Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία

Η Λέσχη σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώΤετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014,  7 μ.μ. στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ν. Ψυχικού, Ολυμπιονικών και Αγ. Σοφίας - στάση Σκαλάκια, τηλ. 210 6749137. Ο κ. Παναγιώτης Παπασπύρου, υποψήφιος Διδάκτορας Αστροφυσικής θα εισηγηθεί για συζήτηση το βιβλίο των  Δημήτρη Νανόπουλου και Γιώργου Μπαμπινιώτη, «Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία» Εκδόσεις Καστανιώτη για συζήτηση με το κοινό. 

Παράλληλα θα γίνει έκθεση ποιοτικού βιβλίου. 
Ένα βιβλίο-συνάντηση των Δημήτρη Νανόπουλου και Γιώργου Μπαμπινιώτη που γεννήθηκε μέσα από μια αυθόρμητη συζήτηση των δύο. Και οι δυο από τα θέματα που προέκυπταν συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν παραλληλίες και βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα στη φυσική και τη γλωσσολογία, ανάμεσα στις έννοιες και σχέσεις που απασχολούν τις θετικές και κοινωνικές – ανθρωπιστικές επιστήμες. Διαπιστώθηκε ότι το φάσμα αυτών των σχέσεων ήταν απρόσμενα ευρύ αλλά κι επιδεκτικό διερεύνησης. Ύστερα από δυο πρωϊνά συζήτησης στη Στοά του Βιβλίου, προέκυψε σαν αποκάλυψη η γνώση εκείνη που μας ενώνει ενάντια στον κατακερματισμό της γνώσης. Μέσα από το διάλογο αναδείχτηκαν θαυμαστές παραλληλίες από τη σκέψη και τη γλώσσα μέχρι τον περιβάλλοντα φυσικό κόσμο.
Έννοιες όπως σύμπαν, ενέργεια, οικονομία, αναγωγή, δομή, λειτουργία, δημιουργία, συμμετρία, αρμονία, επιλογή, πολυσημία, ελευθερία, εξειδίκευση και θεώρηση αλλά και η ανάγκη σύνθεσης, οδηγούν στην ενέργεια ενός διεπιστημονικού διαλόγου, παράλληλα με την αγωνία για τον επιστημονικό απομονωτισμό που εμποδίζει τη βαθύτερη κατανόηση της ουσίας των πραγμάτων και του κόσμου.