-
Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"
-
7 Δανειστικές Βιβλιοθήκες προικίζουν τα χωριά μας
Αποκτήστε δωρεάν από το διαδίκτυο το βιβλίο «Όμορφη ζωή»
Δημιουργικοί Διάλογοι
Το σιωπηλό κονσέρτο
Στο Λονδίνο!


Κάποιοι των πρώτων καθισμάτων ανησύχησαν, κοίταξαν πίσω τους, είδαν τους άλλους αφοσιωμένους, καθηλώθηκαν κι αυτοί… Σε μιάμιση ώρα ο πιανίστας σηκώθηκε, υποκλίθηκε μπροστά στο κοινό που τον χειροκροτούσε και την άλλη μέρα το βράδυ βγήκε στην τηλεόραση και δήλωσε:
“Ήθελα να δω μέχρι ποίου σημείου φθάνει η μωρία του σύγχρονου ανθρώπου, δεν έχει όρια!”
Πόσα άραγε τέτοια φαινόμενα είχε διαπιστώσει στην καθημερινή του ζωή, πριν κάνει ο πιανίστας το δικό του μουσικό πείραμα;! Το γεγονός, που μοιάζει με ανέκδοτο, είχε δημοσιευθεί στον Τύπο και το αναφέρει και ο Αντρέ Μωρουά στο πασίγνωστο βιβλίο του “Ανοιχτό γράμμα στους νέους”, υπογραμμίζοντας και τις συνέπειες από την έλλειψη κρίσης και γούστου του νέου ανθρώπου, ιδία στον ευαίσθητο τομέα της τέχνης.
Στο Παρίσι!
Βέβαια αυτό έγινε στο Λονδίνο. Ας θυμηθούμε το αντίζηλό του Παρίσι, για να μην το υποτιμήσουμε. Ο Σαλβατόρ Νταλί ήταν ήδη γνωστός ζωγράφος του σουρεαλιστικού χώρου αλλά έγινε πασίγνωστος από τότε που πρωτοτύπησε. Άπλωσε τον μουσαμά σε κλουβί ιπποπόταμου του Ζωολογικού Κήπου, έριξε επάνω τις μπογιές κι άφησε το ζώο να ζωγραφίσει. Μετά πήρε το μουσαμά, έβαλε την υπογραφή του, τον καδράρισε και τον εξέθεσε στη γκαλερί, όπου εκτίθεντο και άλλα έργα του. Πουλήθηκε και σε μεγάλη τιμή! Επανέλαβε το πείραμα πάλι και πάλι με την ίδια επιτυχία. Οι μαθητές ιπποπόταμοι και ρινόκεροι είχαν ξεπεράσει το δάσκαλο! Μέχρις ότου ένας ρινόκερος δεν κατάλαβε ότι έπρεπε να ζωγραφίσει, έφαγε τις μπογιές, αρρώστησε, είδαν κι έπαθαν οι κτηνίατροι να τον γιατρέψουν και απαγορεύτηκε πλέον στον Νταλί να συνεργάζεται με τα παχύδερμα.
Στην Αθήνα!

Βιβλίο για την ευαίσθητη ηλικία των 12 χρόνων, με λάθη ορθογραφικά, συντακτικά, γνωστικά, λογικά, λογοτεχνικά, παιδαγωγικά, πνευματικά, σε πληθυντικό αριθμό από κάθε είδος, έκανε πάνω από 40 εκδόσεις και το διάβασαν εκατοντάδες χιλιάδες ελληνόπουλα! Μπήκε σε όλες σχεδόν τις δανειστικές βιβλιοθήκες -στην “πρότυπη” στο Γουδί, σε πολλαπλά αντίτυπα!- μπήκε στην ύλη του σχολείου. Γυρίστηκε σήριαλ από την ΕΡΤ. Βραβεύτηκε η συγγραφέας του από το ΥΠΠΟ και -τελευταία 12.2010- από την Ακαδημία Αθηνών! Προτάθηκε από την ΙΒΒΥ για το διεθνές βραβείο Άντερσεν. Το ονομαστό Βιογραφικό Λεξικό των Εκδόσεων Αθηνών την αναφέρει, μόνη αυτή συγγραφέα ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Ούτε η Π. Δέλτα, ούτε η Αγγελική Βαρελά, ούτε η Άλκη Γουλιμή, ούτε η Γαλάτεια Σουρέλη, ούτε η Π. Μαξίμου, ούτε η Φ. Χατζηχάννα, ούτε η Μ. Γουμενοπούλου, ούτε, ούτε, ούτε… υπάρχουν σ’ αυτό το σοβαρό Λεξικό. Το επαίνεσαν πλείστοι όσοι, όπου και -στον Οικονομικό- ο Γιάννης Μαρίνος από όλους μας εκτιμώμενος , και που δεν κινδυνεύει να πέσει στην υπόληψή μας. Απλά θυμίζει τους ακροατές των πρώτων καθισμάτων στην αίθουσα του Λονδίνου, που ακολούθησαν τους πολλούς άλλους. Και υπογραμμίζει τη μεγάλη δύναμη της σύγχρονης θρησκείας της Σκοπιμότητας και τη μωρία στην οποία εκβάλλει!
Εκ του φυσικού!

