Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: “Ο κόκκινος βράχος”

Η Λέσχη σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώ, που διοργανώνει την Κυριακή 21 Απριλίου, 7 μ.μ. στα εντευκτήριά της. Ο κ. Δημήτρης Βαγενάς, φοιτητής ψυχολογίας θα εισηγηθεί για συζήτηση με το κοινό, το κοινωνικό μυθιστόρημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου Ο κόκκινος βράχος, εκδόσεις «Βλάσση». Παράλληλα, θα γίνει έκθεση ποιοτικού βιβλίου. 

Όταν η Φωτεινή Σάντρη δέχεται τον Άγγελο, έναν αρκετά μεγαλύτερό της ξάδελφο, στο σπίτι του «Κόκκινου Βράχου», δε φαντάζεται πως υποδέχεται και τη μεγαλύτερη αλλαγή της ζωής της. Στην κορυφή του βράχου, ανάμεσα στους ανθοστόλιστους κήπους, στις παραλίες και στις γραφικές εκκλησίες, γεννιέται ένας παράξενος πόθος που ξεκινά σαν χαμόγελο της άνοιξης, για να καταλήξει σ’ έναν απεγνωσμένο και καταστροφικό έρωτα…
Γραμμένος το 1915, ο Κόκκινος Βράχος είναι ένα από τα σημαντικότερα και διαχρονικότερα μυθιστορήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, ενώ η Φωτεινή Σάντρη θεωρείται μία από τις πιο τραγικές και ολοκληρωμένες ηρωίδες του. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν ότι το κοινωνικό αυτό μυθιστόρημα κερδίζει αμέσως την εκτίμηση του σημερινού αναγνώστη, αποτελώντας ένα μικρό αριστούργημα της νεοελληνικής πεζογραφίας.