• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

  Περισσότερα

   
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Δανειστικές βιβλιοθήκες

Κάποια κοσμήματα αξίζει να δανείζονται…

Πολύτιμο κόσμημα το βιβλίο! Πραγματικός θησαυρός, πλούτος, γοητεία, ομορφιά, πυξίδα πνεύματος και πολιτισμού. Αξία που λάμπει στο χρόνο και αξίζει να διαδίδεται.


34 χρόνια στεγάζουμε τη γνώση σε δανειστικές βιβλιοθήκες

Έχοντας στα χέρια μας πάντα εξαιρετικά υλικά, τα ποιοτικά βιβλία, προσθέτοντας πάθος, αγάπη και ενδιαφέρον, ετοιμάζουμε μια σπουδαία "τροφή" για το μυαλό και την καρδιά. Τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες.

34 ολόκληρα χρόνια η δημιουργία και ο εμπλουτισμός τους, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου και μια γερή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το πολιτιστικό μας οικοδόμημα.

Η ίδρυση δανειστικών βιβλιοθηκών γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, συλλόγους, πνευματικά κέντρα, ενορίες, ιδιαίτερα όμως σε απομονωμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας.

Στις περιοχές αυτές το έργο της δανειστικής βιβλιοθήκης πιάνει πραγματικά τόπο. Δίνει κίνητρα, ενισχύει το έργο του δασκάλου, το ζήλο του μαθητή, εμπνέει αγάπη για το διάβασμα, ανοίγει δρόμο προς τη γνώση στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά.

Το 3πτυχο της επιτυχίας

 • Καινοτομία
  μοναδικό σύστημα αξιολόγησης
  από αναγνώστες σε αναγνώστες
  8.500 επιλογές κάνουν τη διαφορά

  Πριν φτάσουν τα βιβλία στις δανειστικές βιβλιοθήκες, "φιλτράρονται" από το μοναδικό στο χώρο, σύστημα αξιολόγησης της Λέσχης. Τα βιβλία για να αξιολογηθούν, διαβάζονται από απλούς ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, έχουν πηγαίο κριτήριο κι ευαισθησίες.
  Έτσι η αξιολόγηση γίνεται από αναγνώστες, απευθύνεται σε αναγνώστες και εκφράζεται μέσα στον ευρύ χώρο "Βιβλίο και Ζωή" καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.
  Μέσα από αυτό το σύστημα η Λέσχη αξιολογεί, επιλέγει και προτείνει 8.500 βιβλία - 430 είδη για κάθε αναγνώστη - από 560 εκδότες.
 • Ουκ εν τω πολλώ το ευ
  Η ποιότητα δεν ταυτίζεται με την ποσότητα. Μακριά από τα συστήματα εμπορευματοποίησης, διαχωρίζοντας τη θέση της από την εκδοτική παραγωγή της σειράς, η Λέσχη δημιουργεί δανειστικές ιβλιοθήκες με βιβλία που διακρίνονται με αστέρια ποιότητας πάνω στο λογότυπό της.
  http://www.elbi.gr/userfiles/star_circle.jpg εμπνευσμένα http://www.elbi.gr/userfiles/star.jpgάριστα  http://www.elbi.gr/userfiles/poly_kala.jpgπολύ καλά
  Τα διακριτικά αυτά σύμβολα είναι η εγγύηση ότι τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια του αναγνώστη, ανήκουν στα καλύτερα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.
 • Σύνδεση του βιβλίου με τη ζωή
  Το βιβλίο παίρνει τη θέση που του αξίζει στη ζωή. Συνδέεται μαζί της, γίνεται βίωμα, ψυχαγωγεί, μορφώνει, ανεβάζει. Βιβλίο και ζωή, λόγος και πράξη γίνονται ένα.

Δημιουργία – Αναβάθμιση Δανειστικών Βιβλιοθηκών
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος

Η Λέσχη έχει δημιουργήσει - εμπλουτίσει 660 δανειστικές βιβλιοθήκες υψηλής αναγνωσιμότητας κυρίως σε ακριτικά - απομονωμένα χωριά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό με σημαντικά πλεονεκτήματα.

 • Οι δανειστικές βιβλιοθήκες της, εμπνέουν αγάπη για το διάβασμα και το βιβλίο ποιότητας.
 • Ανοίγουν στο μέλλον δημιουργικά φτερά, στηρίζοντας τη νέα γενιά, τα γράμματα, τον πολιτισμό.
 • Καλλιεργούν την κοινωνική ευαισθησία.
 • Προάγουν το ελεύθερο διάβασμα, αυτό που πηγάζει από προσωπική επιθυμία όχι από υποχρέωση.
 • Πείθουν, επιβεβαιώνουν, διδάσκουν ότι μόρφωση σημαίνει διαβάζω, βιώνω, επικοινωνώ, συνδυάζω γνώσεις, εμπειρίες, αγωγή.
 • Γίνεται η γνώση ευκολότερα προσιτή γιατί είναι ταξινομημένη.
 • Ότι δανειστική βιβλιοθήκη σημαίνει τάξη, οργάνωση, σημαίνει αγαπώ, φροντίζω τα βιβλία. Αυτά με κάνουν πλουσιότερο.