- Ήθελα να δω μέχρι ποίου σημείου φθάνει η ακρισία των παιδιών μας, η αμορφωσιά ή αδιαφορία ή ανευθυνότητα ή μωρία -διαλέγεις και παίρνεις!- των εκπαιδευτικών, γονέων, συγγραφέων,διανοουμένων,δημοσιογράφων, Πανεπιστημιακών,Ακαδημαϊκών,Εκδοτών ή -γιατί όχι- και των πολιτικών μας που πολύ περί την παιδείαν μας, ρητορεύουν!…
Μοναδική η αντίδραση των “εν οργή!”
Μόνο κάποιοι αγανακτισμένοι γονείς από τον Πειραιά εξοργίστηκαν. Και, κατά τον Αριστοτέλη, “Ο λαμβάνων δικαίαν αφορμήν οργίζεσθαι και μη οργιζόμενος είναι ανήθικος!” Συνεργάστηκαν -οι εν οργή!- και συνέταξαν κείμενο από 6 μεγάλες σελίδες και όπως μάθαμε, το έστειλαν σε όλους τους ανωτέρω. Ήδη από το “Διεθνές έτος του παιδιού” – Ιανουάριος 1979!
Σιγά… η Δημοκρατία μας κοιμάται!
Ο πολυγραφότατος τύπος μας, τα λαλίστατα ραδιόφωνά μας, οι εντυπωσιακές τηλεοράσεις μας ετήρησαν σιγήν ιχθύος! Ελάχιστα περιοδικά -μικρής κυκλοφορίας- ανταποκρίθηκαν.
Ο τότε Υπουργός Προεδρίας και μετέπειτα Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος συνεχάρη τους γονείς για το θάρρος τους, χωρίς να πράξει τίποτ' άλλο! Δηλαδή “Bravo colonello!” Και ο Στέλιος Αρτεμάκης, κριτικός Βιβλίου και επί των πολιτιστικών της “Ναυτεμπορικής”, ζήτησε 40 αντίτυπα και τα έστειλε σ' όλη την “Ένωση Ελλήνων Κριτικών” γιατί “τους τα 'λεγε τόσα χρόνια!”.Και αυτοί όμως οι κριτικοί υπέκυψαν στους λόγους σκοπιμότητας: “Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν εννόησαν, δεν μίλησαν!…”
Συνέπειες από την υποταγή στην θρησκεία της Σκοπιμότητας

Γενικότερες οι συνέπειες!


ΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ
Σωκράτης - ΕΣΤ σ.193


Τι γίνεται, πού βρίσκεσαι, τι πρέπει να κάνεις, πώς να ζήσεις μέσα στη φοβερή αυτή κρίση.
ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαρτυρία του ανθρώπου - Ε.ΦΛΝ σ. 76


ΜΑΤΣΑΣ
Τ' απομνημονεύματα του Σωκράτη - ΦΛΠ σ.120


ΤΣΙΡΙΝΤΑΝΗΣ
Ο Ανθρωπισμός Γ' - ΣΖΤσ.66


ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ 
Τα ραντεβού με τη Σιμόνη - ΦΛΠ σ.24


1 Ο συγγραφέας της “Μελαγχολικής δημοκρατίας” Πασκάλ Μπρυκνέρ, με την αιχμηρή κοινωνιολογική μελέτη “Ο πειρασμός της αθωότητας” -βραβείο Μεντισί 1995- αποκαλεί αθωότητα “την αρρώστια του ατομισμού που συνίσταται στο να θέλουμε να αποφεύγουμε τις συνέπειες των πράξεών μας, αυτή την επιδίωξη να απολαμβάνουμε τα προνόμια της ελευθερίας δίχως να υφιστάμεθα καμιά από τις δυσχέρειές της.” Οι δύο στρατηγικές της μακάριας ανευθυνότητας ή οι δύο τρόποι να ξεφεύγουμε από τη δυσκολία της ύπαρξης, είναι ο “παιδισμός” και η “θυματοποίηση”. Στον πρώτο (συνδυασμός της απαίτησης για ασφάλεια με τη δίχως όρια απληστία), η αθωότητα νοείται σαν μια παρωδία της αμεριμνησίας και κρυσταλλώνεται στη μορφή, του αιώνια ανώριμου. Στη θυματοποίηση, γίνεται συνώνυμη με την αγγελικότητα, σηματοδοτεί την απουσία του αισθήματος της ενοχής και ενσαρκώνεται στη μορφή του αυτοανακηρυσσόμενου μάρτυρα. “Θυματοποίηση είναι και η τάση του χαϊδεμένου παιδιού του καπιταλιστικού “παραδείσου” να εντάσσεται στο μοντέλο των καταπιεσμένων λαών”. Από την αρρώστια της αθωότητας, του παιδισμού και της θυματοποίησης πάσχει, ολόκληρος ο σύγχρονος κόσμος, σε όλα τα επίπεδα: ψυχολογικό, ερωτικό, οικογενειακό, κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό
Βιβλιοδείκτης - Δήμητρα Ρουμπούλα
2 Η δημοσίευση του τίτλου θα λειτουργήσει ως εξαίρεση, διαφήμιση ή δυσφήμιση, σύνθημα υπέρ ή κατά, αφορμή για κουτσομπολιό! Ενώ δεν είναι παρά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σιωπηλού κονσέρτου στο χώρο του βιβλίου. Δε θα έπρεπε να χάσει τη σημασία και αξία του. Όποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά, ας κάνουν τον κόπο. Ας διαβάσουν το εξασέλιδο των “εν οργή” γονέων του Πειραιά. Είναι συγκεκριμένο, αναλυτικό, ρεαλιστικό, με αντικειμενικά κριτήρια, μακριά από χαρακτηρισμούς, ιδεολογίες, δογματισμούς. Οι οποίοι μένουν στην επιφάνεια, χωρίς το ανθρώπινο πρόσωπο, το βάθος, όπου όμως βρίσκεται η αλήθεια, η απλή αλήθεια του θεού.