Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: Xρόνια του χαλασμού και της φωτιάς

 Η Λέσχη σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώ, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, 7 μ.μ. στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, Ολυμπιονικών & Αγ. Σοφίας, Ν. Ψυχικό  (στάση Σκαλάκια). 
Παράλληλα θα λειτουργήσει Έκθεση ποιοτικού βιβλίου.

Η κα Έφη Σκορδά, εκπαιδευτικός θα εισηγηθεί για συζήτηση το μυθιστορηματικό χρονικό της Νένας Πάτρα Χρόνια του χαλασμού και της φωτιάς, Εκδόσεις «Ακρίτας». 

Αναφέρεται κυρίως στον Μακεδονικό Αγώνα αλλά και σε όσα ακολούθησαν. Καλύπτει ορισμένες από τις πιο περίπλοκες και δραματικές σελίδες της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας,  με ενάργεια και σεβασμό.
Είναι γεμάτο άκρως ενδιαφέροντα πρόσωπα, πολλά από τα οποία πραγματικά, που δραματοποιούν τα αλλεπάλληλα ιστορικά γεγονότα. Η περίοδος 1900-1937 είναι ένας διαρκής πόλεμος, είτε λέγεται εμφύλιος, είτε Βαλκανικοί Πόλεμοι, είτε Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η αφήγηση ζωντανεύει την δύσκολη ζωή των Ελλήνων της Β. Μακεδονίας, τον κοινωνικό ιστό, τη δράση των ανταρτών κατά των Βούλγαρων κομιτατζήδων, την προσπάθεια των ανθρώπων να ζήσουν. Ο απλός αναγνώστης παρασύρεται μεν από την μυθιστορηματική πλοκή αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει πράγματα για την ιστορία μας με τέτοιο τρόπο σαν να ήταν κι ο ίδιος εκεί. Η συγγραφέας είναι απόγονος Μακεδονομάχων, εγγονή των πρωταγωνιστών, και πρόφτασε να γνωρίσει ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά. Είναι, προφανώς, και αυτός ένας λόγος που το βιβλίο αποπνέει τόση αγάπη, τρυφερότητα αλλά και γνώση.
Έφη Σκορδά
 
Απλή ζωή, μικρές ανάγκες. Όμως εμείς νιώθαμε τα πιο ευτυχισμένα παιδιά του κόσμου μέσα στο ζεστό καλυβάκι μας και με την αγάπη των γονιών μας.  σ. 23
 
Ο καπετάν Κώτας, αφοσιωμένος στον ελληνισμό, πατριώτης με ελληνική εθνική συνείδηση, ελληνική Παράδοση και ψυχή, ήταν σλαβόφωνος, όπως και πολλοί άλλοι αγωνιστές... Με την εκτέλεσή του, ένας ακόμη αγωνιστής προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των ηρώων του Μακεδονικού αγώνα. Κι ας έρθει κάποιος να πει ότι δεν ήταν Έλληνας γιατί δεν μιλούσε ελληνικά.