Μια ζωντανή δανειστική βιβλιοθήκη γεννιέται

 • Αξιολόγηση-εκτίμηση των ιδιαίτερων αναγκών ανάλογα με το πού απευθύνεται η δανειστική βιβλιοθήκη
 • Πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στη δανειστική βιβλιοθήκη: εβδομάδα βιβλίου, έκθεση βιβλίου
 • Χορηγίες
 • Επιλογή βιβλίων ποιότητας από όλο τον κόσμο της γνώσης
 • Κατάταξη βιβλίων κατά ηλικίες, βαθμίδες και είδη
 • Ψηφιακή ταξινόμηση σε σειρές κατάλληλης σύνθεσης, με βάση την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη
 • Αποστολή βιβλίων
 • Επιλογή υπεύθυνων βιβλιοθήκης
 • Προετοιμασία βιβλίων
 • Λειτουργία - Δανεισμός

Ήρθαν οι ενισχύσεις…

Η Λέσχη αναλαμβάνει επίσης τη μελέτη του εμπλουτισμού και οργάνωσης της βιβλιοθήκης σας με ποιοτικά βιβλία. Έτσι συνεχώς τροφοδοτεί υπεύθυνα το πνεύμα και τις απαιτήσεις σας.

Το παν μέτρον άριστον ισχύει και στο χώρο της λογοτεχνίας. Περιορίζοντάς την όπως πρέπει την κάνουμε πιο έντονη. "Μια ζωή μπορεί να είναι ένα ποίημα".
Ουναμούνο

"Ντρέπομαι γιατί είμαι έτσι αδειανός", είπε ο Λόγος στην Πράξη.
"Καταλαβαίνω πόσο είμαι φτωχή όταν βλέπω εσένα", είπε η Πράξη στον Λόγο.

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ


Τα διαμάντια είναι παντοτινά!

Βοήθησε να τα αποκτήσουν περισσότερα χωριά μας!
Συνεργάσου με τη Λέσχη.

Συσχέτισε το όνομα σου με αξίες κοινωνικής ευαισθησίας.
Γίνε κι εσύ χορηγός βιβλίων ποιότητας στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας.
Στα παραμελημένα χωριά που διψάνε για ενδιαφέρον και ανθρωπιά. Δημιούργησε εκεί μια δανειστική βιβλιοθήκη. Έναν χώρο αγωγής κι ελευθερίας. Άνοιξε νέες σελίδες χαράς. Φώτισε τα παιδικά χαμόγελα.
Πρόσφερε το δώρο της γνώσης εκεί που αληθινά το στερούνται. Χάρισε βιβλία - διαμάντια, εκεί που το μόνο που λάμπει είναι τα σχολικά βιβλία. Σπείρε γενναιόδωρα στα ορφανά από ερεθίσματα παιδιά, σπείρε στο μέλλον τους, σπόρους ποιότητας και πολιτισμού. Σίγουρα κάποιοι θ’ αδράξουν τους καρπούς!

34 χρόνια στεγάζουμε το πνεύμα σε δανειστικές βιβλιοθήκες

Έχοντας στα χέρια μας πάντα εξαιρετικά υλικά, τα ποιοτικά βιβλία, προσθέτοντας αγάπη και ενδιαφέρον, ετοιμάζουμε μια σπουδαία “τροφή” για το μυαλό και την καρδιά. Τις Δανειστικές Βιβλιοθήκες. 34 ολόκληρα χρόνια η δημιουργία και ο εμπλουτισμός τους, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της Λέσχης και μια γερή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το πολιτιστικό μας οικοδόμημα.
Η ίδρυση δανειστικών βιβλιοθηκών γίνεται με μεγάλη επιτυχία σε σχολεία, ιδρύματα, βιβλιοθήκες, συλλόγους, πνευματικά κέντρα, ενορίες, ιδιαίτερα όμως σε απομονωμένα και ακριτικά χωριά της Ελλάδας.
Στις περιοχές αυτές το έργο της δανειστικής βιβλιοθήκης πιάνει πραγματικά τόπο. Δίνει κίνητρα, ενισχύει το έργο του δασκάλου, το ζήλο του μαθητή, εμπνέει αγάπη για το διάβασμα, ανοίγει δρόμο προς τη γνώση στους πιο ευαίσθητους δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά και τους νέους.

Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε διακρίσεις!
Επιλέγουμε την κορυφή του παγκόσμιου συγγραφικού πλούτου για δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο.

