρξε η κατασκευή των σπιτιών, ώστε να πέσει σημαντικά το κόστος κατασκευής τους, ενώ διευκολυνόταν συγχρόνως η εργασία των εργατοτεχνιτών. Μετά η Επιστημονική Οργάνωση διαδόθηκε και εφαρμόστηκε παντού.
Από τα γεωργικά ή βιομηχανικά προϊόντα μέχρι τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους. Όλα έγιναν καλύτερα και οικονομικότερα, προσιτά και στα φτωχά βαλάντια, λόγω της οργάνωσης. Ειδικότητες επιστημονικής οργάνωσης είναι οι μηχανικοί παραγωγής, οι εργονόμοι, οι επιχειρησιακοί ερευνητές, οι μάνατζερ.

Η δανειστική βιβλιοθήκη είναι χώρος
αγωγής, πολιτισμού, ελευθερίας.
Σαν πνευματικό δημιούργημα θέλει
φροντίδα, συνέπεια, αγωνιστικότητα.
Βάλτε τα δυνατά σας.

Τα βιβλία δίνουν φως!
Η γνώση δίνει χαρά!
Χαρείτε λοιπόν με την καρδιά σας!

Πώς έγινα Βιβλιοθηκάριος!
Οι εντυπώσεις μιας μαθήτριας
Μαρία Βασιλείου - Ε
΄ Δημοτικού

Πενία... βιβλίων τέχνες κατεργάζεται!

Είμαι η Μαρία Βασιλείου από την Ηλιούπολη και πάω Ε΄Δημοτικού.
Πάντα αγαπούσα τα βιβλία και λαχταρούσα να διαβάζω. Μα στο σπίτι είχαμε λίγα κι ήταν δύσκολο ν΄ αγοράζουμε γιατί όλα είχαν ακριβύνει κι η μητέρα τα ’φερνε δύσκολα, ακόμα και με τα καθημερινά ψώνια του φαγητού! Λεφτά για βιβλία περίσσευαν μόνο δυο-τρεις φορές το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι. Μα τι να σου κάνουν τρία βιβλία σ΄ένα ολόκληρο χρόνο; Ήθελα τουλάχιστον 10πλάσια!
Δεν ήμουνα όμως η μόνη στην τάξη που αγαπούσα αλλά και στερούμουν τα βιβλία.
Γι΄αυτό κι η δασκάλα μας, το συζήτησε με το διευθυντή και κάναμε μια έκθεση βιβλίου, σε συνεργασία με την Λέσχη. Έγινε και λοταρία, μαζέψαμε χρήματα κι έτσι φτιάξαμε μια δανειστική βιβλιοθήκη για όλα τα παιδιά, να διαβάζουμε όμορφα βιβλία, να ψυχαγωγούμαστε και να μορφωνόμαστε!

