• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

 

Τίτλος: Η ζωή του Πι

Συγγραφέας: Γιαν Μαρτέλ

Εκδότης: Ψυχογιός

Τιμή: 20 €

Μυθιστόρημα Περιπετειώδες Ζώων.
Ο Γιαν Μαρτέλ, με το πρωτότυπο μυθιστόρημά του, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τα ζώα ενός ζωολογικού κήπου, τις συνθήκες διαβίωσής τους, τον τρόπο επικοινωνίας και πειθαρχίας τους στον νοήμονα άνθρωπο, κάτω από τις πιο αφάνταστες, τραγικές συνθήκες.

Πράγματι' σ' ένα ταξίδι - από την Ινδία στον Καναδά - μετανάστευσης της οικογένειας του Πι, μαζί με μερικά από τα ζώα του ζωολογικού κήπου, που ο πατέρας του δημιούργησε και διεήθυνε, συμβαίνει ένα ναυάγιο. Μέσα στη σύγχυση και τη θαλασσοταραχή, καταλήγει μόνος ο 14χρονος Πι σε μια ναυαγοσωστική βάρκα με μια ζέβρα, μια ύαινα, έναν ουραγκοτάγκο και μια μεγάλη βασιλική τίγρη της Βεγγάλης...

Ο Πι αγαπούσε το διάβασμα και τα ζώα. Διάβαζε και μάθαινε ό,τι είχε σχέση με τον Ινδουϊσμό, το Χριστιανισμό και το Ισλάμ ενώ με έκπληξη οι γονείς του διαπίστωναν να συνταιριάζει και τις τρεις θρησκείες! Με πιότερο ζήλο όμως μαθαίνει από τον έμπειρο πατέρα του και τις άμεσες εμπειρίες του, όλα όσα αφορούν στη φύση και στις συνήθειες των αγαπημένων του ζώων...

Πώς όμως να συνυπάρξει με ναυαγούς τόσο απίθανους - πεινασμένους και διψασμένους - για μήνες κάτω απ' την κάψα του ήλιου, την ανελέητη βροχή, τη διαβρωτική αλμυρή υγρασία;! Θ' αναγκασθεί να επιστρατεύσει γνώσεις, νοημοσύνη, θάρρος και πίστη για να υπερνικήσει τους φόβους του, ν' αποδεχθεί και να σεβαστεί τη φύση του κάθε ζώου και ν' αναπτύξει μιαν άρρηκτη, αν και ρηξικέλευθη σχέση κυρίως με την τίγρη που ονομάζεται... Ρίτσαρντ Πάρκερ!

Πρόκειται για βιβλίο με δυνατές περιγραφές και καταιγιστικές φάσεις της περιπέτειας, όπου ανάγλυφη προβάλλει η συγκλονιστική πάλη της σάρκας και της ψυχής, με χιούμορ ακόμα και στις πιο αγωνιώδεις στιγμές. Συμβολίζει τις τρικυμίες, τα ναυάγια και τον αγώνα της ύπαρξης που με τη βοήθεια της πίστης, αντιμετωπίζει τον προσωπικό της τίγρη... Ρίτσαρντ Πάρκερ!

Π.Δ. Ροζάκης