Εκείνο που γίνεται συνήθως είναι να αδιαφορούμε για την επιλογή ή να ασχολούμαστε παρεμπιπτόντως μαζί της, βάζοντας στη δανειστική βιβλιοθήκη ό,τι τύχει.
Συχνά αγοράζεται ένα ακριβό έπιπλο και πάνω του αναπτύσσεται “το κόμπλεξ των άδειων ραφιών” που πρέπει το γρηγορότερο να γεμίσουν βιβλία, για τα μάτια του κόσμου και μόνο. Η ποσότητα της καταναλωτικής κοινωνίας μας, παραμερίζει την ποιότητα. Έτσι στα ράφια της δανειστικής βιβλιοθήκης καταλήγουν συνήθως μέτρια βιβλία. Τα γνωστά βιβλία της ελληνικής επιπολαιότητας. Πού είναι το πνεύμα που θ’ ασχοληθεί σοβαρά με την Επιλογή;

Το καμάρι μας!
660 δανειστικές βιβλιοθήκες 95% αναγνωσιμότητας
μάς κάνουν περήφανους.

Οι δανειστικές βιβλιοθήκες μας, εμπνέουν αγάπη για το διάβασμα, δημιουργώντας σε μικρούς- μεγάλους μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς που με λαχτάρα διαβάζουν τα νέα βιβλία, ένα δυνατό αισθητήριο ποιότητας.

Ανοίγουν στο μέλλον δημιουργικά φτερά, στηρίζοντας τη νέα γενιά, τα γράμματα, τον πολιτισμό.

Καλλιεργούν κοινωνική ευαισθησία.

Προάγουν το ελεύθερο διάβασμα, αυτό που πηγάζει από προσωπική επιθυμία όχι από υποχρέωση.

Επιβεβαιώνουν ότι μόρφωση σημαίνει βιώνω, επικοινωνώ, συνδυάζω γνώσεις, εμπειρίες, αγωγή.

Κάνουν τη γνώση ευκολότερα προσιτή.

Εννοούν ότι δανειστική βιβλιοθήκη σημαίνει τάξη, οργάνωση, σημαίνει επίσης αγαπώ, φροντίζω τα βιβλία γιατί αυτά με κάνουν πλουσιότερο.

Τα μυστικά της επιτυχίας!

Σωστή διερεύνηση

Αξιολόγηση-εκτίμηση των ιδιαίτερων αναγκών κάθε τόπου.
Το “πού” παίζει σπουδαίο ρόλο. Να το ανακαλύψουμε λοιπόν. Μαζί και τους δασκάλους, καθηγητές, κοινοτάρχες, κοινωνικούς λειτουργούς, ιερείς ή τους απλούς πολίτες που θα βοηθήσουν υπεύθυνα το έργο μας.
Πού θα δημιουργηθεί μια ακόμα δανειστική βιβλιοθήκη; Ποιά θα είναι η επόμενη εστία πολιτισμού; Επικρατεί καλό κλίμα; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει αποδοτικά ακόμα και χωρίς βιβλιοθηκάριο;
Ο τόπος θ’ αρπάξει την ευκαιρία; Είναι ζωντανή η σπίθα του πνεύματος;
Η φωνή του Σωκράτη μάς θυμίζει: “Δεν είναι δύσκολο να ξυπνήσετε τις ψυχές των ανθρώπων. Έχει κάτι θεϊκό η ψυχή και αποζητάει τη λύτρωσή της”.

Καινοτομία.
Μοναδικό σύστημα αξιολόγησης
από αναγνώστες σε αναγνώστες
8.500 επιλογές κάνουν τη διαφορά

Πριν φτάσουν τα βιβλία στις δανειστικές βιβλιοθήκες, “φιλτράρονται” από το μοναδικό σύστημα αξιολόγησης της Λέσχης μας. Τα βιβλία για να αξιολογηθούν, διαβάζονται από απλούς ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα, έχουν πηγαίο κριτήριο κι ευαισθησίες.
Έτσι η αξιολόγηση γίνεται από αναγνώστες, απευθύνεται σε αναγνώστες και εκφράζεται μέσα στον ευρύ χώρο «Βιβλίο και Ζωή» καλύπτοντας όλο το φάσμα του πολιτισμού.
Μέσα από αυτό το σύστημα αξιολογούμε, επιλέγουμε και προτείνουμε 8.500 βιβλία - 430 είδη για κάθε αναγνώστη - από 560 εκδότες.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Το παν μέτρον άριστον ισχύει και στο χώρο της λογοτεχνίας. Περιορίζοντάς την όπως πρέπει την κάνουμε πιο έντονη. “Μια ζωή μπορεί να είναι ένα ποίημα”.
Ουναμούνο

Η ποιότητα δεν ταυτίζεται με την ποσότητα. Μακριά από τα συστήματα εμπορευματοποίησης, διαχωρίζοντας τη θέση μας από την εκδοτική παραγωγή της σειράς, δημιουργούμε ή εμπλουτίζουμε δανειστικές βιβλιοθήκες με βιβλία που μορφώνουν, ψυχαγωγούν, ανεβάζουν. Βιβλία που διακρίνονται με αστέρια ποιότητας πάνω στο λογότυπό μας.