- Αχχχ! εμένα κυρία, σας παρακαλώ...
Υπεύθυνοι βιβλιοθήκης

Μία μέρα προς το τέλος της έκθεσης, η δασκάλα μάς ρώτησε ποιος θα ’θελε να αναλάβει βιβλιοθηκάριος.
- Εγώ! Εγώ! Εγώ! Εγώ κυρία!, πετάχτηκαν φωνάζοντας καμιά 15αριά χέρια, μαζί και το δικό μου, τεντωμένα με δύναμη να τρυπήσουν το ταβάνι!
- Μπράβο παιδιά μου! Η προθυμία σας δείχνει ότι αγαπάτε τα βιβλία! Γι΄αυτό και θέλετε να αναλάβετε  υπεύθυνα - τόνισε τη λέξη - τη δανειστική σας βιβλιοθήκη.
Δυστυχώς δε μπορείτε να την αναλάβετε όλα τα παιδιά μαζί! Ούτε κι ένα μόνο παιδί θα ήταν αρκετό για μια ζωντανή βιβλιοθήκη, όπως θα ‘ναι η δική σας! Γι΄αυτό θα ορίσω προς το παρόν, τρία παιδιά - βιβλιοθηκάριους.
Όλα τα παιδιά τώρα την κοιτάξαμε έντονα κι ήμαστε έτοιμοι να βάλουμε πάλι τις φωνές “Εγώ! Εγώ! Εγώ!”. Αλλά μόνο εγώ σήκωσα διστακτικά το χέρι μου και μέσα απ’ την καρδιά μου ακούστηκε, ένα λαχταριστό: - Αχχχ εμένα κυρία, σας παρακαλώ...
Κρεμόμουν απ’ τα χείλη της, ανυπομονούσα,  η στιγμή μου φαινόταν αιώνας και…ναι,ναι,ναι, ήταν αλήθεια, εκείνη λες και διάβασε τη σκέψη μου, με κοίταξε έντονα και είπε τ’ όνομά μου! Απ’ τη χαρά μου πήδηξα μέχρι το ταβάνι. Ένιωσα σα να μου χάριζαν τον κόσμο όλο!
- Η Μαρία, ο Κώστας κι η Ελένη θα αναλάβουν προς το παρόν, είπε.
Χαρήκαμε απίστευτα κι οι τρεις! Ο Κώστας μάλιστα πετάχτηκε απ΄το θρανίο κι έκανε ένα “ω, λαλά!”, πηδώντας στον αέρα με τα χέρια ψηλά, κάτι σαν χορευτική φιγούρα! Τα άλλα παιδιά απογοητεύτηκαν για λίγο αλλά συνήλθαν γρήγορα, ιδίως όταν η δασκάλα μας είπε:
- Φυσικά, τη δανειστική βιβλιοθήκη όλα τα παιδιά θα τη φροντίζουν και θα τη λειτουργούν. Τρεις όμως θα είναι οι υπεύθυνοι για τις διάφορες εργασίες και συνεργασίες. Κι όταν με το καλό γνωρίσετε στην πράξη, τι θα πει δανειστική βιβλιοθήκη, θα αποφασίζετε μόνοι σας ποιοι είναι πιο κατάλληλοι για βιβλιοθηκάριοι.

Ένιωσα σα να μου χάριζαν όλο τον κόσμο!
Εργασίες και συνεργασίες

- Κυρία!, πετάχτηκα. Ποιές είναι αυτές οι εργασίες και συνεργασίες;!
- Θα σας τις πω μία-μία: Πρώτα-πρώτα θα γίνει η προετοιμασία βιβλίων για τη δανειστική βιβλιοθήκη. Οι τρεις υπεύθυνοι κι εγώ θα συνεργαστούμε για να μάθουμε πώς γίνεται αυτό. Ευτυχώς έχουμε ένα πολύ κατατοπιστικό φυλλάδιο της Λέσχης που θα μας βοηθήσει πολύ.
Μετά θα συνεργαστούν πολλά παιδιά, περίπου 16 για να γίνει η προετοιμασία των βιβλίων.
Αφού τελειώσει η προετοιμασία, οι βιβλιοθηκάριοι θα βάλουν τα βιβλία στα ράφια σύμφωνα με τον κωδικό τους αριθμό (Κ.Α.).
- Και τι θα πει κωδικός αριθμός κυρία; πετάχτηκε η Ελένη.
- Ένας αριθμός που με γράμματα και αριθμούς συμβολίζει και προσδιορίζει τη βαθμίδα-ενδεικτική ηλικία του αναγνώστη, τον τίτλο, συγγραφέα, εκδότη και το είδος του βιβλίου: παραμύθι, μυθιστόρημα, εγκυκλοπαιδικό, κ.α.
Άλλες εργασίες για τους βιβλιοθηκάριους είναι: Ο δανεισμός βιβλίων, η συντήρηση τους, η αισθητική επιμέλεια της βιβλιοθήκης, η οργάνωση μορφωτικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς όπως η Λέσχη.

Η χαρά του παιδιού
Πολιτιστικές εκδηλώσεις!

