• 7 Δανειστικές Βιβλιοθήκες προικίζουν τα χωριά μας

    Περισσότερα

     

    Αποκτήστε δωρεάν από το διαδίκτυο το βιβλίο «Όμορφη ζωή»

    Περισσότερα

     
Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Ένα βιβλίο ζητά το... μάστορά του Νο3!

Διάρκεια: Ιούνιος - Νοέμβριος 2011

Απαραίτητα προσόντα: αυθορμητισμός, αμεσότητα, ζεστή καρδιά, αγάπη για βιβλία, διάλογος, ανθρώπινη επαφή.

Αν σ’ αρέσει το βιβλίο και θέλεις να το μοιραστείς, να μεταδώσεις ιδέες, ν’ ανταλλάξεις σκέψεις - απόψεις - πιστεύω, ν’ ανοίξεις συζήτηση με άλλους βιβλιόφιλους, γίνε ο μάστοράς του!
Άνοιξε την… καρδιά σου πάνω σ’ αυτό, βγάλε σκόρπια πουλιά, φέρε στο φως τα σημεία που σε συγκίνησαν, μην τα κρατήσεις μόνο για σένα, συζήτησέ τα με άλλους αναγνώστες χωρίς… δεύτερη συζήτηση. Το πρόγραμμα της Ελληνικής Λέσχης του Βιβλίου «μ’ ένα βιβλίο συζητώ», σου δίνει τη δημιουργική αυτή δυνατότητα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικοποίησης των βιβλιόφιλων αλλά και του βιβλίου ποιότητας που αφήνει ξεχωριστή γεύση σε όσους το δοκιμάζουν! Είναι από τις περιπτώσεις που διαπιστώνεις πως το εμείς είναι πιο… νόστιμο από το εγώ!


Ένα από τα παρακάτω βιβλία είναι πάντα ανοιχτό για συζήτηση:


Χορός των μεταμφιεσμένων εκδόσεις Ψυχογιός. Η Μάρω Βαμβουνάκη γράφει ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα για τη μεταμφίεση και τις προεκτάσεις της στο σήμερα ορμώμενη από τη γοητεία που ασκεί πάνω της αυτή η γιορτή του παρελθόντος -οι λεγόμενοι χοροί των μεταμφιεσμένων. Οι καλεσμένοι στους χορούς αυτούς είχαν τη δυνατότητα να γευτούν για λίγο τη χαρά της απόλυτης ελευθερίας του να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι, να γίνεις κάτι «άλλο» από τον εαυτό σου. Για να γίνεις, όμως, κάτι διαφορετικό πρέπει να συνειδητοποιείς ποιός στα αλήθεια είσαι. Στα πλαίσια αυτά αντιδιαστέλλει την ποιητική διάσταση της μεταμφίεσης του παρελθόντος με τη μεταμφίεση του σήμερα που αποτελεί μια επιφανειακή συνήθεια ως αποκριάτικο έθιμο και κυρίως, έναν εξαναγκασμό, αν αναλογιστεί κανείς πως λίγο πολύ όλοι μας βάζουμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση διαρκούς μεταμφίεσης, ώστε να επιβιώσουμε σε μια κοινωνία που θέλει να μας επιβάλλει την υποκρισία, τη σύγχυση ταυτότητας, την απουσία κέντρου ζωής.

Τα ρόδα της μοναξιάς της Jacqueline de Romilly από τις εκδόσεις Συνάψεις. Έξι μικρά δοκίμια, ρόδα που άνθισαν στη μοναξιά της μεγάλης ηλικίας της συγγραφέως, διεθνούς φήμης ελληνίστριας. Η συγγραφέας έχει φτάσει στην ηλικία των απολογισμών, στο σημείο που η ζωή της γίνεται κάθε στιγμή όλο και πιο πολύτιμη. Με αφορμή κάποια αντικείμενα οικεία, λίγο-πολύ ξεχασμένα, που όμως καθένα τους κουβαλά ίχνη της ζωής της, καταφέρνει να ξετυλίξει το μίτο των σκέψεών της. Τα περιβάλλει με τις αναμνήσεις και τα ονειροπολήματά της και ξαναβρίσκει σε αυτά όλη εκείνη τη χαμένη εσωτερικότητα που τα συνόδευε στις διάφορες εποχές της ζωής της. Σκέψεις, απλές και αυθόρμητες, προεκτάσεις και αποχρώσεις που γεμάτες αλήθεια και ομορφιά αγγίζουν ή συνεπαίρνουν τον αναγνώστη, ξυπνώντας δικές του ξεχασμένες εμπειρίες της καθημερινότητας. Το αρμονικό δέσιμο του διανοητικού και του συναισθηματικού στοιχείου στη γραφή της συγγραφέως που οικοδομεί όλο το έργο της, κάνει και εδώ το θαύμα του.