http://www.elbi.gr/userfiles/star_circle.jpg εμπνευσμένα    http://www.elbi.gr/userfiles/star.jpgάριστα    http://www.elbi.gr/userfiles/poly_kala.jpg πολύ καλά

Τα διακριτικά αυτά σύμβολα είναι η εγγύηση ότι τα βιβλία που φτάνουν στα χέρια κάθε ηλικίας, ανήκουν στα καλύτερα της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. “Το πνεύμα όπου θέλει πνέει”. Ούτε όλοι οι συγγραφείς, ούτε όλες οι δημιουργίες τους έχουν τη δωρεά του πνεύματος!

Σύνδεση του βιβλίου με τη ζωή

Το βιβλίο παίρνει τη θέση που του αξίζει στη ζωή. Συνδέεται μαζί της, γίνεται βίωμα, ψυχαγωγεί, μορφώνει, ανεβάζει. Όχι το βιβλίο για το βιβλίο, ούτε το βιβλίο-αυτοσκοπός.  Βιβλίο και ζωή, λόγος και πράξη γίνονται ένα.

Τέτοιο ευχαριστώ αξίζει!

Tο χρωματιστό Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω έκανε το γύρο της Ελλάδας μαζί με την
Έκθεση φωτογραφίας Εθελοντισμού του Anthropos.gr

Η λαχτάρα με την οποία υποδέχονται τις βιβλιοθήκες μας μικροί και μεγάλοι, η δίψα τους για διάβασμα, το «ευχαριστώ» στα μάτια τους, δίνει δύναμη και προοπτική στο έργο μας που εμπνέεται και οδηγείται από την αξιολόγηση του Σωκράτη: «έπραξε κανείς πολλά, όσο δούλεψε για τους κατοπινούς αιώνες».

Με τη σειρά μας, σάς ευχαριστούμε με κάθε τρόπο:

Ιδιαίτερη αναφορά σας στα εγκαίνια της δανειστικής βιβλιοθήκης και μόνιμη προβολή σας σε τοπικό επίπεδο.

Ευχαριστήριο γράμμα παιδιών και σχολείου προς εσάς. Δελτίο τύπου στα sites των εθελοντικών οργανώσεων και στο περιοδικό της Λέσχης «Βιβλίο&Ζωή». Link στο site σας από το site της Λέσχης.

Internet banner με προβολή λογοτύπου και μηνυμάτων σας. Ιδιαίτερο αφιέρωμα στη συμβολή σας, σε εμφανές σημείο του site και στα δελτία τύπου που αποστέλλονται μέσω mailing lists.

Προβολή του ονόματός σας στο έντυπο υλικό των εκδηλώσεων μας που σχετίζονται με τη χορηγία σας:

Εκθέσεις βιβλίων, Εβδομάδες βιβλίου, Δανειστικές βιβλιοθήκες της Λέσχης καθώς και στον ετήσιο χορό μας.

Σε περιπτώσεις χρηματικών δωρεών για αγορά βιβλίων, λαμβάνετε ευχαριστήρια επιστολή.

Βιβλία 24 καρατίων!

Προικίζουμε τα χωριά μας με Δανειστικές Βιβλιοθήκες που περιλαμβάνουν βιβλία εξαιρετικά, που αντανακλούν σα διαμάντια το φως κι όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου! Βιβλία που φιλτράρονται από το σύστημα Επιλογής της Λέσχης και χωρίζονται σε βαθμίδες κατά ενδεικτικές ηλικίες αναγνωστών.

Παιδικά βιβλία:
α ~ 8 ετών, β ~ 9, γ ~ 10-11, δ ~ 12, ε ~ 13

για νέους και μεγάλους:
Α = για νέους πάνω από 14άρων
Β = για το μέσο αναγνώστη
Γ = για ώριμους αναγνώστες

η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
βιβλία - διαμάντια για δημοτικό

καλή συνέχεια!
βιβλία - διαμάντια για γυμνάσιο

γυρίζω σελίδα!
βιβλία - διαμάντια για λύκειο

Γίνε χορηγός δανειστικών βιβλιοθηκών στις ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας μας. Πάτα εδώ.

Μια δανειστική βιβλιοθήκη γεννιέται!

Ζωγραφιά μαθήτριας από το Δημοτικό Πετρούσας αφιερωμένη στη νέα Δανειστική Βιβλιοθήκη τους!

