• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Επετειακό 25 χρόνων

Όταν η Λέσχη ήταν 25 χρονών!
πώς ξεκινήσαμε . πού φτάσαμε . τι προβλέπουμε

Ξεκινήσαμε, ολιγόπιστοι!, με το ερώτημα αν θα υπάρχουμε την επόμενη… Και φτάσαμε να γιορτάζουμε τα 5, 10, 15, 20, ναι, και τα 25 χρόνια μας!

Ξεκινήσαμε με την Εισήγηση στη Γενική Συνέλευση των ιδρυτικών 25 μελών και φτάσαμε σε διάλογο με 300 μέλη, πολλούς συνεργάτες, ανοικτό αριθμό επώνυμων και μη και πάνω από 1000 πολιτιστικούς φορείς.

Ξεκινήσαμε μέσα στη φρενίτιδα των ιδεολογιών, μέσα στο φανατισμό και την κυριαρχία της μικροπολιτικής που ισοπέδωσαν αξίες, θεσμούς και πρόσωπα, υποβάθμισαν την επιστήμη, την παιδεία, την δικαιοσύνη, εξέθρεψαν τον λαϊκισμό, τον υποκειμενισμό, την αναξιοκρατία, τον ατομοκεντρισμό, την απληστία, τα ναρκωτικά, τη διαφθορά, τη διαπλοκή…

Καταγγείλαμε όλες τις ιδεολογίες -πολιτικές, επιστημονικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές- ως μονομερείς, στερημένες αλήθειας, δικαιοσύνης κι αγάπης και ως φορείς σύγχυσης, μισαλλοδοξίας κι αποξένωσης.

Η ιδεολογική συνείδηση είναι ψευδής συνείδηση”.
Κ.Μάρξ, Π.Κανελλόπουλος

Διαδώσαμε από το 1981, το "βιβλίο - αστέρι"  του κοινωνιολόγου Γκονζάλο Φ. ντε λα Μόρα "Το λυκόφως των ιδεολογιών" και διακηρύξαμε απ’ την αρχή, μαζί με το γέρο-Σωκράτη, ότι:

Το καυτερό πρόβλημα της ζωής δεν είναι ή πολιτική, μα το πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους καλύτερους.

σ. 45
Ζαλοκώστας   http://www.evolution-isa.gr/userfiles/star_circle.jpg Σωκράτης-ΕΣΤ

Η τραγική επαλήθευση: 6 εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, από εκείνη του 1964, παρά τις διακηρύξεις και τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν, τα ωραία σχολεία που χτίστηκαν, τα offset βιβλία που εκδόθηκαν, τις δομές και τα συστήματα που εφαρμόστηκαν, οδήγησαν στην παιδεία της "Αλαλίας", "ένα ωραίο τίποτα με μπόλικο καθόλου": Βιβλίο και έκφραση Σ.Καργάκου. Και -κατά τον Στέλιο Ράμφο- θα συνεχίζεται αυτή η άσκοπη παιδεία,  “όσο ο σκοπός της δεν σαφηνίζεται” και με συνέπεια στόχων και μέσων δεν επιδιώκεται. Καιρός να θυμηθούμε τον Π. Κανελλόπουλο: “Κάθε μέσον που δοκιμάζω πρέπει να ’ναι και σκοπός, κάθε σκοπός και μέσον. Παράγινε το κακό με τις ιδεολογίες. Στη ζωή χρειαζόμαστε ηθική και πίστη”.

Ξεκινήσαμε με το ερώτημα αν θα βρούμε αρκετά ωραία βιβλία, κάθε είδους και γούστου για να διαδώσουμε. Και ήδη, από την προϊστορία της Λέσχης (1964-1977) ξεχώρισαν 400 βιβλία ποιότητας. Και τώρα υπάρχουν 6.200 βιβλία επιλογής.

Ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι "από αναγνώστες σε αναγνώστες καταξιώνεται τελικά το βιβλίο το αντάξιο του ονόματος του". Ξεκινήσαμε με 8 προγράμματα και ήδη λειτουργούν 24.