-Τι θα πει πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρία; ρώτησε η Φωτεινή.
- Κάτι πολύ ενδιαφέρον! Μια ψυχαγωγία με παιχνίδια σε κάποια αίθουσα ή στο ύπαιθρο. Μια έκθεση βιβλίου. Ανταλλαγή σκέψεων κι εντυπώσεων για τα βιβλία που θα διαβάζετε από τη δανειστική βιβλιοθήκη. Μια έκθεση ζωγραφικής γιατί όχι και με διαγωνισμό. Έκθεση και ιστορία γραμματοσήμων από συλλογές των παιδιών. Έκθεση και πραγματικές, φανταστικές ή μυθολογικές ιστορίες δέντρων, φυτών, κοχυλιών, χαλικιών φυσικών και ζωγραφιστών.
Ένα κουκλοθέατρο. Ένα παζάρι που μπορεί να συνδυαστεί με πανηγύρι. Μια διήγηση με συνοδεία μουσικής. Δημοτικοί χοροί και τραγούδια. Θέατρο. Εκδρομές με μορφωτικά και κοινωνικά θέματα, θέλετε κι άλλα;
- Ουάουουου! φώναξαμε όλοι ενθουσιασμένοι, σκεπάζοντας τη φωνή της δασκάλας που μας κοίταζε με μάτια που έλαμπαν σαν τα δικά μας.
Ήταν μια πολύ ευτυχισμένη μέρα για όλους μας. Θα μου μείνει αξέχαστη!

Ο καθένας το ρόλο του
Αρμοδιότητες και συνεργασίες

Η δασκάλα την άλλη μέρα φώναξε εμάς τους τρεις βιβλιοθηκάριους και μας ανέθεσε αρμοδιότητες.
- Η Μαρία είπε, θα είναι υπεύθυνη για το δανεισμό και την έγκαιρη επιστροφή των βιβλίων. Θα υπενθυμίζει στα παιδιά να φέρνουν τα βιβλία στην ώρα τους, να τα φροντίζουν, να τ’ αγαπούν και να τα επιστρέφουν... σώα κι αβλαβή.
Όταν αρρωστήσει η Μαρία θα την αντικαταστήσει η Ελένη. Κι αν λείψει συγχρόνως κι η Ελένη τότε θα δανείζει τα βιβλία ο Κώστας. Γι΄ αυτό κι οι τρεις πρέπει να ξέρετε το γνωστό σύστημα δανεισμού βιβλίων με καρτέλες.
- Κι αν κυρία αρρωστήσω κι εγώ; απόρησε ο Κώστας μισοσοβαρά, μισοαστεία.
- Τότε σημαίνει πως θα ’χουμε επιδημία και θα πρέπει να κλείσει το σχολείο!.. πέταξε γελώντας η δασκάλα μας και συνέχισε...
- Η Ελένη θα φροντίζει ώστε τα βιβλία να είναι πάντα στη θέση τους, σύμφωνα με τον κωδικό τους αριθμό. Το ίδιο και οι καρτέλες. Να είναι ή στα βιβλία ή σε ειδική θήκη ή στο συρτάρι. Θα φροντίζει επίσης για την αισθητική της βιβλιοθήκης. Να υπάρχουν λουλούδια, πίνακες ζωγραφικής, δημιουργίες λαϊκής τέχνης, ζωγραφιστά γράμματα, αφίσες της Λέσχης με ποιήματα σχετικά με το βιβλίο και τη μόρφωση ή χιουμοριστικά για να γελάμε.
- Ο Κώστας βέβαια θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του κουμπαρά, για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης με νέα βιβλία. Μπορεί να οργανώνει και λοταρία γι΄αυτό το σκοπό. Θα συνεργάζεται σχετικά και με τη Λέσχη. Ακόμα θα είναι υπεύθυνος για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως είπαμε, εσείς θα είστε  υ π ε ύ θ υ ν ο ι  για όλα αυτά.
Αλλά θα συνεργάζεστε με πνεύμα αλληλεγγύης και μεταξύ σας και με τα άλλα παιδιά γιατί... μαζί μπορούμε καλύτερα!
Εσείς θα δίνετε το παράδειγμα ώστε κάθε εργασία και εκδήλωση να είναι ευκαιρία χαράς, μόρφωσης και πολιτισμού για όλους!