"Πνευματικότητα σημαίνει ποιότητα" - και άρα Επιλογή!
Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος

"Μόνο το πνεύμα, αν φυσήξει πάνω στη λάσπη, μπορεί να πλάσει τον άνθρωπο"- ή να τον αναπλάσει!
Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ


Κάθε γέννηση προϋποθέτει Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη. Αξίες που συνενώνουν προσδοκίες, εξασφαλίζουν συνεργασίες, επιστρατεύουν δυνάμεις ατομικές και συλλογικές, εμπνέουν ενθουσιασμό για τη Νέα Δημιουργία.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη είναι κέντρο πνευματικής τροφοδοσίας. Κέντρο πολιτιστικής ακτινοβολίας. Το θέμα είναι... θα παραμείνει ζωντανή ή σύντομα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό του ξεκινήματος, θα μαραζώσει; Το ερώτημα θα υπάρχει όσο υπάρχουν πολλές βιβλιοθήκες κλειστές για να μας το θυμίζουν! Κι εδώ ούτε οι προϋπολογισμοί ούτε οι εντυπωσιακοί χώροι, ούτε οι εντυπωσιακές αίθουσες ούτε τα χιλιάδες βιβλία σώζουν την κατάσταση.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη χρειάζεται π ν ε υ μ α τ ι κ ό τ η τ α.
Το πλέον απαραίτητο συστατικό για μια επιτυχημένη, δημιουργική βιβλιοθήκη προϋπόθεση επιβίωσης, έμπνευσης, ακτινοβολίας της.

Η Έννοια του Πνεύματος

Τι θα πει πνεύμα; Μήπως θα πει βιβλίο;
Πολλοί συγχέουν το πνεύμα με την πέννα και ξεχνούν ότι υπάρχουν και βιβλία αντιπνευματικά. Ξεχνούν ότι το πνεύμα προϋπήρξε του βιβλίου. Ότι πάντα υπήρχαν τα βιβλία της Φύσης και της Ζωής όπου είναι διάχυτο το πνεύμα... Για όσους ξέρουν και αγαπούν να τα διαβάζουν φυσικά. Νομίζετε πως είναι οι πολλοί αυτοί;!
"Για τους τυφλούς όσο κι αν λάμπει ο ήλιος, δεν φωτίζει...".
Οι υπερφίαλοι, οι εγωκεντρικοί, οι ημιμαθείς, οι φανατικοί, οι υλιστές, οι αδιάφοροι δεν είναι τυφλοί;
"Οι άνθρωποι στις πρωτεύουσες, θαμπωμένοι από τις τεχνικές επιτεύξεις, πανηγύρισαν τη χαραυγή του αιώνα με μιαν αυταρέσκεια που έμοιαζε με πρόκληση και άγγιζε τη βλασφημία", διαπιστώνει ο Π. Κανελλόπουλος στο βιβλίο του "Ο 20ος αιώνας - η πάλη μεταξύ ανθρωπισμού κι απανθρωπίας".
Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έγιναν με πρωταγωνιστή τον πιο μορφωμένο ίσως λαό της γης, τον γερμανικό. Έναν λαό γεμάτο ποίηση, φιλοσοφία, μουσική, ζωγραφική, τεχνική, μελέτη των αρχαίων! ΄Ολα αυτά δεν είναι εκδηλώσεις του πνεύματος;
Μα τότε, πώς επέτρεψαν να δημιουργηθεί ο "άνθρωπος - κτήνος" που έκανε τον άνθρωπο σαπούνι;! Αλλά και οι σύγχρονες δικτατορίες και οι ολοκληρωτισμοί με τις ποικίλες απανθρωπίες τους; Ακόμη ο σύγχρονος άνθρωπος - μηχανή, ο ορθολογιστής, μαζάνθρωπος, μονοδιάστατος, καταναλωτής, πλεονέκτης, ο αγχώδης άνθρωπος και το υποβαθμισμένο ή κατεστραμμένο οικολογικά περιβάλλον του δεν είναι οικτρά δημιουργήματα μιας εποχής, όπου αφθονούν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα βιβλία; Και που λείπουν ή όσο πάνε και σπανίζουν οι άνθρωποι της καρδιάς και της θυσίας.

Δωρεές του Πνεύματος

Το πνεύμα ορίζεται έμμεσα από τις δωρεές του. Δίνει ζωή, δίνει ψυχή. Καρποί του πνεύματος είναι η Πίστη, η Ελπίδα, η Αγάπη. Η Ελευθερία, η Ειλικρίνεια,η Αγωνιστικότητα. Η Αντικειμενικότητα, η Συνέπεια, η Γνώση. Η Ομορφιά, η Δικαιοσύνη, η Ηθική. Η Επικοινωνία κι η Συνεργασία, η Ενότητα κι η Ειρήνη. Η Δημιουργία, η Πρόοδος, η Ευτυχία. Το Πνεύμα εμπνέει τον Α γ ω ν ι σ τ ι κ ό Α ν θ ρ ω π ι σ μ ό και σημαδεύει την πορεία προς το Ιδεώδες, το Υπερχρονικό, το Αιώνιο.