Εμείς οι ζωντανοί εκδόσεις Ωκεανίδα. Αριστουργηματικό μυθιστόρημα για την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, της Άυν Ραντ. Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία, χρόνια δύσκολα, σκληρά, με νωπές ακόμα τις πληγές και τα μίση του πολέμου, τρεις άνθρωποι μπλέκονται σ' ένα συγκλονιστικό τρίγωνο έρωτα και πάθους. Μέσα στη θύελλα των γεγονότων, οι νέοι αυτοί συγκρούονται με τη φοβερή πραγματικότητα σε έναν αγώνα ζωής, επιβίωσης και ευτυχίας, αγώνα απίθανα τραγικό, με εξάρσεις, καταστροφές, μικρότητες, αλλά και αφάνταστο μεγαλείο.

 

   Το ημερολόγιο της ευτυχίας του Νικολάε Στάινχαρτ, εκδόσεις Μαΐστρος. Κορυφαίο βιβλίο από τη σημαντικότερη πνευματική μορφή της σημερινής Ρουμανίας, μας αποκαλύπτει το μυστικό ενός επώδυνου δρόμου που οδηγεί στην ολοκλήρωση και την ευτυχία. Μια σπουδαία λογοτεχνική διαθήκη που μαγεύει τον αναγνώστη. Έργο πολιτικού, πνευματικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερα ζωντανή γραφή και αφήγηση. Ο Νικολάε Στάινχαρτ, Ρουμάνος εβραϊκής καταγωγής, ήταν μεγάλος ουμανιστής, τεράστιας φιλοσοφικής και λογοτεχνικής παιδείας. Πνεύμα ανήσυχο, ελεύθερο, ενοχλητικό για το ολοκληρωτικό καθεστώς, φυλακίστηκε, ώσπου τελικά, μετά από πολλές αναζητήσεις, στράφηκε στη χριστιανική Ορθοδοξία. Σαν άλλος Ντοστογιέφσκι, μετέτρεψε τη φυλακή του σε σπουδή στην ανθρώπινη ψυχολογία. Η οδυνηρή εμπειρία του από τις ανακρίσεις, τα βασανιστήρια, το συγχρωτισμό με κάθε καρυδιάς καρύδι, γονιμοποίησε τις ευρύτατες γνώσεις του. Το βιβλίο, στο οποίο καταγράφει την πνευματική του περιπέτεια και αναζήτηση, βιώματα και στιγμές της τραγικής καθημερινότητάς του, συνιστά χάρτη των ρουμανικών γραμμάτων και από τις σημαντικότερες πνευματικές καταθέσεις του 20ου αιώνα.

Κλέφτρα των βιβλίων εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα του Μάρκους Ζούσακ που χωρίς μεγαλόφωνα κηρύγματα μιλάει για την αγάπη για τα βιβλία, για την ειρήνη, για τον άνθρωπο. Κάτω από την καθημερινή απειλή του πολέμου τα βιβλία που κλέβει η μικρή Λιζέλ θα κρατήσουν συντροφιά σε εκείνη, στις περιπέτειές της, ακόμη και στο κυνηγημένο Εβραίο φίλο της που φιλοξενείται στο υπόγειο του σπιτιού των θετών γονιών της. Τα βιβλία θα τη βοηθήσουν να ξεπεράσει τους φόβους της, μέσα από αυτά θα μάθει τις λέξεις για παρηγοριά. Μια ιδέα πρωτότυπη, αλλά και συμβολική, είναι το γεγονός ότι αφηγητής της ιστορίας είναι ο θάνατος, κάτι που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Ο θάνατος του Ζούσακ, όμως, είναι ευαίσθητος, λυπάται αυτούς που αναγκάζεται να μεταφέρει. Πρόκειται λοιπόν για μια μαγική ιστορία μέσα στην ιστορία, δοσμένη με τις κατάλληλες δόσεις χιούμορ, ανθρωπιάς, μελαγχολίας και ρεαλισμού.                                                                     

