• 7 Δανειστικές Βιβλιοθήκες προικίζουν τα χωριά μας

    Περισσότερα

     

    Αποκτήστε δωρεάν από το διαδίκτυο το βιβλίο «Όμορφη ζωή»

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Βιβλιοtips!

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Φυσικά και μετράει η ποιότητα μιας έκδοσης όμως συχνά η εξωτερική εμφάνιση ξεγελά. Η αληθινή ομορφιά πηγάζει από τον εσωτερικό κόσμο, την ποιότητα, το περιεχόμενο, χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιες σελίδες αθάνατες.

Βιβλία σε εισαγωγικά. Πολλά από τα "βιβλία" που παίρνουν μάλιστα καλές κριτικές, δεν το αξίζουν. Πλατειασμοί, επαναλήψεις, μακρυγορίες, κοινοτοπίες, διδακτισμοί, έλλειψη εσωτερικής υφολογικής και πνευματικής ισορροπίας, ασαφείς χαρακτήρες, υποκειμενικοί ή ασήμαντοι στόχοι του συγγραφέα, προσβλητική για τον αναγνώστη γλώσσα, είναι τα σοβαρότερα μειονεκτήματά τους.

Κρίνετε προσωπικά. Απλά, αυθόρμητα, σύμφωνα με την δική σας ματιά κιευαισθησία. Κριτήριο επιλογής σας ας είναι η διαφορετικότητα και η δημιουργικότητα του βιβλίου. Φανατισμοί, προκαταλήψεις, μονομέρειες δεν έχουν θέση στα κριτήρια επιλογής του ποιοτικού βιβλίου.

Βάθος. Η σημαντικότερη διάσταση για ένα βιβλίο. Τι γεύση αφήνει; Τι απόηχο; Νιώσατε πλουσιότεροι, ποιά τα νοήματά του; Είναι φωτεινά, πανανθρώπινα, αληθινά; Προάγει τον άνθρωπο, μιλάει στην ψυχή, είναι τροφή για το πνεύμα;

H αισθητική του λόγου. Δεν αρκεί να είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο. Είναι πηγαίο; Βγαλμένο απ' τη ζωή; Σας συνεπήρε; Μπορεί ο λόγος του να είναι ελκυστικός, να ρέει, αυτό δε σημαίνει ότι κατακτά και την καρδιά.

Λογική κι ευαισθησία. Και οι δύο πολύτιμες. Η πρώτη για να καταλήγει κανείς σε σωστά συμπεράσματα και να σκέφτεται με βάση τις κοινώς αποδεκτές αλήθειες και η δεύτερη για να αισθάνεται, να πράττει, να "διαβάζει" ακόμα και με κλειστά μάτια.