"Η υπερβατικότητα είναι φυσική για τον άνθρωπο"
Γιάσπερς
"Το διαρκές και το αιώνιο ενυπάρχουν στον άνθρωπο"
Γιουρσενάρ

Φορείς του Πνεύματος

Ένα βιβλίο συγκλονιστικής πνευματικής αξίας για τη νεότερη Ελλάδα, μάς χάρισε μια αγράμματη πέννα! Πρόκειται για "Τα απομνημονεύματα" του Μακρυγιάννη, του "αμαθούς" αυτού μεν, λεβέντη δε εκπρόσωπου του αγωνιστικού ανθρωπισμού.

"Ιδού επιτέλους μεταφρασμένο στα γαλλικά ένα από τα ωραιότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας"
(Le Monde, Mεσημβρινή 6.5.87).
"Έλληνες πού είχατε κρυμμένο αυτό το αριστούργημα;"
(Ed. Gallimard,Paris).

Παρόμοιος χαρισματικός αγωνιστής, ασπούδαστος κι όμως πνευματικότατος, πιστός στο κέντρο του ανθοφορούντος τότε, περί το 1860 κινήματος της νεοορθοδοξίας, υπήρξε ο ιερομόναχος Παπουλάκος, κατατρεγμένος από το τότε κατεστημένο της εκκλησίας, βιογραφημένος υπέροχα από τον Κωστή Μπαστιά.
Τον "Παπαλάνγκι", ένα βιβλίο ανάλογης αξίας για την οικολογία και τον πολιτισμό, μάς έδωσε ο φύλαρχος Τουϊάβιι σε εμπνευσμένους λόγους του προς τους ιθαγενείς των νησιών της Πολυνησίας, το 1915. Η σημασία και αξία του κειμένου, αν και γράφτηκε κατά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο, ανακαλύφθηκε μόλις την δεκαετία του 1980, οπότε έγινε βιβλίο με διεθνή κυκλοφορία.
Σχετικό αριστούργημα του πνεύματος είναι και το γράμμα του αρχηγού των Ινδιάνων Σιάτλ προς τον Πρόεδρο της Αμερικής Φραγκλίνο Πηρς, το 1855. "Πού είναι ο αετός; Χαιρετισμός στη γη". Αν ο δυτικός άνθρωπος είχε την ταπεινοφροσύνη ν’ ακούσει έγκαιρα αυτές τις προφητικές φωνές των "αγρίων" πόσα δεινά θα απέφευγε!

"Το πνεύμα όπου θέλει πνέει" στο κατά Ιωάννη γ΄8
Δεν προδιαγράφεται και δεν εξασφαλίζεται. Απλώς το έδαφος όπου θ’ ανθίσει, καλλιεργείται από την παιδεία κι από τα βιβλία - αν και όσο υπηρετούν το πνεύμα.

Βιβλιοθηκάριος με αγάπη και βιβλία ποιότητας

Η δανειστική βιβλιοθήκη σαν πνευματικό δημιούργημα θέλει φροντίδα, συνέπεια, αγωνιστικότητα.
Ένας βιβλιοθηκάριος που αγαπά το βιβλίο και τον άνθρωπο είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της και ιδιαίτερα για τη συγκρότηση και το περιεχόμενό της. Γιατί η Επιλογή βιβλίων είναι ένα ποιοτικό πρόβλημα πολύ πιο σοβαρό και δύσκολο από το ποσοτικό πρόβλημα της προμήθειας ή ανεύρεσής τους.1
Εκείνο όμως που γίνεται συνήθως είναι να αδιαφορούμε για την Επιλογή ή να ασχολούμαστε παρεμπιπτόντως μαζί της, βάζοντας στη δανειστική βιβλιοθήκη ό,τι τύχει.
Συχνά αγοράζεται ένα ακριβό έπιπλο και πάνω του αναπτύσσεται "το κόμπλεξ των άδειων ραφιών" που πρέπει το γρηγορότερο να γεμίσουν βιβλία, για τα μάτια του κόσμου και μόνο.
Η ποσότητα που διέπει όλες τις εκδηλώσεις της καταναλωτικής κοινωνίας, παραμερίζει την ποιότητα. Έτσι στα ράφια της δανειστικής βιβλιοθήκης καταλήγουν συνήθως μέτρια βιβλία.
Τα γνωστά βιβλία της ελληνικής επιπολαιότητας και "οικονομίας".
Πού είναι το Πνεύμα που θ’ ασχοληθεί σοβαρά με την Επιλογή; Θα θυσιάσει κάποιες υλικές απολαύσεις; Θα διατηρήσει τον πρώτο ενθουσιασμό; Θα απλώσει την πρώτη φλόγα;

