• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

  Περισσότερα

   
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Επιλογή Βιβλίου

H γνώμη σου σπουδαίο κεφάλαιο

Είσαι μαθητής, φοιτητής, εκπαιδευτικός, επιστήμονας, καλλιτέχνης, ή απλά αγαπάς το βιβλίο;
Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, σε προσκαλεί να συμμετέχεις στο Πρόγραμμα Επιλογής βιβλίων της.
Βάλε όρεξη, γνώση, υπευθυνότητα, κριτική ματιά, μα πάνω απ’ όλα το συναίσθημά σου και αξιολόγησε βιβλία από τον πλούτο της παγκόσμιας πνευματικής κατάθεσης.
Η γνώμη σου είναι για μας δύναμη, προσφέρει έργο πολιτισμού και προσφέροντας γίνεσαι πλουσιότερος.
Η κρίση σου βοηθά το κοινωνικό μας έργο, καθώς εμπλουτίζει με τη δική σου αυθόρμητη και υπεύθυνη αξιολόγηση, το σημαντικότερο πρόγραμμά μας. Την Επιλογή Βιβλίου.

Δες την αφίσα Επιλογής. Πάτα εδώ.

Δες τι συνιστά ο Κωστάκης. Πάτα εδώ.

Καινοτομία
Μοναδικό σύστημα αξιολόγησης
από αναγνώστες σε αναγνώστες
9.000 επιλογές κάνουν τη διαφορά

H ιδιαίτερη  συνεισφορά της Λέσχης στο ποιοτικό βιβλίο, βασίζεται σε ένα μοναδικό στο χώρο σύστημα αξιολόγησης.
Τα βιβλία για να αξιολογηθούν, διαβάζονται από απλούς ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, έχουν κριτήριο κι ευαισθησίες.
Έτσι η αξιολόγηση των βιβλίων της Λέσχης γίνεται από αναγνώστες, απευθύνεται σε αναγνώστες και εκφράζεται μέσα στον ευρύ χώρο «Βιβλίο και Ζωή» καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.
Μέσα από αυτό το σύστημα αξιολογούμε, επιλέγουμε και προτείνουμε μέχρι τώρα 9.000 βιβλία - 430 είδη για όλα τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών – από 560 εκδότες.

Η ποιότητα είναι επιλογή μας

Μακριά από τα συστήματα εμπορευματοποίησης του βιβλίου, διαχωρίζοντας τη θέση της από την εκδοτική παραγωγή της σειράς, με πυξίδα αποκλειστικά την ποιότητα, η Λέσχη φέρνει τελικά στον αναγνώστη βιβλία που διαβάζονται, μορφώνουν, ψυχαγωγούν, ανεβάζουν.
Βιβλία ένα κι ένα που διακρίνονται με αστέρια ποιότητας πάνω στο λογότυπό της.

http://www.evolution-isa.gr/userfiles/star_circle.jpg εμπνευσμένα    http://www.evolution-isa.gr/userfiles/star.jpg άριστα    http://www.evolution-isa.gr/userfiles/poly_kala.jpg πολύ καλά

Τα διακριτικά αυτά σύμβολα είναι η εγγύηση ότι τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια σας, ανήκουν στα καλύτερα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

“Πνευματικότητα σημαίνει ποιότητα!”
Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος

“Το πνεύμα όπου θέλει πνέει...”
Ούτε όλοι οι συγγραφείς, ούτε όλα τα βιβλία τους έχουν τη δωρεά του πνεύματος.

EΛΒΙ

"Δεν ξέρω πώς μπορεί και διαλέγει ερήμην μου, με ποια κριτήρια διαλέγει την ποιότητα, δοκιμάζοντας την υφή της αγάπης ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα κι από την απαλότητα, τη θέρμη και την αβρότητα αποφαίνεται και κατανεύει η καρδιά μου."
Ν. Γρηγοριάδης


Είμαστε... ανοιχτό βιβλίο!

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου είναι πολιτιστικός οργανισμός, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός.
Ιδρύθηκε το 1977 και διοικείται από 11μελές Δ.Σ.
Η φιλοσοφία της στηρίζεται στο τρίπτυχο ποιότητα, άρτιος άνθρωπος, νέος πολιτισμός.
Η δράση της εκφράζεται ποικιλότροπα μέσα από 24 προγράμματα και 2000 πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 • 660 δανειστικές βιβλιοθήκες υψηλής αναγνωσιμότητας κυρίως σε ακριτικά ή απομονωμένα χωριά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό
 • 600 εκθέσεις βιβλίων από όλο το φάσμα της γνώσης
 • Έκδοση περιοδικού “Βιβλίο και Ζωή”
 • Βιβλιοφιλικοί και Δημιουργικοί διάλογοι
 • 660 εκδηλώσεις “Μ’ ένα βιβλίο συζητώ”
 • Προγράμματα E.Ε Λεύκιππος, Προμηθέας, Aθηνά
 • 160 Εβδομάδες Bιβλίου
 • Βιβλιοφιλική δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
 • Δημιουργικές Βιβλιοθήκες “Φιλόστρατος”,
 • Δανειστικές Βιβλιοθήκες επιχειρήσεων ”Φιλιτάς”
 • Έκδοση “Σκόρπια Πουλιά”, ιδέες, ιδέες, ιδέες
 • 100 παιδαγωγικές - ψυχαγωγικές δραστηριότητες
 • Πολιτιστικές εκδρομές
 • Φεστιβάλ βιβλίου