Η ιστορία του Τομ Τζόουνς, ενός έκθετου εκδόσεις Πατάκη. Μυθιστόρημα κοινωνικό του Χένρυ Φίλντινγκ. Ένα βρέφος εγκαταλείπεται από τη μητέρα του στο σπίτι ενός πλούσιου γαιοκτήμονα γνωστού για τον εξαιρετικό χαρακτήρα του και τα αισθήματα δικαίου και αγαθοσύνης που τον διέπουν. Το μωρό σιγά-σιγά μεγαλώνει και εξελίσσεται σε ένα θαυμάσιο νεαρό που καμιά φορά παρασύρεται από τις ορμές του και δημιουργεί προβλήματα στον περίγυρό του. Θύμα συκοφαντίας από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, εγκαταλείπει το σπίτι και τον άνθρωπο που τον ανέθρεψε και ψάχνει την τύχη του στην ευρύτερη ζώνη της επαρχίας και του Λονδίνου προσπαθώντας να ξανακερδίσει την αγαπημένη του. Γραμμένο στα μέσα του 18ου αιώνα, το μυθιστόρημα αυτό ευφραίνει την καρδιά του αναγνώστη -αν αυτός αποφασίσει να ξεχάσει τον τρόπο που είναι γραμμένα τα σύγχρονα μυθιστορήματα, τρόπο συνήθως βιαστικό και επιπόλαιο: Παρακολουθώντας φράση-φράση την εξέλιξη της πλοκής, παρασύρεται από τον εμπνευσμένο τρόπο γραφής του συγγραφέα, που λεπτολογώντας την κάθε  βελονιά με χιούμορ, αλλά και  καλοσύνη,  κεντάει τον καμβά της ιστορίας αυτής.

Σε ξένες γειτονιές, αυτοβιογραφικές διηγήσεις από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.Κόρη περιφρονημένων μεταναστών, που μοχθούν ως καθαριστές κτηρίων για την επιβίωση, είναι η αφηγήτρια συγγραφέας. Θέλει ν’ αποδείξει ότι δεν είναι παρακατιανοί οι μετανάστες, έχουν αξιοπρέπεια, τους πρέπει σεβασμός κι αναγνώριση,  αντί ρατσισμός, γκέτο και περιφρόνηση. Με πολλές δυσκολίες, κυρίως εσωτερικές, μορφώνεται, σπουδάζει πολιτικές επιστήμες, πετυχαίνει ως δημοσιογράφος-παρουσιάστρια στην κρατική τηλεόραση της Σουηδίας και παραγωγός στο δημοφιλές πρόγραμμα «Μωσαϊκ».
Γίνεται το πρότυπο και ίνδαλμα των νέων μεταναστών Σουηδίας. Αλλά και στόχος των Νεοναζί της Στοκχόλμης που με φωτογραφίες οπλισμένων μασκοφόρων στην εξώπορτά της την απειλούν να την σκοτώσουν.  
Το βιβλίο στο τρίτο μέρος του θυμίζει θρίλερ, όπου η αστυνομία, οι νεοναζί, ο τύπος, το δικαστήριο κι η καριέρα της Αλεξάνδρας έχουν φάσεις εναλλασσόμενες, πτώσης κι ανόρθωσης, αγωνίας και θριάμβου.
Δεν είναι απλά ο μόχθος της επιβίωσης αλλά ο αγώνας για το δικαίωμα να είσαι άνθρωπος, να πιστέψουν οι χιλιάδες των μειονεκτικών μεταναστών στον εαυτό τους, στην αξία τους, ότι μπορούν ν’ αγωνιστούν για να νικήσουν μια μοίρα που μοιάζει αδυσώπητη. Το αυθόρμητο γράψιμο του βιώματος είναι και πειστικό. Πρόκειται για μαρτυρία γνήσια, αγωνιστική, αμόλυντη από σκοπιμότητες και λοτεχνικότητες.

Κήποι από φως. Μια μυθιστορηματική θρησκευτική βιογραφία του Αμίν Μααλούφ από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Το μυθιστόρημα αυτό αφηγείται, με τη γνωστή λογοτεχνική διείσδυση του Μααλούφ, τη ζωή και τη δράση του Μάνη από τη Βαβυλωνία, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο Μάνη μεγάλωσε μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες, αφού σχεδόν μωρό αρπάχτηκε από την αγκαλιά της μητέρας του και μεγάλωσε στη χριστιανική αδελφότητα των «καθαρών» και «αναμάρτητων» «Ασπροντυμένων», ανάμεσα σε άντρες, στη σοβαρότητα και τυπικότητα του κοινοβίου. Ήταν η ανάγκη του να ξεφύγει από το Σκότος της αφύσικης, απάνθρωπης, τυποκρατικής αδελφότητας που τον οδήγησε στη βασική του ιδέα θεώρησης του κόσμου: Φως- Σκοτάδι (μανιχαϊσμός). Έγινε γιατρός, ζωγράφος, οραματιστής ενός καινούριου κόσμου, προφήτης. Το εσωτερικό του φως οδηγούσε την πορεία του και η προσωπική ακτινοβολία του επιδρούσε ευεργετικά και ανθρωπιστικά στους απλούς ανθρώπους, αλλά και στους καλοπροαίρετους πρίγκιπες, άρχοντες και πανίσχυρους βασιλιάδες.