Πρόοδος στην ποσότητα, στην αυθαιρεσία, στον υποκειμενισμό

Η ποιότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ποσότητα.
Η πληθώρα των βιβλίων που κυκλοφορούν δημιουργούν την εντύπωση πως αξίζει και να διαβαστούν για να μείνουμε... συντονισμένοι στο ρυθμό της εποχής. Μιας εποχής που μαστίζεται από τον πλουραλισμό, την υπερκατανάλωση, την αβεβαιότητα, το άγχος.
"Ο άνθρωπος που άπληστα δοκιμάζει τα πάντα χάνει και το χρόνο του και τη θαυμαστή ισορροπία της ψυχής του. Το ίδιο με το πνεύμα των καιρών συμβαδίζει και η κάθε υποκειμενική αυθαιρεσία συγγραφέων και αναγνωστών με αποτέλεσμα την αρνητική και άγονη σχέση μεταξύ βιβλίων και αναγνωστών. Αν ανυψωνόταν κανείς λίγο, πάνω και έξω απ’ τον κόσμο, θα παρακολουθούσε, έκπληκτος, ένα σύμπλεγμα παραφωνίας και κακοσμίας που θα του έδινε την αίσθηση της γενικευμένης παράκρουσης".

Σ. Γουνελάς

Γνώση και επίγνωση

Υπάρχει η υποσυνείδητη τάση που θεωρεί καλό και πρόσφορο για διάβασμα, ό,τι τυπώνεται! Αυτό συγχέει την πνευματική δημιουργία με την κατανάλωση τυπογραφικής μελάνης και συνδέεται με μια νεοαποκτηθείσα ελευθερία χωρίς επίγνωση κι ευθύνη.2
Τα πολλά μέτρια βιβλία πνίγουν έτσι τα λίγα, καλά, διαχρονικής αξίας βιβλία.
Τα εξαφανίζουν ή τα περιορίζουν κυκλοφοριακά, αποδυναμώνουν την επίδρασή τους.
Πολιτισμός χωρίς συνεχή αναζήτηση της ποιότητας και της ανόδου είναι ουτοπικός.

1 3ο Συνέδριο βιβλίου-Ζάππειο: Γιάννης Ντεγιάννης: "Περιορίζει τους αναγνώστες η βιομηχανική παραγωγή του βιβλίου,με πλήθος συγγραφέων και τίτλων. Δεν ξέρεις ποιο να διαλέξεις. Δεν μπορείς να υποπτευθείς το περιεχόμενο, την αξία του, από τoν τίτλο του, από τ’ όνομα του άγνωστου συχνά συγγραφέα. Δεν υπάρχει ενημέρωση αλλά οργανωμένη διαφήμιση όπως σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Έτσι το καλό βιβλίο δεν φθάνει στις επαρχίες, στα βιβλιοπωλεία, στις βιβλιοθήκες..."

2 "Λογοθεραπεία", Tζ. Φαμπρύ, "Για μια πορεία με επίγνωση", Α. Τσιριντάνη

Το σιωπηλό κοντσέρτο

Έχετε ακουστά για το "σιωπηλό κοντσέρτο";
Σε κατάμεστη αίθουσα συναυλιών του Λονδίνου, γνωστός πιανίστας "έπαιζε" επί δυό ώρες με όλες τις εκφράσεις και κινήσεις χεριών, ποδιών, σώματος και προσώπου, χωρίς ν' ακούγεται απολύτως κανένας ήχος!
Μερικοί απ’ τα πρώτα καθίσματα ανησύχησαν, είδαν όμως τους γύρω τους συνεπαρμένους και καθηλώθηκαν! Τελικά ο σιωπηλός πιανίστας καταχειροκροτήθηκε! Την άλλη μέρα, εμφανίστηκε στην τηλεόραση και εξήγησε: "Ήθελα να δω σε ποιό σημείο φτάνει η μωρία του σύγχρονου ανθρώπου. Δεν έχει όρια!"
Μια λογοτεχνία επίπεδη που δε στοχάζεται και δεν οραματίζεται είναι σαν ένα... σιωπηλό κοντσέρτο! Που όμως διαδίδεται κι επιβάλλεται με την κατάλληλη προβολή βιβλίων και συγγραφέων, λογοτεχνικά ανύπαρκτων.3
Απόδειξη το τι κυκλοφορεί και μάλιστα σ' επαναλαμβανόμενες εκδόσεις! Βιβλία προχειρογραμμένα, με έλλειψη τέχνης λόγου, λογικής, γνώσεων, ανθρώπινης ή κοινωνικής εμπειρίας. Βιβλία άψυχα κατευθυνόμενα από το marketing, τα σύγχρονα,τα "eye catching" εξώφυλλα, τα ΜΜΕ ή την πλύση εγκεφάλου που ασκούν οι πλασιέ.

Επικίνδυνο το μέτριο βιβλίο!