Έχουμε κάνει τις επιλογές μας και τις στηρίζουμε

 • πάθος για το καλό βιβλίο
 • προβολή και διάδοσή του
 • καλλιέργεια του διαβάσματος
 • ανανέωση της σχέσης με τη γνώση, την έμπνευση, την ψυχαγωγία που χαρίζει το ποιοτικό βιβλίο
 • ενίσχυση της δημιουργικής επικοινωνίας με τους αναγνώστες
 • σύνδεση του βιβλίου με την καθημερινή ζωή
 • ανάδειξη του σύγχρονου προσώπου μιας Ελλάδας που διαβάζει, στοχάζεται, αγωνίζεται
 • προσφορά έργου πολιτισμού

Επιλογή Βιβλίου: Αγγλική version

Επιλογή Βιβλίου: Γαλλική version

Ζητείται Εθελοντής Αναγνώστης

H γνώμη σου σπουδαίο κεφάλαιο!

Σε προσκαλούμε να συμμετέχεις στο πρόγραμμα Επιλογής βιβλίων μας.

Βάλε...  όρεξη, γνώση, υπευθυνότητα, κριτική ματιά, μα πάνω απ' όλα συναίσθημα και αξιολόγησε βιβλία από τον πλούτο της παγκόσμιας πνευματικής κατάθεσης.

Η γνώμη σου είναι για μας δύναμη, προσφέρει έργο πολιτισμού και προσφέροντας γίνεσαι πλουσιότερος.

Η κρίση σου, μας βοηθά στο κοινωνικό μας έργο, καθώς εμπλουτίζουμέ τη δική σου αυθόρμητη και υπεύθυνη αξιολόγηση το σημαντικότερο πρόγραμμά μας. Την Επιλογή βιβλίου.

 

Δημιουργικοί Διάλογοι

Α΄ Ελευθερία έκφρασης!

«Ως προς την Επιλογή, ιδιαίτερα, θα ήθελα να εκφράσω τις δυσκολίες της.
Υπάρχουν άνθρωποι σήμερα – και κυρίως νέοι – οι οποίοι μπορεί να έχουν μια καλή σχετικά παιδεία,  που παραδέχονται ότι δεν επιτρέπεται να απορρίπτουμε κανένα συγγραφέα. Γιατί ο καθένας γράφει τις απόψεις του, που πρέπει να είναι σεβαστές, αφού, μέσω των γραπτών του, προβάλλει τον εσωτερικό του κόσμο, την προσωπικότητά του...»

Το αθλητικό, εμφανές πρότυπο

Χιλιάδες οι θεατές στις κερκίδες του πρωταθλητισμού, δεκάδες οι αθλητές στο στίβο ή στο γήπεδο, τρεις μόνο τελικά στο βάθρο: Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο βραβείο!
Αν δεν υπήρχαν τα βραβεία να ξεχωρίσουν οι τρεις, δεν θα προπονούντο σκληρά για να αγωνιστούν οι δεκάδες και δεν θα συγκινούνταν ή ενδιαφέρονταν οι χιλιάδες των κερκίδων, που υφίστανται τόσες ταλαιπωρίες για μια θέση σ’ αυτές.

Δημοκρατική έκφραση

Αυτοί οι χιλιάδες θεατές, πώς εκφράζονται; Με επευφημίες και χειροκρότημα στις καλές προσπάθειες και στους νικητές. Κάποτε με γιουχαΐσματα και πράξεις βίας κατά των διαιτητών, των «αντιπάλων», του ίδιου του σταδίου...
Έτσι αισθάνονται κι έτσι εκφράζουν – «ελεύθερα» – την προσωπικότητά τους εντός του σταδίου. Οι πράξεις βίας όμως οδηγούν άμεσα μεν σε αντίποινα, από το αντίθετο στρατόπεδο, έμμεσα δε στην επέμβαση του νόμου και στη φυλακή!  Εκτός του σταδίου οι θεατές θα εκφράσουν την προσωπικότητά τους με ποικίλους τρόπους, στην εργασία τους και στις συναναστροφές τους στην οικογένεια, στην παρέα, στη δουλειά, με συζητήσεις, με αθλήσεις σε μικρά στάδια, σε γυμναστήρια της γειτονιάς ή σε αυλές σχολείου... Και πάντως δεν θα επιδιώξουν να βρούν τρόπους ή κόλπα για ν’ ανέβουν στο βάθρο της βράβευσης...