Πίσω μας στέκει ο Θεός  του Χανς Κίλλιαν. Συγκλονιστικές βιογραφικές διηγήσεις, αλησμόνητα γεγονότα από την άσκηση της χειρουργικής, πίσω τους κρύβεται το πρόσωπο του Θεού. Του αόρατου δυνατού. Πραγματικές μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν πόσο ανώφελη είναι κάθε προσπάθεια όταν Εκείνος λέει το “όχι” για τη ζωή ενός αρρώστου κι όταν αντίθετα σε κάθε λογική και επιστήμη, γίνεται το θαύμα μιας θεραπείας, ένα βίωμα που μας κάνει τόσο ταπεινούς και ευτυχείς.
Το ζεστό αίσθημα του νεαρού Χανς Κίλλιαν για να βοηθήσει τους ανθρώπους, τον ώθησε στον ιατρικό κλάδο και ο διάσημος καθηγητής χειρουργικής Έριχ Λέξερ τον ενέπνευσε ν’ ακολουθήσει τη χειρουργική. Ο σ. ζωντανεύει τις ιατρικές ιστορίες του με τρόπο που δύσκολα ο αναγνώστης ξεχνάει – ενώ αυτόματα διαπιστώνει πόσο πιο πλούσιος είναι από τις εντυπωσιακές εκείνες, που στο σύγχρονο ρυθμό κι επιφανειακά έχει απολαύσει στην τηλεόραση. Η πόλη του Φράϊμπουργκ - στο Μπράϊσγκαου – έδωσε τα’ όνομά του σε κεντρικό της δρόμο για να τιμήσει τον εξαιρετικό χειρούργο κι αλησμόνητο άνθρωπο.

Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις. Διαλέξεις του καθηγητή παιδαγωγικής και ψυχολόγου Λέο Μπουσκάλια. Γεμάτες παροτρύνσεις και συμβουλές για αυτοβοήθεια, για βελτίωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα οποιουδήποτε ανθρώπου που είναι πρόθυμος να ακούσει κάτι διαφορετικό. Ο Μπουσκάλια στρέφει τη ματιά της ψυχής του αναγνώστη σε ένα μονοπάτι διαφορετικό, φωτεινό και άγνωστο, ευθύ και ανηφορικό που οδηγεί στην αυτογνωσία.

 

 

 Όπου σε πάει η καρδιά της Σουζάννα Τομάρο. Μυθιστόρημα αισθηματικό, υπαρξιακό. Ανθρώπινο, ποιητικό, βαθιά ειλικρινές, συγκινητικό αλλά και αστείο, το βιβλίο αυτό αντιμετωπίζει κατάματα τη μοναξιά της τρίτης ηλικίας με το ισχυρό όπλο της αυτογνωσίας. “Πλούσια η εμπειρία των λεπτών ανθρώπινων σχέσεων και από τον διάλογο που δεν τόλμησαν …Κι όταν δεν ξέρεις ποιο δρόμο να διαλέξεις, μείνε ασάλευτη, σιωπηλή, κι άκουσε την καρδιά σου. Κι όταν σου μιλήσει, πήγαινε όπου σε πάει". 

 

 

