• Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά: “Στου Χατζηφράγκου"

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Εθελοντισμός

Γύμνασε καθημερινά την ψυχή σου. Γίνε εθελοντής!

Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε απ’ αυτό που μας περισσεύει.
Όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές γιατί όλοι μπορούμε ν’ αγαπήσουμε.


Ο Καζαντζάκης λέει: "Έχεις τα πινέλα και τα χρώματα. Ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα. Δεν έχει σημασία τι χρώματα χρησιμοποιείς τώρα. Πάντα μπορείς να τ' αλλάξεις".

Ένα από αυτά τα ωραία... χρώματα είναι και ο εθελοντισμός.
Ο εθελοντισμός έχει σκοπό να προστατεύσει τα απαραβίαστα, συνταγματικά αναγνωρισμένα δικαιώματα του ανθρώπου. Αποβλέπει στην προστασία κυρίως των οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτούντων ομάδων, στην παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς. Είναι η άριστη μέθοδος έκφρασης ανθρωπιστικής δράσης και η πλέον αποτελεσματική πολιτική πράξη. Γιατί πολιτική είναι η όποια πράξη ακουμπάει τον κόσμο, με σκοπό να τον κάνει καλύτερο.
Είναι προσφορά εργασίας που δεν είναι αμειβόμενη. Έχει συνδεθεί με την έννοια του αλτρουισμού, δηλαδή της ανιδιοτελούς προσφοράς. Έχει κινητήρια δύναμη το προσωπικό θέλω του εθελοντή και φροντίζει για την κοινωνική ευημερία.

Το να είσαι εθελοντής σήμερα είναι μια σημαντική επιλογή. Είναι μια δυναμική προσφορά που αγγίζει τον κόσμο με σκοπό να τον κάνει καλύτερο. Δεν είναι μια συνεισφορά χωρίς ελπίδα "ανταμοιβής".

Ο εθελοντής παίρνει ικανοποίηση από τη χαρά που προκαλεί στον συνάνθρωπό του. Καλύπτει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, έχει ευκαιρίες για κοινωνικές συναναστροφές, αποκτά γνώσεις, δεξιότητες, ψυχική υγεία, κοινωνική καταξίωση, ανάπτυξη της προσωπικότητας, αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο εθελοντής έχει βγει από το "εγώ" του και έχει μπει στο "εμείς". Από κει παίρνει τη δύναμή του. Αφού έχτισε πρώτα γέφυρες με τον εαυτό του, τώρα χτίζει και γέφυρες προς τους άλλους. Έχει μάθει να πιστεύει, να εμπιστεύεται και να συνεργάζεται. Εργάζεται για να επηρεάσει θετικά τη ζωή των άλλων, και να προσφέρει μηνύματα ελπίδας.

Έτσι ο εθελοντικός χώρος αναδεικνύεται σ' ένα σημαντικό κοινωνικό εργαστήρι. Είναι ένας χώρος που καλύπτει όλο το φάσμα των κοινωνικών υπηρεσιών. Ένας "τρίτος τομέας" που αρχίζει να παίρνει τη θέση που του ανήκει. Η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά και οι ρίζες βαθιές.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον εθελοντισμό απευθυνθείτε στην Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων ΟΕΜΚΟΕ, όπου ανήκουν πάνω από 50 σύλλογοι πολιτισμού, πρόνοιας, οικολογίας, κ.ά.

Για το βιβλίο με κοινωνική διάσταση ως εργαλείο πολιτισμού και ζωής έλα στη Λέσχη.