"...Δε διαβάζεται, απογοητεύει, παραπλανά. Εμφανίζει σαν πρόοδο τον αμοραλισμό, την αβουλία, το νόμο της ζούγκλας, την άμορφη τέχνη. Αλλά αυτό είναι ο πιο ρηχός κομφορμισμός. Και ο πιο επικίνδυνος μια και σαν θεωρία προσφέρει την τεχνοκρατία, σαν λογοτεχνική σχολή την τεχνική της γλώσσας, σαν πνευματική αναγέννηση την ψυχανάλυση και τον ορθολογισμό, σαν μυστικισμό το παράλογο, σαν ευτυχία την άνεση".
Αντρέ Μωρουά

"O πραγματικός εχθρός της μεγάλης λογοτεχνίας είναι η μέτρια λογοτεχνία, η οποία με σύμμαχο την αγορά και τα Μ.Μ.Ε μάχεται σκληρά την πρώτη".
Iσμαήλ Κανταρέ

Πάνω από 3000 βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο. Πολλά απ΄αυτά είναι μέτρια ή ανόητα, αγχώδη και φλύαρα, κοινότοπα και ρηχά, κουλτουριάρικα και απωθητικά. Πικρή είναι η γεύση που αφήνουν στο διάβασμά τους. Ο νέος αναγνώστης δεν αποφασίζει εύκολα να ξανανοίξει βιβλίο, όταν μάλιστα το ακριβοπληρώνει! Του εμπνέουν την απογοήτευση και όχι τον αγώνα, την παραίτηση και όχι την εκπλήρωση ενός νοήματος και μιας αποστολής στη ζωή του.

Το βιβλίο το άξιο του ονόματός του

Χωρίς δέντρο υπάρχουν καρποί; Χωρίς πνεύμα υπάρχει βιβλίο;
Το βιβλίο πρέπει να υπηρετεί το πνεύμα. Όταν το πνεύμα θάβεται κάτω απ΄ την υλιστική τεχνοκρατία είναι φυσικό να ξεχνιούνται τα βιβλία στα ράφια αδιάβαστα.
Το βιβλίο που είναι άξιο του ονόματός του, γεμίζει τον αναγνώστη με εσωτερική μαρτυρία. Πλουτίζει με ιστορική εμπειρία. Προσφέρει τον πλούτο και την έμπνευση της παράδοσης. Ανοίγει ορίζοντες. Ενθουσιάζει, εξανθρωπίζει, δίνει φτερά. Η ολοκλήρωση της προσωπικότητας, η πραγματική ψυχαγωγία και μόρφωση είναι αποτέλεσμα της επαφής με αληθινά βιβλία. Και υπάρχουν τέτοια βιβλία. Αλήθεια, ποιά είναι;

3 "Ανατομία της Δημοκρατίας" Alexis de Tqueville, "Η κουλτούρα των Μέσων ", Kraus, Adorno, Williams, Morin κ.α

Βιβλίο και Μόρφωση - Λόγος και Πράξη - Αγάπη και Δύναμη

Ποιά είναι τα αληθινά βιβλία;
Η Λέσχη δίνει απάντηση στο ερώτημα. Απάντηση που βγαίνει από τη λαχτάρα του σύγχρονου αναγνώστη να γλιτώσει από τον ωκεανό των βιβλίων και να συναναστραφεί το βιβλίο ποιότητας.
Τα μέλη της Λέσχης δεν πιστεύουν ότι από μόνο του οποιοδήποτε βιβλίο, έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον άνθρωπο. Γι αυτό αναζητούν το δημιουργικό βιβλίο. Αυτό που μας θέτει αντιμέτωπους με τις αξίες του πολιτισμού, αυτό που μας προβληματίζει πάνω στα σύγχρονα θέματα και μας εμπνέει καινούργιες προοπτικές.
Τα μέλη της Λέσχης δε διαβάζουν μόνο αλλά κρίνουν και συζητούν τέτοια βιβλία γιατί πιστεύουν πως η μόρφωση δεν είναι πολυτέλεια αλλά ουσία και ύφος ζωής.

Μορφωμένος δεν είναι ο άνθρωπος των πολλών βιβλίων αλλά εκείνος που ξέρει να εμβαθύνει σε λίγους αλλά αξιόλογους συγγραφείς. Ξέρει να κρίνει, να διακρίνει, να αξιολογεί, να επιλέγει. Ξέρει να συνδιαλέγεται ελεύθερα, υπεύθυνα και συνειδητά με τη ζωή:
"Ντρέπομαι που είμαι έτσι αδειανός" είπε ο Λόγος στην Πράξη.
"Καταλαβαίνω πόσο είμαι φτωχή, όταν βλέπω εσένα" είπε η Πράξη στον Λόγο.

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

Όσο προχωράμε στην αληθινή μόρφωση, τόσο πιο πολύ πραγματώνομε αυτή τη βαθιά σκέψη του Ινδού ποιητή.
Δημιουργικό διάβασμα και δράση, λόγος και πράξη, αγάπη και δύναμη, αρμονικά δεμένα στον σύγχρονο μορφωμένο, για το κτίσιμο ενός πολιτισμού που δεν θα παραχωρεί τα πρωτεία στις υλικές ανέσεις αλλά στην αξία άνθρωπος σαν ψυχοσωματική και πνευματική ύπαρξη.

 

Πίσω στα προγράμματα