Η σκοπιμότητα!

Όπου όμως το επιχειρούν κάποιοι από τις δεκάδες του στίβου με τα ντόμπινγκ!  Όταν όμως αποκαλυφθεί η απάτη, το φτιαχτό, το ψεύτικο, απογοητεύονται οι φίλαθλοι, μειώνεται ο αριθμός τους στα γήπεδα, δεν θέλουν να χειροκροτούν στημένα παιχνίδια, νικητές-μαϊμούδες... Kρίση στα εισιτήρια, στις εισπράξεις, στα γήπεδα... Σύστημα αντι-ντόπινγκ!

Στον αόρατο κόσμο του βιβλίου

~ 120.000 τίτλοι στην αγορά, ~ 100.000 στα ράφια βιβλιοπωλείων, αποθήκες εκδοτών - ~ 20.000 στους πάγκους – έκθεση προσιτή στους πελάτες των βιβλιοπωλείων, ~ 5.000 αγοράζονται από τους Αναγνώστες, ~ 3.000 διαβάζονται από αυτούς, ~ 1.000 τίτλοι ξανατυπώνονται, ~ 200 τίτλοι κάνουν 2η, 3η, πολλαπλές εκδόσεις.
Οι αριθμοί είναι τελείως ενδεικτικοί γιατί δεν υπάρχουν – δεν συμφέρει στους εκδότες να υπάρχουν τέτοια νούμερα. Πολλά από τα ακίνητα βιβλία των αποθηκών τους τα αγοράζουν, με μίζες, τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας, Γεωργίας, Ναυτιλίας,... για τις Δαν. Βιβλιοθήκες των φορέων τους.

Κι εδώ οι σκοπιμότητες!

Ακόμα και οι πίνακες των μπεστ-σέλλερς έχουν καταγγελθεί – κι αποδειχθεί μερικές φορές – ως κατασκευασμένοι. Ενώ το βέβαιο είναι ότι «πουλάνε» και βγαίνουν πρώτα στο δήθεν βάθρο, τα με ποικίλους τρόπους διαφημισμένα.
Οι ίδιοι οι  αθηναίοι εκδότες πάντως έχουν συμφωνήσει ότι τουλάχιστον το 70% των τίτλων θα μπορούσαν και να λείπουν.  Ενώ το 70 μπορεί να είναι 80 ή και 90%!..
Ξένοι εκδότες, μεγάλες, διεθνείς φίρμες, ομολόγησαν στη Διεθνή Έκθεση Φραγκφούρτης το 2002 – «Βιβλίο και Ζωή» 5ο, σ. 4 - ότι η κρίση στο βιβλίο οφείλεται στους πολλούς μέτριους τίτλους που έριξαν στην αγορά και αποφάσισαν πως «από την κρίση θα γλιτώσουμε με τρεις λέξεις: Ποιότητα, Ποιότητα, Ποιότητα!»

Ποσότητα – Ποιότητα!

Από μια άλλη σκοπιά:  Πολλοί ξεκινούν να γράψουν βιβλία. Λίγοι φτάνουν στο να τυπώσουν, κι ακόμη λιγότεροι αυτοί που θα διαβαστούν. Κι απ’ αυτούς ένα μικρό ποσοστό είναι που τα βιβλία τους θα μείνουν, θα βγουν σε 2η ή 3η έκδοση. Και από αυτούς πάλι,  κάποιοι θα ξεχωρίσουν με ελάχιστα βιβλία τους σαν εξαιρετικά  – «Βιβλία-Αστέρια».
«Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις»- Μπουσκάλια, «Όπου σε πάει η καρδιά» - Ταμάρο, «Το βιβλίο της ζωής» - Γκραίη, «Ο κήπος του Μπανταλπούρ» - Μουράτ,  «Το σπίτι κι ο κόσμος» - Ταγκόρ, «Γη των ανθρώπων» - Εξυπερύ, «Γράμμα στο γιο μου κι ένα άστρο» και «Πήραν την Πόλη, πήραν την...» της Λαμπαδαρίδου, «Λουλούδι της κανέλας» - Βαμβουνάκη, «Σωκράτης» – Ζαλοκώστα, «Προφήτης- Ο κήπος του προφήτη» - Γκιμπράν, «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή» - Ρίλκε,...
Ας αναλογιστούμε ή φανταστούμε λίγο, πίσω από καθένα από τα ανωτέρω «Βιβλία-Αστέρια», πόσες χιλιάδες τίτλοι βρίσκονται,  που δεν έφθασαν ποτέ σε βιτρίνα βιβλιοπωλείο;  Ή που έφτασαν αλλά έμειναν εκεί μια βδομάδα ή μια μέρα;  Πόσα πολλά έμειναν μεν τεχνητά, με την λεγόμενη «βιβλιοφιλική διαφήμιση»,  ένα μήνα, ένα χρόνο,...  Ενώ τα λίγα ποιοτικά, χωρίς ντόπινγκ αγοράς, εκδίδονται συνεχώς επί 10ετίες και μερικά από 2-3 εκδότες συγχρόνως!