Ξεκινήσαμε με μία δανειστική βιβλιοθήκη της Λέσχης με 12 ράφια και φτάσαμε στα 124 ράφια και 450 Δανειστικές Βιβλιοθήκες σε απομονωμένα ή ακριτικά χωριά μας κυρίως, αλλά και στο εξωτερικό.

Ξεκινήσαμε με 12 εκδηλώσεις τον 1ο χρόνο, φτάσαμε στις 110 εκδηλώσεις κάθε χρόνο και στα 25 χρόνια, τις 1500.

Ξεκινήσαμε να ανακαλύψουμε αληθινά βιβλία για τη δημιουργία του άρτιου ανθρώπου- ελεύθερου, υπεύθυνου, συνειδητού. Φτάσαμε στον αγώνα για την αλήθεια σε όλο το χώρο του βιβλίου και σε όλο το φάσμα του πολιτισμού.

Ξεκινήσαμε με κάποιους βιβλιοφιλικούς διαλόγους. Αυτοί επεκτάθηκαν και σε πολλούς δημιουργικούς διαλόγους, που επιχειρούν να γεννήσουν δημιουργικές ανησυχίες, με την αλήθεια επί του πραγματικού: Σε συνέπεια δεμένη με ιδέες, γεγονότα, πρόσωπα, φορείς και τη διαφάνεια ή την ειλικρίνεια.

Ξεκινήσαμε με 2 γραφομηχανές και 2 τηλέφωνα και φτάσαμε σε 4 συστήματα κομπιούτερ, τηλεφωνικό κέντρο 2/4 και δύο ασύρματα, 2 φωτοαντιγραφικά, φαξ, 2 scanner, internet, e-mail.

Ξεκινήσαμε με ένα δίφυλλο επικοινωνίας, πολυγραφημένο και με τίτλο "Αντίσταση στην ποιοτική υποβάθμιση του ανθρώπου και του πολιτισμού" και φτάσαμε στο περιοδικό "Βιβλίο και Ζωή" τετραχρωμίας,  48 σελίδων, "με βιβλία και κείμενα διαχρονικής αξίας που εκφράζουν, ερμηνεύουν και εμπνέουν τον αγώνα της Λέσχης για την ποιότητα, τον άρτιο άνθρωπο, το νέο πολιτισμό".

Ξεκινήσαμε… Αλήθεια, πώς ξεκινήσαμε;

Μαζευτήκαμε οι πιστοί, διαπιστώσαμε το αδύνατο του εγχειρήματος και…ξεκινήσαμε!
Α. Τσιριντάνης

Μόνο στην προσπάθεια για το αδύνατο δικαιώνεται ο αληθινός  άνθρωπος.
Π. Κανελλόπουλος

Η μιζέρια του εφικτού και το μεγαλείο του ανέφικτου!
Μ. Σπυροπούλου

Πώς θα πετύχουμε το αδύνατο; Με τον ενθουσιασμό!
Κοέλο

-Τι προβλέπουμε; Η πιο πάνω είναι μια πραγματικότητα δημιουργίας, ενότητας, χαράς, αγάπης, καρπών πνεύματος. Πραγματικότητα ευλογημένη και θαυμαστή στον κόσμο της αλήθειας, στο χώρο του Θεού. Είναι αυτός που ξέρει για το μέλλον. Εθνικά θέματα - όπως το κυπριακό, το μακεδονικό, το ασφαλιστικό, το οικονομικό, η κακοδιοίκηση, το δημογραφικό και προπαντός η παιδεία μας, θέματα που εκκρεμούν 10ετίες τώρα, ανοιχτές πληγές που κακοφορμίζουν!

Σ' αυτό το περιβάλλον λειτουργεί η Λέσχη μας... Καμιά πρόβλεψη δεν στέκεται μόνη της, χωρίς τη μόνη ευχή. Είθε η χάρη του που φώτισε το παρελθόν, που έδωσε τη δύναμη της ελευθερίας του πνεύματος -να αγαπάμε, να ελπίζουμε και να αγωνιζόμαστε- να δοθεί πλούσια και στο μέλλον.

Είθε…

Π. Δ. Ροζάκης

Aπό το περιοδικό Βιβλίο & Ζωή 6ο, σ. 4-5