Μαζί μπορούμε καλύτερα!
Ταλέντα και πνεύμα συνεργασίας

Είναι αλήθεια... άλλη δύναμη έχει ο ένας κι άλλη οι πολλοί. Όταν μάλιστα συνεργάζονται αρμονικά... όπως εμείς, πετάει η ομάδα! Σίγουρα η δασκάλα, δε διάλεξε τυχαία εμάς τους τρεις. Γιατί όχι μόνο αγαπάμε τα βιβλία αλλά είμαστε κι επιμελείς, συνεπείς και συνεργαζόμαστε καλά μεταξύ μας. Και με τα παιδιά της τάξης τα ’χουμε καλά. Κι αν εξαιρέσουμε εκείνον τον σκανταλιάρη τον Στάθη και την κουτσομπόλα τη Φρόσω, με κανέναν δεν έχουμε ποτέ τσακωθεί.
Αλλά και τις αρμοδιότητες ανέθεσε σωστά η δασκάλα μας. Η Ελένη είναι πράγματι τακτική κι έχει και καλλιτεχνικές τάσεις. Λέει πως θα γίνει διακοσμήτρια. Ο Κώστας είναι δραστήριος τύπος και καπάτσος και θα τα καταφέρει καλά και στον κουμπαρά και στις εκδηλώσεις. Καλά τα ταλέντα κι οι κλίσεις αλλά το κάθε τι θέλει εργασία κι αφοσίωση και σ΄αυτό ελπίζω να τα καταφέρουμε και να βγάλουμε ασπροπρόσωπη τη δασκάλα που μας διάλεξε και μας εμπιστεύτηκε μια τόσο σοβαρή προσπάθεια όπως αυτή της δανειστικής βιβλιοθήκης μας.

Κάθε αρχή και όμορφη
Μια δανειστική βιβλιοθήκη μόλις γεννιέται...

Συνεχίσαμε την προετοιμασία των βιβλίων. Διαβάζαμε κι εφαρμόζαμε συγχρόνως το σχετικό τεύχος της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου, προσέχοντας τις λεπτομέρειες, ώστε να καταλάβουμε και να φτιάξουμε σωστά τα βιβλία-δείγματα που μας έδωσε η δασκάλα.
Έτσι την άλλη μέρα θα ξέραμε να δείξουμε και στα άλλα 16 παιδιά το σωστό ντύσιμο των βιβλίων και τις άλλες εργασίες. Στο τέλος αποφασίσαμε, η Κατερίνα και ο Τάκης που κάνουν καλά γράμματα να πάρουν μαζί τους στο σπίτι και να γράψουν προσεκτικά, με την ησυχία τους τις καρτέλες δανεισμού, με βάση τον κατάλογο και το δείγμα. Τους εξήγησα εγώ και τους έδωσα τα σχετικά υλικά και ανέλαβαν πρόθυμα. Ήταν η πρώτη συνεργασία μας, μα η αυριανή θα είναι η πιο μεγάλη! Με πολλά παιδιά!

- Ω, λαλά! που λέει κι ο Κώστας, τι έχει να γίνει!...

Δανειστικές βιβλιοθήκες του χωριού. Δώρο πολιτισμού. Ενημερώσου.

Διάβασε ευχαριστήρια γράμματα παιδιών για τις δανειστικές τους βιβλιοθήκες.

Δανειστικές βιβλιοθήκες επιχειρήσεων Φιλιτάς

Η πρόταση της χαλαρής γραβάτας!             
Επιχειρήστε τη.

 

Συνδέστε την εργασία σας χαλαρά, με ελεύθερο χρόνο για πολιτισμό.

Καθαρό κέρδος για το μυαλό και την καρδιά της επιχείρησής σας!

 

Η μόρφωση είναι χρήμα. Επενδύστε στο Φιλιτά. Δώστε στα στελέχη σας τη δυνατότητα πολύπλευρης μόρφωσης, έμπνευσης και ψυχαγωγίας. Δημιουργήστε μια εστία πολιτισμού “in house”, μέσα στην ίδια την επιχείρησή σας. Μια ζωντανή, ευκίνητη, ποιοτική  βιβλιοθήκη που σύντομα θα σας κάνει να βγείτε κερδισμένοι.
Η βιβλιοθήκη Φιλιτάς έρχεται κοντά σας με βιβλία που διαβάζονται με κλειστά μάτια!

 • σχεδιάζεται και προσαρμόζεται στα μέτρα κάθε επιχείρησης.   
 • είναι φιλική, ανθρώπινη, εύκολη στις μετακινήσεις.
 • δυναμώνει το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.
 • αυξάνει την παραγωγικότητα, βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο εργασίας.
 • είναι μέσο για την ανάπτυξη στρατηγικού οράματος.
 • συνδέει την επιχείρησή σας με έναν χώρο έμπνευσης και πολιτισμού.
 • πλουτίζει νου και ψυχή.
 • περιλαμβάνει εξαιρετικά βιβλία από όλο τον κόσμο του πνεύματος.