Ποικιλία έκφρασης – Η  Τέχνη θέλει ταλέντο!

Οι περισσότεροι από αυτούς τους συγγραφείς, που ξεκίνησαν αλλά δεν συνέχισαν να γράφουν, θα βρουν σίγουρα άλλους τρόπους να εκφραστούν, να πουν τις απόψεις τους – στον κύκλο τους, στις εφημερίδες, στα περιοδικά, στα ραδιόφωνα. Το βιβλίο, Έργο Tέχνης – με σκέψη, σύνθεση, δομή,  οργανωμένη ζωή και χρονική διάρκεια1 - δεν είναι μόνο μέσο πληροφόρησης,  – όπως σκόπιμα διαδόθηκε και επεκράτησε... Όπως ακριβώς σκόπιμα καταργήθηκαν οι βαθμολογίες στα σχολεία, τα φύλλα ποιότητας των εργαζομένων, η αξιολόγηση στα Πανεπιστήμια... Με αυτό τον τρόπο βέβαια ανακόπτεται κάθε πρόοδος σε όλους τους τομείς της πολιτείας και του πολιτισμού! Είναι σαν να καταργούνται τα βραβεία του αθλητισμού - θα πέσουν  κατακόρυφα οι επιδόσεις των αθλητών.

Οι αιώνιοι νόμοι του πνεύματος!

Και ως προς τους Αναγνώστες: Πόσοι, λίγοι από αυτούς, ανακάλυψαν, μέσα από την μετριότητα του 90%, τα ελάχιστα «Βιβλία-Αστέρια»; Οι πιο πολλοί πελαγοδρόμησαν μέσα στην φωνασκούσα – και κερδοσκοπούσα! - μετριότητα.
Και, φυσικά, η ελεύθερη αυτή Επιλογή, η ποιοτική, είναι «Από Αναγνώστες σε Αναγνώστες», τυχαίους, της δημοκρατικής αγοράς μας - σε μεγάλο μήκος χρόνου. Το ότι συμπίπτει με την Επιλογή της Λέσχης - επίσης «Από Αναγνώστες σε Αναγνώστες», σε περιορισμένο μήκος χρόνου - δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στους αιώνιους νόμους του πνεύματος2, που λειτουργούν στον άνθρωπο και κάνουν ώστε οι τραγωδίες του Σοφοκλή να εκδίδονται ή να παίζονται για... 2500 χρόνια, τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ να εκδίδονται ή να παίζονται για... 500 χρόνια, «Οι Άθλιοι» του Ουγκώ να εκδίδονται – ή να γυρίζονται φιλμ – συνεχώς για…150 χρόνια,  το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι να κυκλοφορεί για... 100 χρόνια, ο «Σωκράτης» του Ζαλοκώστα να κυκλοφορεί για... 45 χρόνια, και «Η Μαρούλα της Λήμνου» της Λαμπαδαρίδου να κυκλοφορεί για... 20 χρόνια!

Η διαχρονικότητα των εμπνευσμένων βιβλίων μας οδηγεί να εννοήσουμε ότι υπάρχουν αιώνιοι νόμοι, που διέπουν την πνευματική δημιουργία.
Είναι φανερό ότι το πνεύμα στις εμπνευσμένες στιγμές του δεν συνδέεται με την μόδα3 ή δεν συμπίπτει αυτονόητα ή συνήθως με  την πρόοδο. Και οι δυο λειτουργίες – μόδα και πρόοδος4 – είναι χρήσιμες εάν κι εφόσον, μέσα σε όρια και προϋποθέσεις.

1 «Το πεπρωμένο του Βιβλίου», Καθηγητή Χουάν Μαρίας. «Βιβλίο και Ζωή» 6ο, σ. 9
2 «Αρνητική κριτική βιβλίου και άρθρου του Ζαν Γκιττόν: «Βιβλίο & Ζωή» 4ο , σ. 4
3 Κύρια γνωρίσματα της μόδας είναι το επιφανειακό και το πρόσκαιρο.
4 Πρόοδο έχουμε κατά τη σύμπτωση του χρονικά νεώτερου και του αξιολογικά ανώτερου

Πίσω στα προγράμματα