 Το άρωμα της γης μας της Κενιζέ Μουράτ. Το βιβλίο αυτό μας ξυπνάει το ενδιαφέρον για ένα θέμα σαν το Παλαιστινιακό, που μόνιμα, για χρόνια επίκαιρο, έχει χάσει το ενδιαφέρον του – ενώ υπάρχει και είναι εκρηκτικό. Η συγγραφέας - δημοσιογράφος με συνεντεύξεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών, «απλών ανθρώπων» που ζούνε γενιά με γενιά το πρόβλημα και διηγούνται «εκ βαθέων» την τραγικότητα μιας ζωής: χωρίς πατρίδα, χωρίς στέγη, χωρίς παιδεία, χωρίς αξιοπρέπεια. Αλλά και τον αγώνα τους, ειρηνικό συνήθως, επίμονο κι επινοητικό για να έχουν όλα αυτά που σκόπιμα τους στερεί η πολιτική της πλεονεξίας και αλαζονείας του ισχυρού, αλλά και της καλλιέργειας του φόβου των αντιπάλων.
Απ’ τη μια οι Παλαιστίνιοι με πέτρες, ντουφέκια κι ανθρωποβόμβες αυτοκτονίας κι απ’ την άλλη οι Ισραηλινοί με τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου… Τα ανθρώπινα δικαιώματα των πρώτων που κυνικά καταπατούν οι δεύτεροι, είναι που δίνει την ηθική ανωτερότητα στους «έσχατους», που θα γίνουν πρώτοι.  
Η Κενιζέ Μουράτ με αντικειμενικότητα και ζωντάνια περιγράφει τους ανθρώπους, τα γεγονότα – χωρίς πολιτική εμπλοκή. Μα το ανθρωπιστικό μήνυμα είναι σαφές και αναμφισβήτητο υπέρ του βαριά και αδυσώπητα αδικουμένου λαού της Παλαιστίνης.

Η Μαρούλα της Λήμνου  μυθιστορηματική βιογραφία της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, Εκδόσεις Κέδρος γραμμένη με έμπνευση, ευαισθησία, γνώση και χάρη, ζωντανεύει τη Λημνιώτισσα κόρη που στην κρίσιμη στιγμή της μάχης, με το σπαθί του νεκρού πατέρα της, εμψύχωσε τα παλικάρια του τόπου της και τους Βενετούς ιππότες και τους οδήγησε μαγεμένους στη "Νίκη".
Μέσα από τη σιωπηλή μαρτυρία των τοπίων του Πτέριν, το γκρεμισμένο μοναστήρι της Παναγίας του Κότζινο, μέσα από τους ύμνους ποιητών και ιστορικών μα πρό παντός μέσα από τα βιώματα και οράματα της Λημνιώτισσας συγγραφέως, μας έρχεται η ζεστή αυτή, αθάνατη ελληνική ψυχή, που άγρια και όμορφη, ξυπνάει σε κάθε δύσκολη ώρα... 

 

Μήνυμα από το παρελθόν- Αναζητώντας τις ρίζες της Μάρλο Μόργκαν,  Εκδόσεις Διόπτρα. Η Αυστραλιανή κυβέρνηση, μ’ ένα πρόγραμμα εκπολιτισμού των πρωτόγονων ακόμη Αβορίγινων, αποσπά από την μητέρα τους τα δίδυμα, αγόρι και κορίτσι, και τα στέλνει να μεγαλώσουν σε οικογένειες πολιτισμένες ή σε ιδρύματα ιεραποστολών.  Εκεί θα μάθουν να πλένονται, να χτενίζονται, ν’ αλληλοϋποβλέπονται, να πηγαίνουν σχολείο, να υποκρίνονται, να υπακούνε, να ζούνε με τη βία, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά. Ο πολιτισμός των πρωτόγονων σε μια άμεση επαφή με τη φύση και ο πολιτισμός των λευκών, που τους «εκπολιτίζει», ξεκινώντας με την άδικη, φύσει εγκληματική απόσπαση των παιδιών από τη μάνα τους!  Φυσικά για καλό σκοπό… Και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Μέσο είναι και η στείρωση της μικρής στα 12 χρόνια της για να μην γεννήσει ποτέ απόγονο της φυλής της…  «Η ανθρώπινη ψυχή είναι φύσει χριστιανική», όπως το διαπίστωσε ο Τερτυλλιανός. Και παρακολουθεί κανείς την διαστροφή που επιχειρείται εις βάρος αυτής της ψυχής των παιδιών, που αντιστέκονται στο κακό που τους γίνεται, αναζητώντας τις ρίζες τους.
Και μας στέλνουν «μήνυμα από το παρελθόν» γραμμένο με δύναμη κι αλήθεια από την Μάρλο Μόργκαν.

                                                       
Διάλεξες κάποιο από τα βιβλία; Πάρε ένα τηλέφωνο τη Λέσχη. Σου πάνε 3 βιβλία και δε μπορείς
ν’ αποφασίσεις εύκολα; Σου πάνε όλα ή κανένα;  Μη διστάσεις… . Σε κάθε περίπτωση υπάρχει
η λύση της συνεργασίας μας, του διαλόγου ή της γνωριμίας απευθείας με το βιβλίο και είναι προτιμότερη από τη μοναχική σκέψη και τις αμφιβολίες της!