Ποιητικές νότες
Σκόρπια Πουλιά
 

5.3.17: Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: "Τα λουλούδια της Χιροσίμα"

Σας προσκαλούμε στη Λέσχη, Αδριανού 3 Ν.Ψυχικό - στάση Σκαλάκια, στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώ, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 6:30 μ.μ.
Ο Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Πτυχιούχος Νομικής με Master στις Διεθνείς Σχέσεις, θα εισηγηθεί για συζήτηση με το κοινό, το κοινωνικό μυθιστόρημα της Εντίντα Μόρρις «Φυλακισμένοι στις σκέψεις μας», Εκδόσεις Θεμέλιο.
Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση ποιοτικού βιβλίου.

Δυο λόγια για το βιβλίο:

15 χρόνια μετά την 6η Αυγούστου 1945, ημέρα της ατομικής έκρηξης στη Χιροσίμα. O νεαρός Αμερικανός Σαμ, μπαίνει οικότροφος σε σπίτι Γιαπωνέζων. Η νεαρή οικοδέσποινά του Γιούκα προσπαθεί να του κρύψει τα φρικτά της εγκαύματα, το σωματικό και ψυχικό μαρτύριο της οικογένειάς της που υποφέρει από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. 
O Σαμ μέσα από τη συναναστροφή του με τη Γιούκα, ανακαλύπτει σταδιακά το οικογενειακό τους δράμα, νιώθει αλληλέγγυος με τα θύματα και συμμερίζεται τις αξίες και το στόχο της ζωής της: να συντηρεί τη μνήμη του ολοκαυτώματος και να αγωνίζεται για την ειρήνη, ενάντια στην ανθρώπινη βαρβαρότητα.
Πώς γίνεται αυτός ο αγώνας; Έχει δοθεί απάντηση στο καίριο ερώτημα; Το ερώτημα βέβαια για το ποιός ευθύνεται για το δράμα της Χιροσίμα τίθεται και τώρα ακόμα, ύστερα από 72 χρόνια. Και η απάντηση ότι φταίει ο πρόεδρος της Αμερικής απλά ξεκινάει το σχετικό διάλογο: «Ο ίδιος συμβουλεύτηκε το πολεμικό του συμβούλιο. Κι αυτοί τους πιθανούς αριθμούς των σκοτωμένων στις δύο περιπτώσεις.» Φταίνε λοιπόν οι αριθμοί;
Αυτή είναι η «επίσημη απάντηση» λέει ο αντίλογος, απαξιώνοντας την Αμερική και τα αρχεία της…. Αλλά μια τέτοια απόφαση πώς αλλιώς θα μπορούσε να ληφθεί σε μια Δημοκρατία;!…. 
Η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται από τον πιλότο του βομβαρδιστικού που έριξε τη βόμβα, τον Χίτλερ, τον Χιροχίτο μέχρι αυτούς που εφηύραν την ατομική βόμβα…..